ruam bontot

Anak saya baru lahir 15hari.. dia kerap berak taiknya warna kuning cair.. saya kerap jugak tukar Pampers bby.. mula2 saya ingt cuma ruam bontot biasa je tapi Makin lama Makin teruk sampai berdarah kulit bontot bby.. kenapa boleh jadi mcm nie ye.. ada sesiapa penah laluinya tak? Mcm mne nak sembuhkannya ye.. mintak bantuan ibu2 yg berpengalaman..

ruam bontot
60 Các câu trả lời

Kdg2 jd mcmni sbb faktor diapers bby pkai xsesuai.ngn kulit.. kena try n error jnis pampers yg sesuai..kekdg bby kulit sensitif dia xleh pkai pmpers yg sdia ada..wet tissue pn tgk jnis mne yg sesuai..skrng gune wet tissue jnis apa? Kekdg bby sensitif keduanya skali... Dan try bli dan pkai krim.bepanthen.. dlu ank sy duk nicu sbb lahir prem..nurse lmbt tuka.pampers pn leh jd.cmtu.. tu sy tuka pampers ank dgn ada sorg nurse tu suggest gune krim bepanthen..memula.beli.sudocream..xsesuai.tuk.kulit ank sy..trus tuka krim lain.. alhamdulillah ok selepas.tu.. n memula bby lahir tuk sebulan sy gune pmpers dryper touch.. yg tu ok tuk kulit bby sbb dia lembut.. sis try tuka gune touch dlu..nti dh ok br tuka pampers sedia.ada balik..mg anknya cpt.sembuh..aamiin..

4y trước

Sm2.. nti sis try pakaikn bby pamper dryper touch..tu ok lembut ... Nti dh ok kulit bby br tuka yg lain..ank sy dlu lahir prem.. awl dlu bg pkai pet2 xsesuai..pkai huggies pn sm..sbb dkt nicu bila kita xde kekdg nurse lmbt tuka pmpers. Akn melekat kulit dgn pampers maka akn jd radang or kulit bby trkoyak sbb trtarik skali bila melekat if ada nurse ganas main tarik je bila melekat.. sy guna dryper touch alhamdulillah ank ok..lepas dh ok tu nti..try pkaikn pmpers lain.. kena try n error tgk ank sesuai yg mane.. 😉

Saya rasa punca dia taik cair. Bila cair, tu yg timbul ruam. Sis elakkan makan jamu atau benda2 yg 'panas' sementara waktu. Takut baby tak tahan. Tu yg jadi berak cair. Macam saya, masa berpantang mmg tak makan langsung jamu, halia dan apa2 yg 'panas'. Kebetulan sebab baby saya kuning. Even bila dah habis berpantang, nak mkn pedas, orang tua2 tegur saya, "tak cirit birit ke anak kamu." Jadi kita takut punca pemakanan ibu tu yg buat berak cair. Selain berhenti makan jamu sementara waktu untuk pulihkan taik cair, cuba sapu sudocream juga. Dan lebih bagus kalau ke klinik kesihatan minta nasihat doktor. Semoga dipermudahkan urusan. Allahumma Aamiin 🤲🏻

4y trước

Ye sis.. anak sy berak cair tapi saya takde makan apa2 jamu pun..

Jangan letak bedak, kalau boleh cuci guna air di sinki jangan guna tisu basah, lepas cuci lap guna tuala bersih dan biarkan beberapa saat atau minit, biar udara keringkan, actually baby lebih selesa jika tiada pampers, saya perhati anak sya, bila sya buka pampers cuci dia dan letak di tilam dia macam happy dan aktif bergerak. So kalau bontot anak melecet, cuci guna air, lap guna tuala kering, biar beberapa saat, sapu guna sudo krim dan biar beberapa saat lagi sampai kering, ingat jangan letak bedak atau apa apa jenis wangian.

Allah. Kesiannyaaa 😢 Sis ada jumpa doktor x? Sebab dh sampai berdarah, sakit tuuu... Kalau setakat nappy rash biasa, sis blh try sudocream. Wipes cari yg guna natural based/no alcohol. Pampers, Cuba sis try offspring. Anak saya, saya guna offspring, Alhamdulillah dh xda merah2/ruam.. Offspring pun ada nappy cream, bagus jugak.. dia mcm vaseline.. bahan2 pun dia pakai yg natural/organic .. Semoga cepat sembuh ya baby 😘😘💜

Bby sy mcmni jugak. Punca dia 1st sebab tak boleh guna wet tissue. 2nd sebab tak srasi dgn sbun mndian dia. 3rd, ble nk start dmam ttbe je naik. So tiap2 kali berak kncing bsuh trus xde guna2 tisu dah. Mndian pn pakai orgnik.ble tukar pmpers keringkn btul. N sy guna sudocream alhamdulillah anak srasi. 2hri cmtu reda trus. Punca dia sbnarnya byk boleh jd cmni cuma kene try end error dlu ok. Hrp bby cpt smbuh. Pedih tu

4y trước

Thanks ibu bagi tips berguna.. saya akan Cuba

Sis cuci bontot ank pkai ap? Tisu basah or bsuh pkai air? Ank sya dlu cmni gak, sbb sya slalu guna tisu basah...tpi bile sya tuka guna spray air, alhamdulillah ok tros...tkot tisu basah xok kt kulit baby, and leps cuci tu sis letk bedak spya xmlecet, mcm tu jek sya slalu buat smpai ank sya sembuh, ad try sudocream and krim ap ntah wrna pink tpi xok ngn ank sya...tu yg sya pkai bedak aje... Tpi ok,, 🤭

4y trước

Bedak baby johnson yg wrna putih...jgn guna yg pnutup wrna lain k

ANDA ADA MASALAH BERKAITAN KULIT ? ✔Panau ✔Kurap ✔Kayap ✔Kudis Buta ✔Gatal2 Kulit ✔Gatal Kepala ✔Ekzema ✔Ruam ✔Kelemumur ✔Dan Gatal Berkaitan Kulit Ikthiar untuk hilangkan nya dengan "SENSZEMA" lebih selamat TANPA BAHAN TERLARANG Wasap NURUL nk guide👇👇 📲018-7684143 📲018-7684143

Lepas buang air besar kne spray dengan air and lap sampai kering.. sis try cuba guna vaselin pateoleum jelly.. biasa beli kt guardian or farmasi rm6 xsilap.. sapu nipis2 then pakaikan pampers.. sy guna utk anak sy alhamdulillah berkesan.. dapat lindungi kulit baby dari melecet juga..

Jgn pakaikan pempers berkualiti rendah.. beli yg ok sikit, yg uap bleh kluar.. lepas tue sblum pakaikan pempers sapuhkan baby oil d bahagian luka2.. sya xbeli apa2 krim pn utk ney, hnya dgn baby oil sembuh..☺️

Ye paling pting jgn terlalu guna tisu basah ...guna kapas n air suam lebih baik..kering kn dgn tuala bersih ..baby xley sgt guna tisu basah tu..ke tukar je tisu basah brand lain mgkin xsesuai.smoga baby cpat smbuh