Macam mana nk ajar ank umur 1 tahun

Anak saya sejak masuk 1 tahun ni prgai menjadi2. Sy jnis yg pkai spek, time nak bg ank tidur dia taknak tidur then dia cabut spek mata sy ,bila sy mrh dan pakai balik still jgk dia buat bnda sama mcm nk patah spek . Lsptu kdg time nk letak dlm buai dia tarik rambut sy, ataupun duduk saja2 pun dia tarik jgk. Masalahnya rambut mak menakan dia tak tarik plk sedangkn mak menakan dia dduk skli.rmbut smpai jd kusut masai 😭 lepastu kalau tak mau tdo dia keraskan badan nk kluar dari buai sdgkn waktu tu pkl 4 pagi sbnrnya dia mngtok je tp tktau la sy stress pstu bila ayah bg tidur , tdur plk. Kdg nk tdo dgn mak kdg dgn ayah mcm2 style. Kalau tak bg apa yang dia nak , contoh kunci kereta dia mngamok smpai trpaksa bg jgk . Adakah ank sy nakal ? Macam mana nk ajar dia. Kdg mrh atau pukul tgn pun mcm tk jln je. Dia tk ngis pun#bantujawab

16 Các câu trả lời

sy pun pakai spec.. anak sy pun kadang capai juga spec sy.. sy bgi je.. ajar dia slow2 buka.. tp sy pantau la.. esoknya pergi mall belikan spec budak.. yg sy perhatikan.. budak ni dia mcm air..dia akn serap apa perbuatan keliling dia.. contoh sy ambil mainan saje ketuk lantai.. dia tengok dia buat.. lgi satu mungkin dia tengh explore nak tengok respon sis pada perbuatan dia..bila sis respon ,dia anggap sis suka, sis nak main lagi. Cuba lepasni. bila dia trik rambut sis, jgn bagi respon.. jgn pandang Mata dia. lpastu sis buat hal lain..lama2 dia xkn buat dah.. Sbb takde respon (mnjerit/marah/atau apa2 respon) untuk usia mcm ni pada sy jgn respon.. Cuba try dulu.. Sbb setahun ni mmg tak paham apa lgi.. kalau dia 2 tahun ya ,kne tegur ckp baik2.. lgi satu Kita kne kawal emosi.. jgn jerit jgn tengking.. kne pandai alihkan perhatian dia.. usia2 mcm ni dia tak tahu benda Tu baik/buruk..bagus/x.. msih proses belajar.. kita kne pandai reverse psychology .. ank sy kalau dia jatuh yg sikit2 dlm pantauan kitorg, kitorg pandang tempat lain, kalau pandang dia,dia nangis ,kalau xpandang, dia ok je smbung main balik. jgn respon direct. masa dia gembira sambung main Tu, acah2 belai ke apa, tp jgn tunjuk concern kita direct . Sbb dia boleh rasa.. nnti dia emosi tak pasal2 nangis . padahal Kita tengh belek mana bhgian yg trjtuh kne lntai Tu. haa mcm Tu.. Cuba try dulu..