Macam mana nk ajar ank umur 1 tahun

Anak saya sejak masuk 1 tahun ni prgai menjadi2. Sy jnis yg pkai spek, time nak bg ank tidur dia taknak tidur then dia cabut spek mata sy ,bila sy mrh dan pakai balik still jgk dia buat bnda sama mcm nk patah spek . Lsptu kdg time nk letak dlm buai dia tarik rambut sy, ataupun duduk saja2 pun dia tarik jgk. Masalahnya rambut mak menakan dia tak tarik plk sedangkn mak menakan dia dduk skli.rmbut smpai jd kusut masai 😭 lepastu kalau tak mau tdo dia keraskan badan nk kluar dari buai sdgkn waktu tu pkl 4 pagi sbnrnya dia mngtok je tp tktau la sy stress pstu bila ayah bg tidur , tdur plk. Kdg nk tdo dgn mak kdg dgn ayah mcm2 style. Kalau tak bg apa yang dia nak , contoh kunci kereta dia mngamok smpai trpaksa bg jgk . Adakah ank sy nakal ? Macam mana nk ajar dia. Kdg mrh atau pukul tgn pun mcm tk jln je. Dia tk ngis pun#bantujawab

16 Các câu trả lời

Rasa mcm normal sbb anak saya pon mcm tu. Dia mmg cheeky dgn mak dia. Saya takdelah marah dia sbb bagi saya dia x nakal pon. Kadang2 kena gigit lagi tapi mmg kena cakap lah no biting. Saya perasan sejak saya cakap no biting dia mmg tak gigit kulit dah. Kalau nak gigit juga dia akan gigit baju je. Bab spek tu pon sama. Dia suka main2 dgn spek saya tapi saya biarkan je. Kalau kita amek balik spek kadang2 dia marah tapi bila bagi toy lain then dia ok je. Rambut kena tarik & kena makan tu pon normal 😅. Cuma anak saya tak ada masalah tido tu. Rasanya tak perlu marah & pukul sbb baby mmg tak paham lagi. Boleh lah marah tapi to teguran dengan tegas tanpa naikkan suara. Sbb saya ada juga marah anak kalau dia main dekat suis, mmg dia pandang je. Pastu buat lagi sbb dia mmg tak paham. Baby kan…

1mo trước

Remote tu mmg susah sikit. Anak saya mcm tu jugak. So ktrg ada a few remotes kat rumah tapi 1 je yg ada battery. Cuba try. Tapi remote tu mmg kena sama lah rupa dia🤣