Anak suka baling barang

Anak saya setahun kalau makan dia suka makan and then campak makanan/pinggan is it normal?

8 Các câu trả lời

ank sulung dulu tak ada buat gitu. tumpah time makan tu biasala. paling koman pon klo ank sy dah kenyang dia suka main ramas makanan tu ada. tu tanda sy dah kena kemas da. 🤭 klo kate normal pon maybe puan boleh dah try: 1.slowly ajar apa yg boleh n tak boleh buat time makan. umur setahun ni lebih kepada ckp secara berulang. husband sy dulu klo dia yg bagi makan suka ckp makan kena baca doa (husband yg baca), kepala rapat ke pinggan baru makan. klo ank xfhm lagi pon xpe, ckp je. ank dah besar masuk umur 3-4 tahun, husband tambah arahan jgn bagi tumpah. kunyah dulu baru telan. klo panas tiup dulu. gitula.. so far mmg takde plk ank sy nak campak2 makanan ke pinggan. 2. puan boleh makan sekali dengan ank sekadar nak tunjuk/galakkan ank makan dgn cara makan yg betul. waktu dia campak makanan/pinggan. ckp tak boleh & kena tegur waktu ank tgh buat benda salah. tunjuk dia kena makan masuk mulut. kena firm jgn gelak. sbb nnt dia ingat kita encourage dia. 3. puan boleh juga cari mangkuk makanan yg ada suction tu guna. yg ni mmg kurang risiko mangkuk makanan nak terbalik. anak nk angkat pon susah. dah ok nnt tukar balik ke pinggan yg xde suction. wlopon dia baru setahun boleh je puan ajar dia. santai2 je. jangan dibiarkan jadi habit. lelama nnt inshaAllah ok. better galakkan dia campak/baling bola misalnya & bukan makanan. semoga membantu

bagi saya normal sbb ms checkup pun nurse ada tanya anak dah pandai baling brg x? tu mcm salah satu skill yg dorang kene ada, kita boleh ckp apa yg boleh baling & apa yg tidak. tp biasa la bdk2, lagi kita kata jgn lg dia nak buat 🤭 sbb dia tgh nak explore mcm2 bnda... anak saya pun sama

2y trước

baling2 nih baik untuk motor kasar dia

ye normal. mmg gitu progress anak bila makan. boleh tgk ig: solidstarts. sana dia tunjuk sikap anak2 time makan tu apa maksudnya. harap membantu😊

normal..dia baru nak belajar tentang kawal emosi..pergerakkan..dan sebagainya ..dia dlm fasa belajar .mg dpmudahkan segalanya. aamiin .

Normal je rasanya sebab bagi saya benda tu mcm one of development dia jugak. Unless if sis rasa mcm something else boleh rujuk ped

normal je . 98% smua knak2 mcm tu

normal kot.. tapi monitor jg lah

normal