Ingin Tahu..

Assalammualaikum & slm sjhtera to all mommy..sy ada soalan ye..normal ke slpas mkn ubat zencofer akan rasa loya & nk muntah? Pastu perut rasa berangin? Dlu ambk waktu pagi..skg ni doc sarankan ambk tme mlm sblm tdo.. Kalu x ambk ubat calsium ..tapi ambk ubat lain ok? #firstbby #bby2020 #tengkiuuu

20 Các câu trả lời

Waalaikumsalam... Sblm ni sejak preggy 6w+ smpai 19w+ amalkan iron tablet tu,tp ada masalah dr segi buang air bsr.. mbuang 5hri skali,tp sy mkn pisang+betik ok aja..mmg xda masalah nak telan,bacaan pun ok..mmg datas 12..tp skali g kk bt cek up hb masa 20w utk ptama kali nya hb drop p 10.0...huhu time 20w tu juga nurse sruh bhenti mkn iron tablet n tukar kepada zincofer...hr 1 & kedua mmg meloya rasa nak muntah mkn..bla minta tips kat sini kwn2 suggest mkn dgn air oren + sblm tdr..alhamdullilah ok aja xda lg mual2 nak muntah tu tp 1 msalah nya sy sejak ambik zincofer perut rasa xsedap..spanjang pgambilan 2minggu lbih asyik cirit birit mcm selang 3hri bgtu...huhu.ada ka xsesuai? Esok sy ada tmujanji klinik nak cek hb slps 2minggu lbih ambil zincofer..hrpnya naik laa hb sy tu🤗 dan esok jg rasanya nak gtau masalah sy psl zincofer ni..takut xserasi sbb tu rasa nak cirit birit ja slalu...

kalau trase je nk munth mmg normal sis sbb zincofer ni kuat sikit tmbh drh . tpi klau sis mmg muntah btol . mksd ny automatik kelua wlau pon xd rse ap mse mkn tu mksd xsesuai . sy dlu preggy ank pertMa doc saran kn sy mkn zincofer sbb hb rendah. tpi sepnjg sy mkn zincofer tu sy xd rse ap ap tibe2 sy munth cecair wrne pink2 merh mcm tu . sy bgtau misi Kk yg sy automatik munth2 kn ubt tu balik . dn misi tuka balik ubt sy yg 4biji tu. tpi yg coklat sy kne mkn 2biji sehari . 1biji pagi 1biji mlm . skrg sy preggy ank ke 3 sy amal kn ubt 4biji tu je . misi kata mmg ad sesetgh ibu xsesuai mkn ubt zincofer .

5y trước

Tq share..😊 sy truskn dlu ngn zincofer ni.tngu utk next appoiment ngn doc.kalu doc ckp nk tukar,baru sy tkr.skg ni kna thn je bla rasa mual2 tu smua..

Sy low hb, sampai Dr suruh makan 2 biji sehari sejak 12 minggu. Memang mula2 loya and muntah2 pun especially kalau ambil lepas makan, so sy ambil alternatif makan pagi2 perut kosong lepas subuh lepastu tidur balik. Sbb suami kerja awal pagi, so sblm dia pegi kerja dia la yg kejut bg makan ubat. Lepastu sy tidur balik😅

5y trước

Last check 9.8, asyik turun naik 9++. tak berjaya lagi naik lebih 11😂

Waalaikummussalam. Sama macam saya. Saya bgtahu nurse yang saya tak boleh makan ubat tu, nurse tukar kepada obimin. Alhamdulillah okay. Zincofer tu bau dia kuat. Obimin ni tak ada bau. Sis mintak la tukar dekat nurse. Ubat tak serasi tu sis

5y trước

Okay sis. Nurse memang akan tukarkan ubat kalau tak serasi. Dorang tak paksa pun kita makan ubat tu 🤗

Yup normal.xsmua org bole msuk zencofer.sy sndri xbole mkn tu. Nurse surggest mkn b4 tdo dgn air oren..much better la. Tp bg sy sy still xbole telan jge nt munth jge mlm2. Jd mkn vit 3 srangkai tu je.😬

Saya pon rs yg sama mcm sis.. Sblm ni mkn ubt obimin nurse bagi.. Dsbbkan hb low, dorg tkrkan ke zincofer.. Sehari kene mkn 2x pagi dan mlm.. Tp dsbbkn muntah truk, mkn sekali je sehari..

5y trước

Skg ni nk truskan dlu mkn zincofer ni..nti kalu mmg btl2 x serasi baru jmpa doc ag..bln 9 ni kna jmpa doc.nti nk tnya ag..sbb ari tu doc ada ckp kalu mmg btol2 x sesuai nti kna tukar ubt baru ..& tq sbb share..

Yes . I dulu makan few biji je then stop tukar makan obimin . Tu pun doc swasta suggest sbb evertime makan zencofer mesti muntah muntah .

Sama mcm saya..mkn ja meloya teruk.smpai mkn mnum xlalu.sy tnya dr..n dr suggest maltofer..rasa cklat.sis try refer dr..

Sy pn xsesuai bila mkn zincofer.. Jd sembelit yg agk truk.. Sy tukar mkn maltofer Alhamdulillah ok.. Xrs loya @ apapn..

Sy pn x boleh mkn jp g nk beli folid asid ja dulu sbb klinik bg zencofer je lain2 kalau nk tukar kena beli sendiri