Janin Tak Jadi

Asalamulaaikum ibu2 Klau nk diikutkan tarikh last datang period, kandungan saya dah 3 bulan.. First scan dgan kk nmpak kantung je janin x nampak, n then says tak puas Hati terus ke swasta.. Doktor swasta scan Ada janin Satu tp tak mmbesar, doktor sah Kan janin sy meninggal dalam kandungan,sbb x de heartbeat.. 2 swasta sy try Dua2 nmpak janin saya 1 Dan suruh sy cuci.. Then dktor buat surat untuk ke brjmpa pulak dktor pakar hospital Melaka bila saya rujuk doktor pakar hospital Melaka, doktor scan Dari bawah, doctor sah Kan saya pregnant twin..tp Dua2 tak de heartbeat Dan doktor Kate klau ikut saiz janin usia Dia Baru 7 minggu.. Tp klau ikut tarikh last period saya usia kandungan sya 3 bulan... So doktor bagi peluang selama seminggu untuk janin... Klau x de heartbeat juga, sy trpkasa kene cuci... Sekarang dah masuk seminggu, saya langsung tak de tanda2 gugur Dan blending pun x de.. Sakit2 Dia bahagian Peranakan pun x de.. So saya nak Tanya Ada tak ibu2 yang kes dia Sama mcam saya?

18 Các câu trả lời

Sama mcm sy..lau ikutkn daa 12weeks..tp doc scan saiz janin 7 weeks..xde heartbeat..doc bg 2 mnggu..klau xde pndarahan kena cuci..after smnggu..start bleeding sikit2..n g scan lgi mmg komfirm daa xde..sbb makin kecik..pstu balik umah dulu..keesokk hari start kluar darah ketul2..refer hospital..doc scan bawah scan ats dy bg tarikh..klau janin xtrun sndiri kena cuci..esoknya start sakit contraction..darah byk kluar..g refer balik hospital janin daa ade bwah.. Alhamdulillah..xkena cuci..Allah permudahkn..😊😊Dan skrg Alhamdulillah daa lekat balik.. Allah itu sebaik2 perancang..Semoga urusan sis dipermudahkan..doakn sy juga ye

4y trước

Sis shazwanie..bru prgnant jugak ke..thniah sis..Allah sbaik2 prncang kn. Jaga elok2 taw. Doakn sy jugak ye

Sy mcm pn juga tahun lpas.. Sepatutnye dh 12 minggu tp bile scan bru 8 minggu ..sbb xpuas hati dgn keadaan kandungan ,byk klinik sy scan..semua doktor ckp yg sama. Bby xbrkembang , xde jantung.. Sy spotting dekat 2 minggu .1minggu sblum cuti sek tahun lpas sy bleeding yg byk . Sampai hosp doktor check , pintu rahim dh buka ,kantung dh nampak . Doktor tlg keluarkan ..sy xperlu dnc..6 jam tahan ward ,xde bleeding teruk sy dibenarkan blik rmh.. semoga pn tabah..insyaAllah ada rezeki yg menanti slpas ni..

Kes sis sama mcm sy pun 3bln lbh jg tp doktor pakar scan 7mgu.. Sy daa scan sblm tuu doktor kate ade usia 7mgu dan mbesar dr 6mgu hya ade kantung so sy asume semua oke.. Lps scan 6mgu dan 7mgu, sy xpegi scan daa.. Scan mase buat buku hampir 3bln baru tahu janin kecik.. Daa 2kali mcm ni.. InsyaAllah sy redha mgkn ade hikmah semua ini tjd.. Doakan kite dpt ketabahan dan dpt jd ibu suatu hari nanti

mcm sy ank no3..msuk tu nk msuk 16weeks..tp xde heartbeat..pegi swasta pn sama ckp mmg xde heartbeat..sminggu doc bagi tmpoh...biasa die akn gugur sdiri..tp sy mmg xde tnda apa2..last doc kk suh pegi hospital..doc terus cuci dgn bius penuh...Alhamdulillah xlama slepas tu ad rezki balik.😁

lebih kurang kes sy bln 3 hari tu. ikotkan 10 minggu tadi kantung 7@8 minggu. Mungkin kandungan tak jadi. Doktor bg tarikh jugak 2 minggu kalau tak turun cuci. Alhamdulilh turun sendiri. Alhamdulilh sekarang rezeki lekat lagi. Insyallah sis Allah sebaik baik perancang. Ada rezeki lagi nanti☺️

2y trước

sis, turun sendiri sis amalkan apa ye? sbb skrg sy pun dah 4 hari bleeding tp belum ada keluar kantung atau janin lagi.

Sama kes mcm saya. Baby tak menjadi. Takde tanda apa apa, mual loya tp bila pegi scan 8 minggu baru tahu baby terlalu kecik, pegi check swasta pun sama, dtg lagi seminggu saiz dia still sama and saya decided utk buat D&C (cuci rahim). Alhamdulillah, lepas 5 bulan saya pregnant semula.

Sy pn pernah doktor kata baby tak jadi. Suruh tggu 2 mggu if tak turun darah, suruh prgi hospital gov cuci. Tp mmg takde turun darah apa pun. Sampai lah satu masa, dh start rasa mual tak larat, prgi scan balik. Tgok ada 2 kantung baru 6 mggu ++. Dah nmpak heartbeat masa tu.

4y trước

Nasihat sy, tggu lagi dlm seminggu dua. Try prgi scan balik. Kadang2 klinik swasta awal2 bila tk nmpak kantung yg cantik, tkde bentuk janin, terus ckp baby tak jadi lah apa lah. Padahal awal lagi. Lepastu diorg akan kira on tarikh last period, lg lah nmpak sepatotnya janin dh besar kan. Habis tu kalau yg ada masalah hormon, period tak teratur, mana blh guna last period punya tarikh.

Pernah jadi dekat sy. Sy scan 6 mnggu nmpk kantung je. Sy scan 8 mnggu pun nmpk kantung je n size tak membesar. Doc kate janin x jadi. Doc bg pilihan nk cuci atau gugur sndr. Sy ckp sy nk gugur sndr. Selepas 3 bulan sy keguguran, mcm dtg period..

Dr ada cakap dah berapa minggu baby dah tak ada? Kalau boleh tunggu seminggu dua then check balik. Tapi jangan biar janin tu duduk dalam perut lebih sebulan kalau dia betul2 tak ada, takut puan kena keracunan

Bila baca pengalaman memasing ya Allah tak tahu nak rasa apa . Simpatinyaa 😥😥 . Memang takde cara lah ya untuk selamatkan ? Semoga urusan mommies yg pernah keguguran dipermudahkan dan dimurahkan rezeki