Seorang ibu tak pernah berehat…

Almost 2 weeks tak cukup tidur asbab anak-anak bergilir demam, batuk , selsema & sakit mata. Tengah musim ke? Saya pun since selasa lepas rasa kepala dah berat, batuk dgn sakit tekak yang amat. Ikutkan, diri memang sangat2 nak berehat tapi tak dapat berehat. Ibu-ibu pasti faham. I have 4 kids. The youngest one baru masuk 8 bulan dan first time merasa dapat high demand baby. Sangat mencabar. Atas-atas tu 4,5 dan 6 tahun. Now tgh PJJ dengan husband setahun. Dan saya run business sendiri di rumah. At the moment perlu stop sementara asbab baby yang tak boleh berenggang dengan kita. Seawal subuh, bila anak2 yang bersekolah bersiap-siap, adik-adik pun ikut sama bangun. Mata pula jenis tahan. Ptg nanti baru diorang tidur sekejap. Kita dengan baby high demand, jadual memang jadi tunggang-langgang. U have no time for urself. Makan pun ala kadar. Semoga ALLAH rahmati seluruh para ibu. Amiin.

12 Các câu trả lời

Understand the struggle. Nk kata sis beruntung pun x boleh sbb anak dah ke sekolah dah kena urus kn masak tgh hari anak nk balik makan. Dah habis masa situ. x dpt nk rehat @ tido lpastu. Sama je lah kita ibu yg bekerja nie. Awal pagi lg dah bgn dah nk kena siapkan brg2 anak ke taska, brg2 kita lg. Balik keje bukan boleh terus mengular, kena masak untuk makan mlm, suapkan anak, itu ini dah pukul 10mlm... Huhuhu. Exhausted walaupun anak 1😩 Semoga semua para mommies di sini kuat .

12mo trước

Tak kira anak sikit atau ramai, ibu bekerja di luar atau dari rumah atau fulltime h/wife, semua ada strugglenya. Be a mommy is normal, but ur life won’t be normal 😅 Keep fighting 😊💪🏻 Kita tak berada di dunia untuk tujuan yg sia2 🌹❤️

baru2 ni anak saya 2 orang bergilir demam, demam on off pulak tu. dah sembuh sorang . sorang pulk naik demam . pastu hampir 2minggu saya hadap macam tu. sampai sakit kepala sangat dengan mengandung 6bulan rasa penat sangat sangat 😔sampai tido berhalusinasi. suami pun tak boleh tlong dia buat 2 kerja . gi kerja pagi buta lagi balik dah mlm . nak minta tlong gilir tlong jaga malam pun tak boleh sebab ksian kt suami penat .. semoga kita semua parents dberi kekuatan .

12mo trước

Semoga kesabaran dan pengorbanan sis dibalas dengan dipermudahkan urusan bersalin dan berpantang kelak. Amiin. Teringat saya masa tengah pregnant yg no.4 ni. Kandungan dah cecah 8 bln. Anak bergilir2 tak sihat macam ni juga. Almost two weeks juga. Memang menangis sungguh. Lepas tu tiba2 husband kena appendic pula. Alone saya kat rumah jaga anak2 sementara tunggu husband warded kat hospital. Dah discharge, seminggu tu kita juga sendirian urus rumah sbb nak bagi luka operate husband betul2 sembuh. Biar dia rehat. Then kenangan sungguh. Rumah yg selama ni takde masalah, kecoh pula dgn kes tikus masuk rumah. Mmg saya geli sungguh lahai. Merata kesan dia tinggalkan jejak. Lama2 saya jadi geram. Dgn sarat2 tu, saya tak tunggu dah. Buat decluttering dan bersihkan rumah besar-besaran. MaasyaALLAH. Kenangan sungguh 😂😂😂😂

Hebat puan, saya anak 3&4 tahun tapi kedua2nya high need. Mmg letih, kdg kerja rumah pun xdpt setel sempurna, masak paling simple dan cepat. Skrg anak2 influenza A, dah seminggu lebih jaga anak2 sakit. Itupun rasa tepu kepala dah 😅 semoga Allah beri ganjaran buat ibu2 yg mengurus rumah tangga, bekerja, mengurus anak2 dgn ganjaran yg paling manis 🫰🏻

12mo trước

Amiin ya Mujiib. Kita saling mendoakan 🌹 Semoga anak2 puan cpt sembuh ya dan mudah2an puan kekal sihat dan bertenaga. 💪🏻❤️

High demand utk baby nb - 3bulan,anak sis memby tgh fasa separation anxiety. Sama dgn anak sy dia punya takank org tuu smp umur 3 tahun, lps 3 tahun slowly dah berkurang.. Semoga lekas sembuh ank2 sis. Ya tgh musim ni, org kata full moon.. Semoga Allah gandakan pahala sis asbab menjaga anak2..

