KERAP BERAK CAIR SAMPAI BONTOT MELECET

Assalammualaikum, saya first mummy. Saya panic sangat bila bontot anak saya melecet sampai macam nih. Sebab dia kerap sangat berak cair, and dia berak sikit2, dah cuci pun pastu berak balik sekejup sangat2. Saya dah cuba macam2 cream dah tapi lambat progress dia 🙏🏼😭 ada sesiapa boleh tolong beritahu macam mana nak rawat?

KERAP BERAK CAIR SAMPAI BONTOT MELECET
12 Các câu trả lời

sis, kalau susu badan awk kena jaga makan tau. mcm sy, bila mkn pedas sikit je comfirm ank berak cair so sy tinggal terus semua mknn pedas. kesian kt ank. ais pun sy xboleh minum. so kena pantau jgk pemakanan kita, ada benda anak xboleh terima. and sis kena rajin sapu nappy cream. ank sy dari hari pertama lahir, smpai skrg dh nk masuk 4bulan, sekali pun tak pernah miss sapu nappy cream walaupun xde ruam. kesan pakai pampers celah2 paha dia tu kalau dibiarkan lama2 akn merah2 dan naik ruam. so mmg setiap kali tukar pampers sy sapu cream tu. and cream tu bagus jgk utk elakkan bontot dia gatal2.. situasi ank sis ni nampak mcm dh teruk sgt, bawak jumpa dr ya xboleh dibiarkan dh tu

hi sis...awk kena rajin tukr pampers anak...klu guna tisu basah kena lap slow bhgian tuu...dn tekan2 ja klu lap guna tisu basah...lpstu bru lap lgi guna tisu kering atau pn kain lembut...then bru dap dap kn bedak tp sapu guna tgn bhgian punggung tu...anak sy pn sllu berak cair smpai merah2 punggung...tp sy sllu buat mcm tu ..alhamdulillah slow2 merah2 tu hilg....tp baik sis bwa ke klinik sbb doktr ble bgi ubt trus...rsau mkin mlarat nti...

Dah jumpa dr? ni mcm teruk sangat dah ni kesian anak awk. Asal anak berak nampak kat kulit merah je terus sapu calamine atau pureen confirm x jadi macam ni. Jgn tnggu smpi melecet baru nak sapu mmg progress nak sembuh lambat kalau bgtu. Risau je kena jangkitan kuman sbb tu susah nak baik. Sy cdgkan klu dpt turun hosp/klinik pegi laa dalam sgt dah tu melecet, minta cek dr klu bgni jgn tnggu lama2 ye risau makin merebak.

12mo trước

huhuhu kesiannya

Ada cek dr ke kalau baby purging? Kalau cuci tu, xperlu cuci dgn sabun..lepastu sapu dgn nappy rash or barrier ointment, mcm pureen or metamine everyday..hari tu ada jadi jgk anak sy bontot melecet, purging & diarrhea sbb bacterial infection..sebelum & selepas latch pon, make sure lap dulu breast supaya xde peluh2/ lebihan susu basi..

Saya baby dari awal lahir pakai air je.. ada cuba pkai wet tissue tapi tetap merah2.. jadi smpai skrg sy guna botol spray isi air masak, lap dgn tisu.. kadang2 rajin gi basuh kat singki.. risau kuman tu sbb dah melecet..

Okay thankyou semua! Thankyou banyak2 bagi yang advice saya! Alhamdulillah bontot dia dah okay sikit, and saya dah bawak jumpa doctor Alhamdulillah anak saya makin sembuh 😊🤲🏼

3mo trước

Salam, awk buat mcm mna ya dkt anak awk utk bg dia sembuh?

Plsss parent.. setiap kali tukar diaper/mandi sapu nappy cream.. byk brand yg ok kt pasaran.. utk elakkan mcm ni . Kesian bby 😭😭😭

guna sudo cream sis. sebab zinc oxide paling selamat untuk kulit baby. tp sis kena cri solution jgak untuk cirit birit dia tu. kesian dia

Tengok kondisi anak awak. Better p bawa jumpa doctor.

Saye pakai krim ni… klu naik merah²