Gugur Ke?

Adakah ini kantung? Keluar masa pi bilik air lps buka puasa tadi. Bleeding dari tghri semalam 24/4 spi skrg. Tapi takde la banyak spi kena pakai pad. Saya just pki pantyliner ja. Pagi tadi pi hospital, Doktor cek masih ada kantung tapi kecil (spttnya usia kandungan 7w). Doktor suh mai 2 minggu lg. Dan pesan lps ni klu bleeding biasa2 tak perlu mai. Klu bleeding spi 2 3 kali tukar pad baru mai... Hu3

Gugur Ke?
25 Các câu trả lời

Saya ikutkan LMP 13w. Tapi scan size janin 6w+. Saya pakai pantyliner tapi takda spotting. (Day1) Tapi bila kencing start semalam, keluar dot merah + kencing, kat pantyliner xda kesan, and basuh guna jari, ada lendir jernih + urat2 darah (mcm bertali). (Day2) Harini siang keluar darah banyak sikit dari smlm, kencing + darah macam 1st day period tp quantity sikit. Pantyliner xda kesan juga. Tapi basuh guna jari, lendir jernih makin banyak non stop and bersihkan bhgian dalam, ada darah + lendir. Pergi hosp on first day, doc check, janin ada lagi tp heartbeat still xda lagi (sama mcm scan awal, kena tnggu 2w repeat scan nak tgk heartbeat). Doc cakap petanda xok sbb keluar drh, keluar skit2 mcm ni, xperlu dtg hosp. Doc ckp, blh Dtg bila dah sakit perut sgt and keluar ketulan (gugur) shj. Kalau keluar skit2 xda kesan kat panty, xperlu dtg. Doc ckp xleh buat apa2. Xleh bg ubat kuatkan rahim sbb heartbeat xda lg. Doc msukkan jari, check bukaan rahim, xbuka lagi. Tapi sy hrp sgt2 xgugur. Sebab sy baca komen/experience org lain, ada yg bleeding awal tri tapi baby sihat smpai branak. Sbb ni 2nd pregnancy. First, gugur tahun lps 6/2019. Skrg ni monitor, bed rest, and doa banyak2..

4y trước

Baiklah 😊. Saya tak puasa dari first day sebab nak baby betul2 stabil baru start puasa. Risiko kat baby kalau puasa, dengan bleeding lagi 😅. Saya mmg plan gi klinik Tq sis 😊

Sis ina baca tu ye.. Mudah2n beri manfaat demi kebaikan kita bersama baby.. Saya pun baru pregnant 9week 2day anak ke6.. Tahun ni sy pun tak puasa sis.. Sebelum ni anak ke 5 sy pregnant tahun 2017 perut dah besar sy dapat puasa sebulan sis sebab tak rs ape2 masalah bdn ok tp tahun ni sebab baru 1trimester kan rs pening,nak muntah dgn gastriknya sy terpaksa ambik keputusan tak puasa demi baby.. Sy harap sis pun ambik keputusan yg sama ye.. Kalau dulu d awal kehamilan pun sy selalu bleading start anak sy yg ke3 smpai ke5 harap2 kali ni x de macam tu.. Tapi pregnant kali ni lain macam sikit rasanya perut ada rs sakit2.. Maybe lain jantina baby.. Doakan sy kali ni dpt baby boy ye sis.. Anak sy semuanya girl 5org.. Hrp2 kali ni dpt boy la hehehe.. Sy doakan sis dan baby selamat ye sis

4y trước

Semoga dpt baby boy yer sis... Amen 🙏🙏

Sy dulu keluar kantung mcm tisu basah. Putih and mcm ade urat2. Masa jumpa dr pun , dr pesan kalau bleeding sikit je tak perlu datang klinik. Tu normal. Masa tu sy bleeding tak penuh pantyliner pun. Tp lepas dr kata normal, sy balik. Esok nya tu sy bleeding lg. Tak banyak pun. Try scan kt klinik lain. Dr sahkan mmg gugur. Tunggu kantung jatuh je. Smpai skrg sy sakit hati dgn dr yg kata normal tu.

4y trước

😢 Moga ada rezeki lg.

Selalu klau bleeding doc akan tanya, ada tak kluar mcm perut ikan. Klau ada tu bhaya sikit, klau kluar mcm drah beku berketul-ketul tu ok lagi. Tp nurse sy pesan kluar darah sikit pun kena pergi hospital 🤔🤔 Klau spotting or bleeding selalu hospital suspect sbg ancaman keguguran saja la & bagi ubat kuatkan rahim, masa scan klau nampak heartbeat lagi tu kira ok la..

