Ibu Yang Melahirkan Bayi Dan Kena MRP

Assalamualaikum dan Salam sejahtera Sy nk bertanya kepada ibu2 yg pernah melahirkan baby pastu kena melalui proses MRP (Manual Remove Placenta), puan2 semua ada ambil ubat2 sampingan/jamu2 x? Lepas tu period puan2 ada x mengalami masalah?

1 Trả lời

Placenta sy kena remove manually. Dia seluk n keluarkan. Sy tak ambik jamu or ubat2 apa2 pun. Di hospital doc bg antibiotic melalui drip utk percepatkan penyembuhan + elak jangkitan kuman. Di rumah masa pantang sy makan ikut saranan doc - every meal kena ada protein, buah and sayur. Protein sy biasanya sup ayam + halia yg byk spy panas. Sy rebus saja n letak garam siiikiiitt ja, xmo boh byk2. Nurse yg dtg check hari2 ckp rahim sy cepat kecut. Mmg dlm masa dua minggy mcm tu rahim dah kecut. Period x tau lg cos sy msh dlm pantang. Sy bersalin 02.05