Ibu sentiasa lapar.

Macam mana kalau ibu makan sehari sekali je. Ada effect tak kat baby. Sebab saya sentiasa tunggu husband tapi selalunya husband tak endah pun. Asal dia kenyang baby kenyang la kot. Saya duduk rumah mertua kadang2 nak masak makanan sendiri susah. Bila saya masak nanti orang lain tak makan. Saya nak balik rumah mak saya . 🥲

5 Các câu trả lời

Tak sure membantu atau tidak ... ni pengalaman saya .... Saya first trimester tinggalkan suami kat rumah , saya tinggal dengan ibu sebab alahan terok sangat .. muntah tapi tak keluar apa2 , senak + gastric 😂 suami pula balik 12 malam ... Allahu , nak menunggu seksa . Tu pon suami stress sebab tu dia hanta saya balik umah mak saya sebab pregnant anak sulung dia hehe 🤣 setahun lebih baru pregnant. Alhamdulillah second trimester sihat dah . Duduk rumah mertua susah sis kalau tak kawtim ... saya jenis tak peramah dan tak selesa dgn org luar . Walaupon takleh panggil family in law org luar senanya , tapi dia bukan darah daging la senang cerita kita segan . Suami pon kita takleh nak jangka sangat , memang kdg2 suami tak faham n dia pon penat dari kerja dengan fikir kewangan lagi walaupon dia diam banyak benda dia fikir . Saya alhamdulillah berat badan saya dulu turun tapi baby sihat jeh . Suami ni kita kena bagitau yg kita tunggu dia nak makan skali . Ayat pon takleh bagi dia sakit hati 😂 kalau suami saya la gitu . Jadi saya akan luahkan kat dia dengan ayat pujuk . Next time dia tau lah walaupon kadang2 dia lupa . Tapi orang lelaki memang kena bagitau sebab cara dia berfikir tak sama dengan kita ... saya pon kadang2 terkasar juga bahasanya sebab tk leh kawal emosi bila lapar 🤣Tapi skrg suami faham dah . Kena meluah selalu InsyaaAllah, doa2 lah suami memahami 😂😂 Saya duduk umah mertua dulu dekat setahun memang gaduh jeh dengan suami , skrg jeh dah pandai jaga hati dia sikit2 dan kawal emosi . Memang kunci nya kena bagitau n nada kena ikut selera suami 🤣🤣 InsyaaAllah kita pujuk apa2 dia izinkan ... Pujuklah rasa2 suami boleh makan pujukan macam mana , sebab even baby sihat .. ibunya takleh stress ☺️ dua2 penting ibu n baby ... Semoga Allah lembutkan hati suami awak n izinkan awak balik rumah mak awak ☺️☺️

12mo trước

Ya Allah terima kasih banyak2 awak, really appreciate this reply. Seriously saya doakan awak sekeluarga murah rezeki dunia akhirat. Tapi apa yg awak cakap tu mmg sama dengan situation saya skrg. Saya tak tau kenapa mental saya koyak2 sangat sekarang.

awal pregnant saya duduk dengan mertua, kalau pukul 1 tepat takda makanan ready kat dapur saya akan order je grab. kalau dah ada makanan mertua masak alhamdulillah, saya makan. saya tak tunggu husband atau sesiapa, pukul 1 saya akan makan lunch. sebab saya yg bertanggungjawab makan makanan untuk bagi zat kat anak dalam perut ni, so kena jaga timing makan dan tak boleh skip makan.

Maksudnya macam mana tu sis kenapa kne tgu husband? Rasanya tak patut la kalau mcm wajib tggu husband bru boleh makan. Sbb husband mesti pergi kerja kn.. sis kne jaga makan, baby perlukan zat yg cukup. Kalau boleh masak sendiri, masak je sis xyah pedulikan sgt org lain nk makan ke tak huhu. Kalau boleh balik rumah mak , balik je sis. Jaga emosi kita tgh pregnant

12mo trước

Saya bak cerita pun tak reti. Tapi komen ni buat saya rasa nak nangis . Down betul pregnancy kalini

saya pon sentiasa tunggu husband. baru saya makan, sebab duduk dekat rumah mentua. nak masak, still alahan . kadang2 pukul 3/4pm baru lunch. saya ambil keputusan duduk rumah mak saya. saya tinggalkan husband saya dekat rumah dia hahaha. and im a happy mommy to be now 😄😄

12mo trước

husband saya jenis cepat marah jugak. tapi jenis saya, kalau saya nak, saya nak jugak. saya first time mommy. so boleh la tinggal dia sorang2. dia boleh tak pedulikan saya. so saya pon boleh jugak 🤣. my baby is my priority for now .btw rumah saya dengan dia 400km away. saya balik rumah saya pon dia hantarkan even terpaksa.

lebih baik awak balik jk kat rumah mak awak...sbb takut terganggu perkembangan baby awak.