suka hati je nak bg makanan dekat baby .

anak sy baru 2 bulan .. sy ni risauu jee kalau pergi ruma mak mertua .. bukan apaa . sy happy jee seronok je diaorg layan ank sy elok .. cuma tu laaa .. suka2 jee bg anak sy makan . mcm smlm kat ruma mak mertua ada durian . dia suruh suami sy bg anak sy rase . nasib laaa suami sy tak bg .. sy besar kan mata dekat suami . tandanya tak setuju .. lepas tu byk kali suruh bg air kosong . sy terus ckp .. nurse dengan doctor tak bg .. teruss diaaa tak tanya da .. tp masih suruh suami bg .

50 Các câu trả lời

sy benci betul jenis org yg suka mengajar benda bukan² dekat baby. ish mmg benci gila la. mcm sy, akak ipar sy x berani nk nasihatkan sy sbb dia tahu sy jenis keras kepala. tapi dia guna husb sy utk buat apa yg dia suruh. mcm cth kpla anak sy berkerak. dia suruh husb sy bancuh tepung apa benda entah suruh letak atas kpla anak. biar semalaman utk buang benda tu. husb duk paksa sy buat. sy ckp x perlu. skrg zaman moden. ambik je baby oil letak atas kepala kejap lepas tu sikat je buang. pastu duk paksa husb bg air masak. husb balik suruh sy bg air masak dekat baby sy umo 2 bulan. sy ckp, setitik air masak masuk dlm perut ank, awk tahu apa sy akan buat nt. lepas tu dia pesan dekat laki sy, kalau ank sy nangis kol je dia. biar dia dtg pujuk. sy gelak je dekat husb. sy ckp dkt husb "menyampah plak aku kalau ank aku nangis, org dtg rumah tergopoh² konon dia je boleh pujuk ank aku" aku ni mak dia tau, dia dlm perut aku 9 bulan. aku tahu nk handle ank aku mcm mna. jgn nk pertikai hak aku sbg emak. kdg² kita perlu jd garang utk protect anak kita.

2y trước

hahaha smua psal akk ipar eh.. nk buat mcm mne dh memang pangkat AKK IPAR ni prangai mcm tu kn.. sme le sy pon ade akk ipar suka crte hal family kt akk2 dia. kadang2 menyamph pon ade.

mmg tak patut ape MIL awk tu buat.. jgn bagi dia sumbat mcm2 tau..bahaya. takpelah kalau kene bertegas. janji anak sihat. baca artikel2 n ape yg doktor share pasal ni pastu share kt suami. biar sama2 bertegas bab ni. bukan lah maksud tqk boleh bermesra dgn cucu..boleh.. tp tetapkan had bab2 makan biar mak ayah je bertanggungjawab. org tua kdg2 kene pandai juga nk santun..kalau jenis ketegaq x tau la nk cakap mcm mana. syaa sndri berdepan dgn cabaran ni.. lepas 6 bulan saya nk ajar anak makan no salt no sugar semua pun susah memandangkan sekeliling suka suap benda manis2 berperisa semua..huhu. tp saya tetap berjaya ajar anak mkn sayur. n hadkan biskut jajan bila kt rumah.. tp utk awk bahaya utk bayi bawah 6 bulan makan/minum selain susu. jgn dgr kalau diorg kata org dulu2 elok je..dulu org taktau berapa ramai yg meninggal atau ade komplikqsi sbb makan pada awal usia ni. ade yg selamat, ok tu alhamdulillah la...skrg ni dah ada cara n panduan yg paling selamat utk bagi anak makan, diajar secara meluas pada ibu2 zaman skrg. kenape perlu ikut zaman dulu yang byk kekangan.

same dgn mil sy sis .. baru-baru ni mil sy dah bagi minum air masak .. baby sy baru umr 1month 😭 sy tye la boleh ke bagi air masak? dia ckp knapa pulak x boleh? ank sy first daughter so sy xtau sgt pasal handle baby ni sbb xde pengalaman .. nk share problem dgn suami pun xnmpk jln sbb dia depend sgt dkt mak dia & slalu puji yg mak dia dah bertahun jaga anak-anak buah dia yg lain elok je 🥲 nak tag suami pasal parenting melalui bacaan kat fb?? tak jalan sbb dia tlalu pcaya/bgantung spenuhnya dgn pjagaan mak dia/cara kampung/tradisional..skang sy rse myesal sbb berpantang dkt umh mil dgn pantang larang yg merepek & terlalu ikut adat..tpi tpksa sbb ibu sy kurg sihat nk jaga sy & anak .. adik bradik plk kje ayah plk kje jauh balik jrg jrg skali..cuma dr segi lain mcm mandi uruskan baby ape smua tu mmg mil sy boleh buat la..mgkin sy kne tegas sikit lps ni

Ibu2 y ada bby bwah 6bln memg kena perhati btul2 hal ni... Sy pernah juga alami bnda ni masa ank first dlu... Ank sy jaundice tinggi je... Besa la bby baru lahir, mcm2 mil sy suh bg bby n terkilan sngt suami ikut sume ape mk dia ckp mse tu, mcm mil bg ank sy minum air halua kundur la, air sengkuang cina la, air serbuk mutiara la, smpai bby sy sembelit x berak 5 hri, x normal utk bby y minum susu fm x berak sampai 5 hri, sampai nurse marah knp bg bby selain air susu...memg bengang sngt mse tu... Mjur x jd ape2 kt bby sy... Ckp kita langsung xnk dngr, bla jd cm tu bru nk sedar...mjur x jd mcm kwn sy, usus ank dia smpai rosak, x tau mil dia bg mkn pe... Ibu2 alert ye, jdlah mata2 24 jam utk bby kita, klau prlu jd snga, jdlah snga demi kslamatan bby kita...

