Darah coklat

Hi ada tak mcm saya . Saya dua hari jalan2 bercuti. Tengok ada keluar sikit dkt seluar dlm mcmni. Dah g klinik. doktor kata bby dengan uri okay. Kadang menyebab kan jalan banyak akan terjadi mcmni. Saya risau. Ada tak mummy2 lain pernah jadi mcm saya ?#ingintahu #bantujawab #bantusharing #firsttimemom

Darah coklat
14 Các câu trả lời

Saya pernah 2 kali keluar spotting macam tu. 27 week dan 32 week pregnant. Masa 27 week tu saya pegi hospital doc check semua ok. Dia cakap keradangan ringan kat bahagian celvix and nothing to worry selagi tak keluar darah fresh yg color merah and takde rasa sakit. Kalau color brown tu not serious. Kali kedua masa 32 week, saya travel jauh naik kereta keluar lagi spotting mcm tu. Saya tak pergi hospital pun. Now dah 38 week alhamdulillah scan semua ok. Tggu masa baby nak keluar je ni. Tapi kalau awak risau jugak or berlarutan keluar mcm tu 3-4 hari boleh pegi hospital balik bgtau doc.

4mo trước

Saya dah 24 week . Doktor kata takboleh dah makan ubat kuat rahim.Sebab time ini bergantung pada uri ke bawah atau tidak

Saya at least seminggu sekali spotting, dah sebulan lebih dah. Saya ingat sebab saya banyak jalan sebelum ni. Dah rest kat rumah pun still spotting, padahal dah makan duphaston tu. Jumpa pakar 2 minggu lepas, detect pregnant twin tapi lagi satu kantung tak jadi(dr panggil vanishing twin syndrome). Time check kat klinik sakit puan, dia tak detect apa pula kat scan. Now dah minggu ke 11, moga baby saya sihat. Dr dah bagi saya mc 6 minggu n sepanjang 6 minggu kena makan duphaston n cucuk ubat hormon(hcg) seminggu sekali.

Dah 3 kali bleeding… first time 19 weeks tapi tak jumpa doc… kali ke 2 masa week 21 pegi kk doc scan cakap uri dekat bawah so normal darah keluar sikit kalau banyak berjalan, angkat berat dengan naik turun tangga banyak kali. Kali ke 3 scan masa 23 weeks sebab bleeding lagi, uri masih dekat bawah so kena bedrest je jangan angkat berat buat keje banyak… dapat mc seminggu untuk rehat sebab uri dekat bawah… doc suruh monitor kalau ada darah merah banyak sikit and non stop should pegi emergency terus…

Kena jaga2 juga. Saya pernah baca dlm ni sis tu time pregnant ashik keluar camni bila banyak jalan. Doctor kata normal utk dia sbb rahim dia kenapa tah. Tiap bulan ada je post dia tanya sbb risaukan darah tu & kami duduk dlm birthclub yg sama sbb tu posting dia naik. Then tak lama dia bleeding lagi tp yg tu ada bukaan terus kena paksa bersalin tak lama tu lahirkan baby prem tak sampai 30w. Lepas bersalin kena tahan nicu lama kesian dia

hi sis. saya pernah spotting masa 4w and latest 25w dua dua warded. tapi bila doc check bawah semua ok je uri pun kt atas takde masalah. kalau takde angkat berat, doc ckp boleh jd sbb byk sgt berjalan(aktif). so bykkan duduk jela and kalau berjalan pun slow slow dh takleh mcm dulu dah 😂 dh 30+ w nnti baru la bykkan berjalan. okie! ☺️

4mo trước

banyak macam saya ke sis ? atau lagi banyak spotting awak tu ?

bila banyak berjalan memang ada keluar spotting macam tu sebab saya pun macam tu bila banyak bergerak..kalau 1 hari tu duduk je tak buat pape langsung..ok je..tapi kalau nak duduk saja, memang pakat tak makan la laki bini 🤣🤣

4mo trước

sis sama jugak ke keluar mcmni ? banyak ke ? skg kandungan berapa week dah ?

sy dh 3 hri kluar spotting ..12w .. dktor suruh bedrest jer sbb sy rahim lemah.. scan baby ok.. cek jln pon xbkk.. dktor ckp selagi x sakit perut sngt2 dan klua drh fresh, jgn risau..

4mo trước

tp klu still risau, boleh trus g hosp lh.. setiap org,journey pregnancy lain2..

Awk brpe week? Klau awal2 better elakkn bnyk bjln..sy dlu xperasan pregnt, sbb bru kawen pi honeymoon mmg bnyk bljn..then kuar spotting brown.,kndgn bertahan smpai 13w je

4mo trước

Ye wak klau blh jgn bnyk berjalan sgt..hujung2 trimester xpe..Insha Allah bby oky n kuat tu..

tak ada. saya pun baru lepas balik bercuti, siap pergi trekking 5 km, alhamdulillah tak ada apa2. seeloknya sis cuba cari 2nd opinion dari doktor lain.

Saya pn sama keluar jln seharian keluar drh brown 2 kali gi hsptl dktr check semua ok , alhamdulillah , dktr srh bnyk rest jngn bnyk jln