suka hati je nak bg makanan dekat baby .

anak sy baru 2 bulan .. sy ni risauu jee kalau pergi ruma mak mertua .. bukan apaa . sy happy jee seronok je diaorg layan ank sy elok .. cuma tu laaa .. suka2 jee bg anak sy makan . mcm smlm kat ruma mak mertua ada durian . dia suruh suami sy bg anak sy rase . nasib laaa suami sy tak bg .. sy besar kan mata dekat suami . tandanya tak setuju .. lepas tu byk kali suruh bg air kosong . sy terus ckp .. nurse dengan doctor tak bg .. teruss diaaa tak tanya da .. tp masih suruh suami bg .

50 Các câu trả lời

memgarut je mcm ni.. mcm sy blum pergi rumah mertua lagi bawak bby. bby sy 3 bulan lebih.. nsib suami sy dengar ckp sy. pernah disuruh lumur je minyak yuyi tu bnyak2..kt sendi2, kt pergelangan tgn. budak ni dahla suka bawak tgn msuk mulut. aje gila.. dgn kulit sensitif lgi. area perut yg apply minyak yuyi tu pon dah mngelupas sikit.. dorg zaman dulu2 bela anak pon mertua dorg xmsuk cmpur. zaman kita bela anak dorg nk cmpur.. mngarut je..

2y trước

minyak yuyi panas kite yg dewasa pun guna letak banyak² pun tangan rasa panas.

suami isteri kena bekerjasama. tapi kalau dah ikut je cakap makbapak dia, takboleh buat apa la. selagi boleh bawa bincang, bincang la. anak ni tanggungjawab parents, bukan atok nenek pakcik makcik. mentua saya pun camni, tapi husband saya jenis cakap direct je. tahu excited dapat cucu, tapi ikutlah keadaan. lama lama dia membesar boleh makan macam kita juga. tak faham kenapa tak menyabar. isu ni masih ramai yang alami. hopefully semuanya tabah. 💪🏻

sama la saya. baby baru usia 3 Bulan. haritu bawa balik juga...Adeke disuruh rase kan skit durian Tu kat baby..saya direct say NO Belum masa baby nak makan...nnt 6 Bulan nnt baru boleh makan ..Tu pun Bukan sebarangan makan...saya buat tak endah je saya berkeras ..sebabnye Tu anak saya hehehe ..merepek je nak bagi Yang Bukan Bukan....saya ni bertegas skit tak kirala ngan mertua ke ngan sapa ke asal kan baby selamat.😂😂😘

Mak sy pula jenis yg faham, kiranya senang nak bawak bincang apa yg patut dan tak perlu buat. Sy mmg akn bpantang rmh emak. Cuma tu lah, tak tau lh nnt kalau beralih ke rumah mertua. Taktau lg cara mereka mcm mana. Sbb mertua sy dh brusia dan banyak ikut cara orang dulu2. Hrp2lh tak bercanggah dengan saranan doktor. Ne pn mcm2 dah sy kena suruh minum spjg kehamilan tapi sy tak buat. Sy ikt yg dktor & nurse sarankan ja.

mcm saya ada bela kucing, ipar2 duk bebel kat laki kucing bahaya la apa la. saya tahu la nak kaga anak dam kucing saya. keversihan semua tu saya tau la. xkan la nak bagi baby kena bulu kucing kan.. saya tahu la nak handle . suruhnya buang kucing.. eii aku la kan. suka je masuk campur. yes ini 1st baby tapi umur kami dah 30an + kami pum educated bukan bengai sgt. semua benda dah study dari mengandung 3 4bulan lagi

2y trước

sama la macam saya sis..mil tak berani nak cakap depan²..cakap dengan husband suruh buang kucing saya bela..pernah gadoh dengan husband kes kucing..last dia kata kalau jadi apa² dekat baby sebab bulu kucing dia takmau ambik tahu..saya kata jangan sebab nak dapat orang baru .. yang lama buang 4 tahun saya bela kucing tuh dari sebelum kawen..sayang sangat insyaallah takdak apa² yang jadi kan😭

sy pun pernah juga, jiran mertua beri anak sy umur 3bulan makan pisang..alasannya anak sy tengok mereka makan dan tak sampai hati tak bagi..sedangkan dah ditegah, tp mereka kata 'ibu zaman sekarang takut betul, kita dulu bg anak mkn pisang dr bayi sihat je'...tiap kali anak sy menangis, mereka kata anak sy lapar tak cukup susu badan jd kena beri bubur tepung dan air masak biar kenyang..kecil hati sy..

2y trước

Ya Allah, 3 bulan tu hanya boleh minum susu ibu @ fm. Kalau sy, terpaksa direct ckp, demi kesihatan ank sy. Kta tak dpt puaskn hati semua org. Sebagai ibu, kta mesti tahu apa yg terbaik utk ank kita. Sebab kalau baby bmasalah, ibu ayah jg yg kena bedepan jaga, bkn org lain. Org dlu dgn skrg tak sama. Ketahanan bdn bayi juga lain2. Sbb tu tak boleh samakan yg dlu dgn skrg.

pham sngt perasaan awak even saya blum ada anak dan skrng tgah preggy ank first sbb mil saya jenis percaya mitos2 ni saya takut nak berpantang dan anak saya nnti msti ada mitos2 yg dia buat ya allah 😭 ckp doc x caye tapi sgala daun mitos dari ceruk mana surh org minum ghisau hahahah saya takut je soon anak saye pula yg kene mcm2 mitos

mna boleh baby 2bulan minum air....apa lagi rasa durian..🙄...tu LA kdng kalau benda tu kita tidak mau..habis kita d cakap belakang belakang....kadang ne suami ikut jak cakap mak Dya adik beradik Dya....tu LA bagus Klau hidup sndri tanpa ada ipar dan mertua...bukan apa....demi kesihatan anak anak dan juga demi kebahagian rumah tangga...🙏

hahahah aku pernah sis oiii.... ank aku baru sebulan time tu. mil dukung terus dia cakap boleh suda ni bg air masak. terus aku bidas aku ckap buat ap mau bg air masak bukan ada ap2 pun air masak tu. air susu aku masih bnyk. kenyang jugak ank aku tu. diam terus mil. tp aku geram dgn husb aku. aihhh malas mau cer laa. bikin sakit hati

bencinya tengok orang lain gatal² suap anak kita. kadang sentuh² pun tak boleh jugak. rasa panas hati tengok. anak saya nanti memang tak bagi orang sentuh. diam² duduk rumah berpantang. anak kita kan, suka hati kita. dapat penyakit kulit atau penyakit lain memang menyesal tak sudah. haa tuu pandangan saya laa.