Macam mana nk ajar ank umur 1 tahun

Anak saya sejak masuk 1 tahun ni prgai menjadi2. Sy jnis yg pkai spek, time nak bg ank tidur dia taknak tidur then dia cabut spek mata sy ,bila sy mrh dan pakai balik still jgk dia buat bnda sama mcm nk patah spek . Lsptu kdg time nk letak dlm buai dia tarik rambut sy, ataupun duduk saja2 pun dia tarik jgk. Masalahnya rambut mak menakan dia tak tarik plk sedangkn mak menakan dia dduk skli.rmbut smpai jd kusut masai 😭 lepastu kalau tak mau tdo dia keraskan badan nk kluar dari buai sdgkn waktu tu pkl 4 pagi sbnrnya dia mngtok je tp tktau la sy stress pstu bila ayah bg tidur , tdur plk. Kdg nk tdo dgn mak kdg dgn ayah mcm2 style. Kalau tak bg apa yang dia nak , contoh kunci kereta dia mngamok smpai trpaksa bg jgk . Adakah ank sy nakal ? Macam mana nk ajar dia. Kdg mrh atau pukul tgn pun mcm tk jln je. Dia tk ngis pun#bantujawab

16 Các câu trả lời

Selalunya anak mcm ni nakkan perhatian dan dia tgh belajar tindakan parents jika dia buat mcm ni. Kalau anak buat benda sampai kita rasa nak pukul dia, pertama sekali kena sabar. cakap ulang2 dgn anak yg tak boleh buat mcm ni sbb mama akan sakit, then kalau tak endah juga.dah jgn layan dah. buat silent treatment, biar dia belajar yang apa yg dia buat tu salah dan ada akibat kalau tak dgr. nnt slow dia akan dekat dgn kita minta dia layan kita balik. masa tu ingatkan lg sekali yg apa dia buat tu salah, jangan buat lagi. anak umur bawah 4 tahun ni mencabar sikit sbb mereka tahu cara nak expresskan diri dgn marah melalak, pukul bagai. itu normal, so kita as parent jgn cepat marah or pukul. Puan kne kurangkan bertindak mcm marah anak kalau tiba2 dia tarik rambut, sbb bg dia tu ekspressi yg menyeronokkan bg dia, dia belajar utk lawan balik sbb dia perhati kalau buat mcm ni oooo jd mcm ni. mereka ni nampak je mcm tgok gitu2 kan tp sbnrnya mereka tgh dlm proses belajar.

1mo trước

pasni sy akn bg perhatian lebih kt ank. mungkin sy trlalu sibuk dgn kerja rumah kot. ntah la