Vaksin baby

Ada tk siapa dekat sini tak amik vaksin baby ? Kita takut la bila tengok tiktok memacam jadi dekat bby bila amik vaksin. Ada sampai meninggal. Ada kata antibody budak tak kuat bila amil vaksin. Tengok pada badan budak jugak 😭#bantujawab #Sharing_dong_Bund #bantusharing

29 Các câu trả lời

Saya faham kebimbangan awak, dan memang betul ada banyak cerita kat media sosial yang boleh buat kita rasa risau. Tapi, penting kita rujuk sumber yang sahih dan berbincang dengan pakar kesihatan. Vaksin Melindungi: Vaksin untuk bayi direka untuk melindungi mereka daripada penyakit yang boleh jadi lebih serius dan berbahaya. Banyak penyakit yang dulu meragut nyawa bayi dan kanak-kanak kini hampir tak wujud lagi sebab vaksin. Kesan Sampingan: Memang ada kesan sampingan, tapi kebanyakannya ringan dan sementara, macam demam atau bengkak kat tempat suntikan. Kesan sampingan yang serius sangat jarang berlaku. Kajian dan Bukti: Vaksin melalui banyak kajian dan ujian klinikal sebelum diluluskan. Pakar kesihatan di seluruh dunia sepakat yang vaksin selamat dan berkesan. Imuniti Semulajadi vs Vaksin: Walaupun badan bayi boleh membina antibodi semulajadi, vaksin membantu menguatkan lagi pertahanan badan mereka. Tanpa vaksin, risiko bayi terkena penyakit berbahaya lebih tinggi. Rujuk Pakar: Sebaiknya, rujuk pakar pediatrik atau doktor yang berpengalaman untuk maklumat yang lebih tepat dan nasihat peribadi. Mereka boleh jawab soalan dan kebimbangan dengan lebih baik. Harap jawapan ni membantu. Kita semua nak yang terbaik untuk anak-anak kita. 💖 #Bantujawab

Sebelum amek vaks, sis kaji dulu cari ilmu pasal ‘kandungan’ dia dan juga ‘kesan sampingan’. Nasihat sy, Jangan terpengaruh atau ikut org. Klau sis rasa vaksin tu boleh protect antibody baby, proceed je. Tawakal pada tuhan, demi kesihatan baby. Minta yg baik2. Btw Sy dtg dari family yg provaks, saya sign vaksin anak sy tanpa was2 lepas beranak tu and stop follow up until vaks 2M. Time tu dah fyp viral sana sini kes AEFI, sy tak ambil tahu sgt. Lepas je anak saya dicucuk, sy tergerak hati nak kaji sendiri. Bukan kaji dari pengalaman org ya, saya kaji di mana mana website rasmi. Bg saya, vaksin baby tu keputusan ibu, apape jadi pun tanggungjawab ibu. Tiada jaminan dari mana2 pihak, anak org dgn anak kita lain lain antibody nya. saya tak menghasut atau ada niat sebaliknya. Sekadar pandangan❤️

Saya bakal ibu dan both me & husband setuju nak fully vaccinate our future children. Sebab kami percaya selagi tak ada bukti kukuh proving that vaccine ni boleh mendatangkan mudarat then sebaiknya vaksin kan je anak2. Saya pun takut jugak bila ada baca kes2 anak2 demam, hospitalized dan lebih teruk ada yang meninggal sebab side effects vaksin (which hasnt been proven yet). Tapi tak tahu lah. Mungkin dengan vaksin kan anak kitorang, anak2 yang tak vaksin ni boleh dilindungi. Kita ikhtiar je dengan vaksin dan jaga apa yang patut. To put the blame on the vaccine alone when something went wrong is not a good practice. Ada banyak faktor lain juga kan. Alhamdulillah, our families tak ada spesis antivax so rasa yakin lah. Kena kurangkan bergaul dengan antivax kot 😂

4t trước

@zalyeanna, so far no issue? simpan sikit ignorant tu sis jangan tunjuk sangat.

kalau la semua antibody baby tak kuat bila ambil vaksin,confirm setiap kali baby yg d lahirkan yg d bagi vaksin seawal umur sehari takde yg hidup,x logik jika cakap antibody baby x kuat...Saya ada 2 org ank,skrg umur 12thn dn 9thn complete vaksin dari baru d lahirkan lagi,alhamdulillah ank² saya masih sihat dengan izin Allah sampai la ke hari ini...Bergantung pada cara awak handle baby setiap kali baby d berikn vaksin,selalunya nurse akan ingtkn lepas bby d berikn vaksin,jika baby demam bagi makan ubat yg nurse berikan ikut keperluan @ baby tak aktif @ kurang selera mnyusu kena bawa balik jumpa nurse,sama refer hospital @ tak bergantung pada keadaan baby...

