suka baling barang..

anak sy baby boy 1thn 3bln.. suka campak² barang.. mcmne nk ajar agar dia tau yg perkara tu tak elok dbuat.. dah cakap dgn baik tak jalan.. da pukul pelahan tgn dia pn tak jalan.. sy risau perbuatan ni dia akan bawa smpai ke besar.. atau adakah ianya normal??? nt ble da makin membesar dia tak akan buat mcm tu lg?? mohon pandangan dr semua.. trima ksh

2 Các câu trả lời

normal sis.. ini kerana sifat ingin tahu mreka.. nk tgok apa terjadi bila baling sesuatu brg.. kdg mreka nakkan perhatian kita atau nk lepaskan geram.. Ada teknik yang betul anak dapat belajar daripada persekitarannya. Cuba beri alatan yang betul seperti cat warna, kertas, belon air, dan sebagainya dan ajak anak bereksperimen melempar barang-barang ini di luar. Sekali-sekala, biarkan mereka ‘bermain’ dengan makanan. Dengan berpeluang mempraktikkannya secara bebas, mungkin sifat anak akan menjadi lebih terkawal.

anak sy 9 bulan perangai da mcm ny, girl lagi tu🤣.. tapi sy anggap normal je, budak tngah lasak, dia da paham nty 2-3 tahun, da boleh bercakap, kte ajar la dia 👌