confius

Assalam nk tnya.rmai org ckp susu soya takleh minum...sbb takut nnti kulit anak jadi sensitif...betul ke ?

17 Các câu trả lời

Soya ni x kira yg dlm kotak ke yg buat sendiri ke, mmg ada chances utk buatkan kulit baby sensitif. Bukanlah xboleh minum langsung. Jgn lah minum kerap. Seminggu 1-2x still ok. And if you & your husband xde masalah kulit sensitive, kebarangkalian anak nak dpt kulit sensitive pun kurang jugak.

saya syak juga anak saya kena eczema sebab soya. sebab waktu dia lahir saya kerap amalkan soya tu. ipar suggest utk banyakkan susu badan kononnya. skrg anak xda lagi eczema sbb minum susu fm.xda pantang makan juga.

Btol,sbb ank akk sy, mse mngndung, kerap minom soya, skrg ank dia ada eczema, semput,skrg ank dia 6tahun, sy mse mngandung minom jgk,,tp tk kerap,lpskn rsa teringin ja, alhamdulillah,ank ok,ank dh 4bln

Sye ank slong mmg soya je yg sye mnim. .da mmg itu je ske sjak awl.smpai berslin dye mnim soya. .pntg nmpk soya la. .alhamdulillah klt dye okee je. .atau mgkn ats sesetgh org mgkn ..😊

5y trước

Sye pon x psty. 😅. .tp bg klt ank sye xde snstf pon. .alhamdulillah dye okee je . .smpai da 5thun ny ha.

Yes btul .. anak prtama sya kulit dia jdi sensitif sejak baby smpai skrang umur dh 1taun 4bulan .. msa pregnant dlu tiap hri minum soya .. hmm , mnyesal pulak lmbat tau psal ni .

5y trước

Dia mudah kna ruam , kna gigit nyamuk sikit trus ada bekas .. nak tunggu smbuh lama sikit ..

Wassalam. Ibu nak minum boleh. Tapi jangan terlampau kerap. Nanti kulit anak jadi terlampau sensitif. Ada tu sampai tak boleh kena direct sun light langsung. Kesian anak.

Sy selalu minum masa anak first dlu. Semingu skali mesti mnum sb pegi pasar malam.cri yg fresh..kalau bukan fresh,sy xmnum. alhamdulillah anak ok..

Yup sy ada baca kalau kerap minum soya masa preggy, nanti anak keluar mmg putih bersih. Tapi mudah kena ekzema atau kulit sensitif mcm tu..

Ya btul tu sis da brapa org saudara sy dan kwn2 sy yg kena cam ni... Elak kn la minum soya minum susu besa ja..

Bukan tak boleh minum lgsg. Boleh je minum cuma jgn byk sgt hari2. Mmg kulit jd sensitif kalau minum trlalu byk