4t trước

tulahtu🤣.. tp memanjang berjam kat klinik, berjam kat jalan raya asyik kena beratur je serba serbi

Anak sye fully vaksin.. dan sye ade ambil vaksin tambahan (influenza) di klinik swasta sebab gh xde.. kalau xok vaksin Ni . ramai gak g swasta cucuk untuk baby rm100 untuk sekali sesi shj.. memang ade ketika lepas vaksin Anak sye ade panas panas sikit badan dia .. sye tetap vaksin Kan ... dan lebih berjaga2 Beli cool fever siap2.. skrg dh 2y8m.. alhamdulilah sihat.. sye ade bace artikel kalau Anak kite xvaksin.. dia menumpang untuk fight bacteria/virus DGn budak2 dah vaksin..kalau percentage budak vaksin pun kurang atau 0 hmm cmner.. tp ape pun keputusan ATAs sis .

sy xtolak vaksin,bby sy ambil je full .tpi ikt pnglmn yg sy hadap sndri start vaksin 4m bby sy batuk kahak teruk bkn biasa2 tw..bwa g emegncy xbwt apa ckp normal slgi tkda melekuk, lps tu bgi ubt tu je la..lg2 setiap kali lps vaksin seksa tngo bby sy nngis2 hingus kahak bnyk sgt...next cekup ckup setahun msi fkir2 lg nk bgi ka tak .trauma tngo keadaan ank tngh mlm g emgncy dorng tk lyn pn...pdhl bby da nngis2 teruk batuk2 kahak xnk kluar tlng pn xdpt kahak bnyk..hingus lg. xble nafas bby..g swasta sedut..dr tu ckp kahak bnyk sgt da

4t trước

ank sy smpai 1x vac. blum smpat amik dose2 lain. tp berjangkit dgn org yg dtg rumah.. sbb melawat bby la kn bru lahir.. dia selsema pstu cium2 bby sy.. esok tu terus batuk berkahak. bawak pegi hospital, terus kene acute bronchitis sbb berjangkit dgn org dewasa yg rumah. lepas dh baik sume. proceed full vaccine. alhamdulillah 5 tahun dh susah nk skit. kecuali kalau main kotor2 . biasa la budak nk explore mcm2 tu bru dmm 2-3hri. its not pasal vaccine lah kirenya tp surrounding kite. n siapa yg anak kita jmpe . sjak dri kes tu sy bersalin anak seterusnya. sy mmg tk keluar rumah. org nk dtg melawat pun sy bg dtg kt hospital sje, mse warded. dh balik. sy duduk rumah smpai bby atleast 3-4 bulan. bru sy bwk2 keluar blik rumah mak sy. so far alhamdulillah okay sgt.

Anak sulung sy fully vaks. Anak kedua sy vaks sampai 9m je. Sy dh xpercaya dgn vaks lepas ank sy kena side effect dan start covid hri tu. So sy pilih untuk tidak vaks ank² yg seterusnya. Apa² pun tlg kaji dulu apa kandungan dan side effect sebelum ambil vaks. Semua keputusan di tangan ibu bapa sendiri. Apa² yg jdi pada anak kemudian hari, sama ada vaks atau tidak pun kita ibu bapa juga yg tanggung sendiri. Takde org lain yg nk jagakan ank kita. Jadi terpulang pada awak. Minta petunjuk dan doa pada Allah.

Buat pengalaman sy Sbg org Terdekat .. ada juga kawan kepada 7org anak Tk pernh Ambik vaksin Dan Tak pernah daftar Kk .. Dan Ada Jugak kenalan Sy Bru anak Sorang dua Mereka Juga Tidak vaksin kan Pada Anak mereka . Tp mereka memperkuat kan Imun Anak Dari Dlm perut makan Makanan Sunnah Cari vitamin yg boleh di percai .. sebenarnya ia Adalah Pilihan .. jadi terpulang pada Puan , tnya Pada Diri sendri ,Buat solat Istikarah . Nnti allah tolong puan bg jawapn . dn Bakal Anak Kami pun Kami tak vaksin kan Insya allah

Awk lg tau mne yg trbaik utk ank awk sis. Bykkan mmbaca, buat research. Sy bkn anti vax, bkn jgk pro vax. Ank prtama fully vax. Yg tmbahan pun sggup sy ambilkam utk ank. Berpuluh vax msuk dlm bdn ank. Alhamdulillah xde effect. Nak di jadikan cerita ank ke2 sy x bernasib baik mcm ank prtama. Lps vax 4 bln dia dpt side effect yg sy x nak cerita lah. So sy stopkan trus vax utk dia. Tp pandai2 lah nak tingkat kan imun dia. Dari segi pemakanan, vitamin, aktiviti.

Sy pernah berbincang panjang dgn pakar kesihatan bayi di Klinik Kesihatan berhampiran rumah sy bila sy pilih utk x vaksinkan anak. Dan Dr. Pakar pun setuju utk sy bina imuniti anak dgn cara makanan, exercise dll. Tp kena full involvement dari parent, breast feeding until 2 years, no processed food of any kind. susu kotak pn xleh. kiub pati dlm masakan pn xletak. n xbole hanta daycare or tadika. Kalau nk ikut cara lama, biar cara lama ALL THE WAY.