2y trước

sy pun pernah kena juga, bayi sy jaundice usia 3 hari dan ada orang tua yg suapkan air asam keping dan air masak pd anak senyap2...katanya utk buang kuning..sy kecewa

sedara suami ada tanya bagi baby minum air kosong tak lepas menyusu. dia cakap takpa bagi la sikit takut baby tak selesa manis susu. geram ja dengar. memandai bagi cadangan nanti jadi apa apa kita mak ayah yang susah. saya memang tak ikut, senyum ja dengar tapi bila berdua dengan suami saya cakap jangan nak bagi makan atau minum selain susu. waktu belum sesuai baby makan & cuma boleh minum susu ja. apa apa jadi nanti kita yang nak susah & menangis nanti bila anak tak sihat. orang lain nak bagi biar. kita ikut apa doktor cakap. yang boleh bagi pada baby takpa. yang tak boleh jangan memandai even orang tua cakap. tak semua sesuai. mungkin rezeki baby lain minum takpa. baby kita tak sesuai naya ja nanti.

saya pun duduk dekat dengan rumah mentua. jarak dalam 5 minit je. tapi saya tak pernah nak tinggal anak saya sorang2 dekat rumah mentua walaupun kadang tu nak pergi jalan2 naik motor dengan suami sebab mak mentua saya jenis suka main suap je dekat anak saya junk food. anak saya dah 2 tahun tapi saya tak pernah bagi junk food apa semua tu. saya memang tak ajar dia makan makanan macam tu sebab dia ada eczema. saya pun ada cakap dekat suami nak kerja tapi anak tak nak hantar rumah mentua, nak cari pengasuh je. so bila balik rumah mentua, anak saya memang 24 jam saya perhatikan.

2 bln nk bg air msak? ayaaa... sgt dangerous.. excited sgt dia nk mnjga bby tu smpai x respect puan sbg mk.. klu sya dpt mcm ni, lantak kau lh mrtua ka apa. aku mk dia aku lh yg tnggjwb. nnti skit mk jga yg kena hadap..nsb baik mrtua sya bkn jnis mcm ni. Still respect lg pndgn sya wlupun sya first mom n ktakanlh sya msh xthu apa sbb xda pnglman.. tp kta sbg ibu ni sblm buat ssuatu especially dgn ank, research nye bkn sminit 2,bhri2 dok Google sbb nk kpstian sblm nk buat kptsn itu ini..Dyana Dy. truskn dgn pndrian anda ye..klu rsa bnda xptt, jgn lh ikut. ksian ank..

org dlu2 memang mcm tu sis.siap ckp "alah org dulu2 masa anak 3 bulan da bgi bubur kanji elok je besar.hidup sampai sekarang" .geram je kdg2 ..budak bawah 6 bulan usus tak boleh nak proses makanan lagi..kang apa2 jadi da ckp kita pulak tak reti jaga anak..kne bersuara jugak budak2 skrg tak mcm budak dlu doctor n nurse pon ckp jgn bagi makan apa2..risiko boleh usus tersumbat n tercekik..risau betul kalau org2 dulu ikut cara dorang kadang bedak dituang je kat dada banyak2 ya Allah punya la risau tengok anak hidu debu bedak..

2y trước

kalau dia ckp mcm tu, ckplah patutlah org dulu2 ramai yg nyanyuk sampai skrg sampai x dpt bezakan bb masih bwh umur 6bln..haa gitu..😆

Samalah saya. Mertua sibuk sgt suh bg air masak. Sy bising. Mslhnya suami sy tu ada je nak bekap mak dia. Skrg ilmu psl baby da byk. Sy ni je yg jenis nak amik tau. Suami bukan nya jenis nak amik tau. Asyik dgr ckp org je. Pastu mil sy ckp dulu dia bg je suami sy tu mkn mse baby. Sy ckp nasib baik hidup smpi skrg mak. Kdg2 kene kasar sikit ckp sbb tak reti bahasa ni susah. Mslh sy ni lg lah mil sy yg jaga sbb suami sy berkeras. Aritu baby sy demam sibuk suh bg sikit minum air penawar. Diam2 dia bg minum masa sy keje. Dia kata sikit je.

Benda2 bacaan ilmiah terutama apa yg baby sebelum 6 bulan perlukan tu sis share je banyak2 kat whatsapp suami atu tag la banyak2 kat suami. Kita bukan apa kadang suami ni memang ikut je apa mak suruh. Tapi kalau dia aware berkenaan parenting nk dia akan tau apa yg boleh x tak boleh. Saya macam tu la sampai dia annoying. Tapi saya cakap 3 minit utk bacaan pun ckup nak tau info yg dikongsi. Sebab kita nk besarkan anak zuriat ni sama2..bukan pada sebelah pihak je. Jadi minta dia pun ambil tau..

2y trước

Bukan tegur..cuma dia pun kena bg kerjasama..support kita dengan xikutkan kata2 atau ajaran yg salah. Sbb tu dia pun kna tau apa yg boleh & apa yg xbole. Bukan mak kata bg air..lurus je g amik air bg ke anak. Sekurang2 nga ambil tau bnda2 yg basic.