4y trước

Mungkin lewat Ovulasi sbab tu usia kandungan tak sama antra LMP dgn Scan, result scan lebih tepat.. sbab 7 week dah start nmpak heartbeat dah sepatutnya. insyaAllah ada rezeki ada la tu..

Saya pun ada jugak darah mcm nie semalam tu pun sbb terbagi anak minum susu badan so keluar la darah sikit sebelum nie keluar jugak darah gi hospital doc kata spotting scan apa semua alhamdulillah kandungan ada lagi just kena rehat cukup jgn buat keje berat dan kalau boleh jgn bagi anak susu badan dah..

4y trước

Semoga semuanya baik2 saja 🤲

Sy pernh kena mcm ni.. Mmg ad kntung.. Tp g klinik krjaan doc bg surat p hospital and kena cucuk ubt kuatkn rahim.. Ni doc pggl separa kguguran.. Tkut bleeding mkin byk and blh ggur.. Ini pglaman sy la.. Klu sy kan kndungan, baik sis prgi hspital or swasta yg ad sdiakn pkar sakit puan..

4y trước

Ooykee.. Sbb sy dulu pn pkai pntyliner gak.. Stiap hrii.. Memula mmg kua sikit sy pny.. Lelame kuar merah pekat.. Doc bsg knp msa bleeding sikit xdtg.. Huhu.. Tp Alhamdulillah smpi skg okeyy.. Sbb doc cucuk ubt kuatkn rahim and mkn ubt.. Kena byk bedrest

Sepatutnya org pregnant tak perlu puasa sis.. Memang takut memudaratkan kesihatan kita dan baby.. Benda macam ni la yg d takuti akan berlaku..ingat sis kita yg lregnant tak wajib puasa islam dah memudahkan bg org2 yg mengandung..yg penting jaga diri dan kandungan.. Semoga semuanya ok ye

4y trước

Wanita hamil boleh tidak berpuasa? Ya boleh.. Mesti cuba puasa dulu, tak larat baru buka? Tidak.. == Dalil == “Sesungguhnya Allah meringankan daripada orang yang musafir dengan separuh solat dan meringankan daripada puasa bagi perempuan hamil dan menyusukan anaknya.” ( Riwayat al-Nasaie (2775) dan Ibn Majah (1667)) == Apa maksudnya? == Dari hadis yang umum di atas, mahzab dan ulama bersepakat yang wanita hamil dan wanita menyusukan anak diharuskan untuk tidak berpuasa. Syeikh Dr. Yusuf al-Qaradhawi dalam Fiqh al-Siyam tidak menukilkan sebarang syarat khas untuk perempuan yang hamil untuk tidak berpuasa kerana tidak terdapat sebarang dalil mengenainya. Jadi, jika hamil atau menyusukan anak je, harus tak berpuasa.. Tak perlu cuba dulu puasa dan tak perlu atas nasihat doktor. Yang penting, niat mommy tu nak bagi baby dapat full zat, bagi sihat.. Saya rasa semua mommy nak baby dapat zat yang sempurna.. ye dok.. 😊 Ni bukan saya kata, ini apa yang Nabi sampaikan dan ulama dah bers

Jangan puasa dulu. Sebab janin baru nak membentuk jadi baby, dia belum kuat, perlukn bnyk khasiat. First dngn third trimester memang tak wajib sngt2 untuk puasa, boleh mudaratkn diri dngn baby. 2nd trimester je masa yng sngt sesuai untuk puasa.

4y trước

Sama lah x makan sakit perut siap ad bunyi lg,,, baby gerak aktif lapar tu

Sy pernah dlu.. Usia kantung pun kecik.. Tp kandungan xdpt diselamatkn lah.. Pastu gugur sndri.. Better xyah puasa dlu... Bahaya utk dri sndri.. Kalau bby selamat, bby perlukan zat.. Kalau bby xada, ibu perlukn zat utk bleeding nnti

Masa keluar darah ni awak ade simtom2 lain tk mcm sakit pinggang ke.. Sye pon dh msk 3hari ni ade kluar darah mcm tu setiap kli kencing.. Kandungan sye bru msk 5w..tkt lh hmm sbb pernh gugur sblm ni.

4y trước

Takde plk. Cuma sblm rasa mcm senggugut gitu.