Vaksin baby

Ada tk siapa dekat sini tak amik vaksin baby ? Kita takut la bila tengok tiktok memacam jadi dekat bby bila amik vaksin. Ada sampai meninggal. Ada kata antibody budak tak kuat bila amil vaksin. Tengok pada badan budak jugak 😭#bantujawab #Sharing_dong_Bund #bantusharing

29 Các câu trả lời

pengalaman kawan husb saya masa anak first masatu dia berduit + excited dpt anak, segala vaccine dia cucuk di swasta saya pun tk ingat dah vaccine apa yg dia cucuk but lebih dari dua.. satu cucuk 300 - 800, lepas pada tu lahir lagi dua orang anak dia.. yg dua orang ni rezeki agak kurang so mmg tak add on vaccine kat swasta.. kawan husb selalu cakap bila salah sorang sakit mesti satu family berjangkit kecuali yg vaccine ni susah betul nak berjangkit..

2mo trước

ye la tu kak.. abis mak bapak dia tu tk divaksin ke .. mak bapak mesti vaksin dlu kan.. mcm mana boleh berjangkit..

Anak Saya fully vak sampai umur 2 tahun, apa yg Saya perhatikan dia jarang demam.batuk selsema baru sekali tu pun wktu umur setahun 7 bulan. Perkembangan normal. Saya takut 2 jugk nk vaks anak, tapi saya xpenuh ilmu lagi untuk Usahakan imun lain untk anak.nak tolak vaks mentah2 pun Saya xtau nk bagi alasan apa dkt Dr. Saya serahkan kpd pihak kk selebihnya tawakkal pada ALLAH.

Sy 1st mom. Since pregnant sy tak ambil vaksin, vaksin covid pun sy tak ambil. Baby sy pun tak vaksin, dulu sebelum covid saya menyokong vaksin malah sy marah adik sy tak vaksin baby dia tp sejak covid saya jadi anti vaksin. Saya dah xpercaya 1 vaksin pun sejak saudara sy & kenalan sy ramai sudden death & kanser lps jab.

2mo trước

Moga berbalik kepada kau.

saya tak vaksin anak, anak pagi ke petang kat taska every weekday kami both husband wife kerja office hours. dah 2 kali anak kena rota virus. kali ke dua kena baru minggu lepas anak warded hospital 3hari, dan jangkit kami so 3org cirit muntah. best 👍🏻👍🏻👍🏻 jaga org sakit time kita sendiri sedang sakit.

jangan katakan baby, saya sendiri & adik2 semua tak divaksin dari kecil. alhamdulillah sihat tak senang sakit walaupun bergaul elok je dengan budak lain. tapi bila tak vaksin kena pandai cari alternatif lain untuk kuatkan imun tu. bukan bodoh2 je tak vaksin.

2mo trước

i studied the risks & benefits & know all my options. doktor pun bukan belajar psl vaksin pun. tah2 satu chapter je dia belajar pasal vaksin time study dulu. tu pun general je bukan spesifik tiap vaksin tu pun. jadi nak kata rujuk pakar, doktor bukan pakar pun bila kita nak study pasal vaksin. so yg terima bulat2 semua yg doktor cakap tu yg palatao kan? tu yg duk amik vaksin covid ramai2 tu pastu bila ada apape jadi doktor lepas tangan je, kan?

haih..masih ade manusia macam ni.. tolong bagu vaksin pada anak.. prevention better than cure. jgn dengar cakap2 antivax2 yang tak guna otak.. so far anak saya sihat ambil vaksin dan additional vaksin. dont be a selfish parent! tak ambil vaksin pun anak boleh meninggal dengan penyakit ye..

2mo trước

Saya bukan antivax, anak anak saya dua2 vaksin, tapi yg next ni saya decide utk stop vaksin atas sebab2 tertentu

My whole family took vaccine so far alhamdulillah none negative effects to my child. Kalau nak follow medsos bulat2 without study takjadi apa life kita sis. Do research about vaccines, after all it is a part of our ikhtiar, the rest leave to Allah.

Saya vaksin anak sampai 5 bulan je,lepas tu da stop sebab baca mcm2 pasal vaksin ni,ada pernah terbaca doctor sndri yang cakap vaksin ni kalau tak sesuai dgn baby boleh serang otak baby ,sebab tu boleh terjadi austime semua

Aefi (side affect vaksin) is real, cuma peratus dia sikit dan bila ada yang report selalu dinafikan pegawai kesihatan. Cuma kita tak tahu anak kita termasuk yang peratusan kecil tu. For me I'll postponed after 2 years.

klu nak baca tu kne tgk sumber jgak sis.. sahih ke x.. pasti kan dr sumber yg btol, kkm/Dr yg kongsi bru bley pcaya.. klu stakat tiktok/ig tu bkn dr sumber yg btol..