Assalammualaikum

Ada tk ibu² yg dh lepas fasa potty train anak? Mcm mna ya ibu² ajar ank x pkai pampers mlm? Ibu² lapik tilam tu ke mcm mna? Sya dh 2 bulan ajr ank potty train siang tu ok dia blh tnjuk nk gi tnds kencing...klau mlm je dia x nk bngun bgitahu sbb dia mlas nk brjln ke tndas pdhal dia nk kncing..klau sya bngunkn prgi tnds..msti dia ngis² x nk...

11 Các câu trả lời

kalau potty train ni kena banyak sabar. sebelum tido, pastikan anak pergi kencing dulu. pakaikan seluar/pender potty train. 2 jam sekali kejut anak pergi toilet. ngamuk nangis tu abaikan. paksa juga pergi. nanti lama² inshaAllah anak dah biasa. bangun dari tido pun terus ajak pergi toilet dulu. kalau risau bocor kena tilam, sis lapik dengan yang alas baby utk tukar diaper tu. tak pun guna sarung tilam yang waterproof. husband sy beli kat shopee je. boleh search 😊

Cuba guna potty trained, Cadar kalis air, Setiap malam before tidur selalu reminds anak untuk bangun kencing di toilet… Memang rasa penat, tapi bila kita selalu lama2 anak2 akan ingat dia akan bangun sendiri… Itu saya buat untuk anak sulung saya, alhamdulillah dia tak pernah kencing tilam lagi sejak potty trained dia…

Beli yg pelapik yg mcm dlm ward tu kalis air ….. tiap malam kunci je jam bgun kan dia walaupun menangis ….. suruh dia kencing ….. sblom tido kencingkan dlu …. Lepastu ckp dekat dia … “nnti mama kejut adik pergi kencing ye kejap lagi”

macam saya dulu, masa potty train anak, diorang akan tidur dekat toto masa sebulan Dua. jadinya bile terkucil senang basuh. sekarang dah umur 4tahun, dah 2 tahun bebas pampers, kadang2 pun terbabas jugak .

yg ni mmg ssh sis. kn apa. org tua pn blh kncing tilam. ni kn plk bdk. utk protection pkai jelah pampers mlm. kdg pkai pmpers pn bocor. kalu x pkai pmpers hari2 nk kne cuci tilam. penat sikit la

kalau time malam pastikan sebelum tido suh dia kencing dlu.. pastu 2 jam sekali kita gerakkan dia utk pergi tandas..

sejam or 2 jam sebelum nak tido, jangan bg anak minum air sejuk.. sis bangun 2 jam sekali utk ajak dia pi toilet

Pakai seluar potty, before tidur kencing dulu. Pastikan tak minum susu sgt malam melainkan dia dahaga

mula2 potty train tidur atas toto dulu. sblm tido ajak anak kencing dlu dan kurgkan mnum waktu mlm..

saya beli seluar potty train alhamdulillah anak x kencing dlm seluar da .nk g tndas da reti