12mo trước

*tunjuk

Musim budak2 sakit kot.. anak sulung sy pun warded dh 3 malam sbb muntah & cirit birit.. sy pulak tgh 13 hari pantang.. runsing kepala mikir.. Pantang brdua dgn bby ja di rumah.. husb jagakan si sulung.. ramai sgt tgok budak2 tak sihat.. semoga diberikan kesembuhan buat anak2 kita..

12mo trước

ALLAHu..semoga anak puan cpt sembuh, urusan berpantang puan berjalan dgn mudah dan tenang. Sabar ya. Saya masa anak ke4 ni pun berpantang sendiri. Anak2 mmg mudah x sihat zmn sekarang ni. Too obvious. Poor them. Baby sy ni pun batuk lama. Tapi bila ke klinik, doc kata x perlu sampai neb. Tapi tu la, dahlah mudah batuk then payah nak reda. Dgr bunyi berkahak.

Boleh cuba ambil pengasuh beberapa jam kat kiddocare? Saya working mum, anak seorang pun dah penat sangat. Selalu rasa bersalah kat boss saya, kat suami, kat anak. Macam saya dah tak boleh buat yg terbaik macam dulu. Sekarang semua buat ala kadar saja.

12mo trước

Honestly dulu saya bekerja. Lps dpt si sulung, mmg saya decide utk stop dan run business from home sebab payah nak percaya utk org lain jaga dan sy mmg nak urus mereka, and lihat mereka membesar depan mata. Ada juga terfikir nak hantar ke kiddocare, tp lps tu mesti hati x kuat 😄 Sy pun belum tahap terbaik. Masih terus belajar dan belajar. Kita semua ada rasa tu puan. Always rs bersalah and lihat diri x dpt lakukan the best. But hasil adalah 2nd thing. Yg paling penting kita ada rasa dan sentiasa usaha lakukan yg terbaik. Chaiyyok2, keep fighting! 🫶🏻

hebat puan anak 4. sy anak satu pun terasa perit bila anak sakit. rabak betul mata. perit betul badan. padahal baru umur 30an. moga dikurnikan kesabaran terus.

12mo trước

Semoga kita semua jalani tanggungjawab dgn penuh sabar. Selalu sy ingatkan pada diri, ‘minta anak bererti minta tanggungjawab’. Anak ramai, anak sikit yang hebat sebenarnya terletak pada hebat mana kita berusaha yg terbaik utk jalankan peranan seorang ibu. InsyaALLAH kita semua ibu yg hebat2. Amiin! 💪🏻

Semoga diberi kekuatan, dipermudahkan urusan sis. Cuba amalkan zikir fatimah sebelum tidur. InshaAllah Allah bagi kekuatan 🥰

12mo trước

InsyaALLAH. Terima kasih atas reminder 🌹

Kita kuatt sis 💪💪semoga urusan sis dipermudahkan. semoga anak2 cepat2 sembuh ya ♥️

12mo trước

Amiin. Kita saling mendoakan 🌹🌹🌹🌹

puan hebat..saya anak dua org pun rasa penat

12mo trước

Semoga kita semua jalani tanggungjawab dgn penuh sabar. Selalu sy ingatkan pada diri, ‘minta anak bererti minta tanggungjawab’. Anak ramai, anak sikit yang hebat sebenarnya terletak pada hebat mana kita berusaha yg terbaik utk jalankan peranan seorang ibu. InsyaALLAH kita semua ibu yg hebat2. Amiin! 💪🏻 Honestly di saat ini saya terlalu letih dan berharap moga diri saya cpt sihat dan janganlah anak2 diberi sakit seperti yg y rasakan. Amiin