тreaтмenт ғor вaвy jaυndιce

ѕalaм oυlѕ мoммy, вoleн ѕнare х.. rawaтan υтĸ тυrυnĸan ĸυnιng вaвy.. вaвy ѕaya da 10 нr.. тp ѕтιll ĸυnιng тιnggι.. нarι2 υlang ĸlιnιĸ dan нoѕpιтal.. вerмacaм cara da тry тp ѕυмe хвerнaѕιl мalaн ѕeмaĸιn тggι.. нarap ada ιвυ вapa yg ѕυdι ѕнarιng.. тq all... ѕalaм aιdιl adнa

тreaтмenт  ғor вaвy jaυndιce
54 Các câu trả lời

wslm..anak sy kne kuning masa lahir cecah 365..terlalu tggi doc ckp..bpe kali kluar masuk wad..saya give up..sbb org lama suh bg anak minum air sekuang cina dn titis air anggur hitam..tp saya tak buat..sy minta nasihat doc..ok doc ckp at saya try campur susu fm..sy bg susu dutchbaby selang2 dgn susu ibu..dlm masa pantang sy cume mkn nasi dgn air putih sbb xnak kuning anak lagi naik..terpaksa wlu pun tak blh telan..alhamdulillah kuning anak turun sbb dia kerap membuang..kene rajin kjotkan bg susu..anak kne kuning ni dia suka tido..try lah puan campur susu..jgn bg anak minuman lain selain susu fm atau susu ibu..usus baby tak kuat..

4y trước

iyaa..saya selangkan susu badan dan susu fm..anak cepat membuang..kene rajin nyusukan baby..

Comelnya lahai. Sama kes sy sis. Alhamdulillah ank dh ok. Sehingga hari ke 16 dia ada kuning. Sis kene kerapkan susu utk dia. Baby kuning dorg suka tidur, so kejutkan dia 2jam skali utk susukan dia supaya dia dpt buang air besar. Lagi byk kuning najis dia lagi bagus, kencing pun sama. Sy amalkan mandikan ank dgn air daun inai, then sy amalkan makan anggur hitam, sambil titiskan air anggur hitam ke anak sambil selawat dan niatkan. Selalu bcakap2 dgn dia, ckp nak baik cepatkan, sembang2 dgn dia. Insyaallah elok nanti.

Waalaikumsalam, saya dalam hari ni.. hari 13, anak saya kuning jugak bawah 10 hari.. mula 9, lepas tu naik 13, turun 12, 10 last 7.. siang saya bagi susu sejam sekali.. malam pun sama saya susukan sejam sekali...saya gerak baby bangun kan baby.. kalau siang kalo boleh jgn bedungkan sangat.. baby dibedung lagi sedap tido sebab rasa kehangatan semasa di bedung.. Ibu kalo boleh jgn makan halia, lada hitam atau jamu dulu.. tunggu kuning baby dah turun betul baru boleh makan semua tu.. ini cara saya... 😊😊😊

Waalaikumsalam...kalau kuning ank xturun2 mmg kita stress dibuatnya...apa2 pon 1st awk kena bertenang n jgn stress sbb baby kuning kena kerap kasi susu...kalau nk susukan baby mommy xblh stress nnt susu xkuar pulak...mmg nk xnak susukan je baby awk utk berak kencing...kena sekerap yg mungkin sejam sekali...n kalau blh jgn bedung sgt baby..baju pakai baju lubang2 tu...sian baby kuning ni sbnr yer demam..n jgn mkn halia dan lada hitam buat sementara sbb panas kan...

4y trước

тq мoммy ғor reѕpond... ye.. вeтυl тυ ѕy тry ĸawal ѕтreѕѕ..

Jemur baby setiap pkl 8 atau pkl 9 leps jemur mandi kan dgn air kucai.. Insyallah trun kuning ye.. Klau menyusu baby.. Pasti kan makan pantang.. X blh makan benda warna kuning.. Halia Black paper bawang putih x blh makan slgi x trun kuning tu pengalaman sy ngan baby sy. 💕Alhamdulilah tkde kuning dh terus drop 3.4.. Satu lagi kerap kan menyusu anak tu.. Biar dia buang air besar n kecil 😉

Baby sy kuning jugak haritu tapi tak lama, dlm seminggu dah turun sbb tak tinggi mana. Setiap kali mandi letak pewarna sirap tu dlm air mandian dia. Pastu sy pantang makan yg boleh buat dia kuning. Pastu sy bagi dia minum susu formula sehari dlm 2 botol mcm tu. Sikit je bagi, dlm 1 ounce macam tu. Yg penting kena kerap bagi susu badan setiap 1-2jam.

4y trước

Takde laa. Jangan letak banyak2. Asalkan ade warna merah.

Nak cpt turun kuning pam susu badan masuk dlm botol bg baby...kalu kta bg direct susu bdn kta x tu brapa portion dia mnum...lebih elok puan pam masuk dlm botol..baby jgn bedung rumah kena terang...2 jam seklai bg susu ...itu saya buat utk ank no 3 sblm ni ank2 yg lain smpai 1 bln jaundis yg no 3 alhdulillah 1minggu je.. puan boleh cuba ye..

4y trước

тerιмa ĸaѕιн мoммy.. ѕy вlн тry тιp nι

Sis sendiri minum susu kambing..higoat atau karihome..then menyusukan anak sis...setiap sejam..jgn bg baby minum selain susu sis...anggur hitam sis yg kne mkn...lepas tu susukan baby..jgn bg baby..sbb buah pinggang dia belum boleh proses dgn sempurna..cuma boleh minum susu badan je..semoga bermanfaat..

anak sy dr lahir smpai hr ni masih kuning.hr ni hr ke15. isnin nnti repeat cek kuning,last cek 152..hr ketiga lahir 168>178.. lepas tu sy mandikan dgn air rebusan daun inai..pagi n ptg..alhamdulillah turun 152..pada hr ke13..sy bnyk susukan bby. bf n susu formula. susu formula sy bg 2oz. dua kali sehari..

4y trước

ѕaya da тry мoммy, тp ѕтιll тggι.. мgĸιn хѕeѕυaι ĸoт ngn вaвy

bby sy pun kuning jugak msa lahir hritu..nurse suruh mndikan dgn air sejuk klw mandi..alhamdulillah trun kuningnye skit2 tp xnaik mendadak..lgi 1 ptua sy buat adalah mandikan dgn 7 kuntum bunga raya, buang tampuk kuningnye..ramas2 dlm air sejuk td..alhamdulillah sikit2 dia turun..