Berapa kali boleh guna nasal aspirator dlm sehari?

Actually brapa kali boleh guna nasal aspirator utk ank 4m dlm sehari yg selamat? Sy Jumpa doctor berlainan, ada yg ckp x perlu sedut just titis air garam tp ada juga yg ckp sedut hingus kluar.. sy risau pula klu byk kali guna & setiap hari sedut boleh mnyebabkn luka atau ank rsa sakit? Sbb dh seminggu lebih msih selesema & batuk kahak x hbis..especially bila waktu subuh tgh sejuk..

4 Các câu trả lời

depends pd keadaan bby..kalau hingus dia byk sgt puan sedut je..kalau rs risau tak pyh la sedut..sbb puan lebih tahu kondisi ank puan bagaimana ketika itu.mcm sy dlu ank sy lahir prem .doc mmg nasihatkn sedut sbb takut ank tak blh brnafas...dgn jg temperature.. mcm sy sebelum sedut sy suluh tgk merah tak dlm hidung dia .baru saya sedut..lepas tu spray dgn sterimar nasal spray...lepas dh spray br sy sedut hingus ank..ms sedut sy sedut smpai hingus tu btul2 keluar..kena guna teknik yg betul...mg ank puan cpt sembuh dan dpmudahkan segalanya Allahuma amiin

3mo trước

TQ..Amin

Kalau saya 1x sehari sedut. Saya jarang guna nasal aspirator. More to chest percussion. Lepas guna nasal drop, saya tunggu dalam 5 mins then buat chest percussion.

3mo trước

TQ sharing

atleast 2x shari. kalau bnyk kali buat dlm shari hidung anak boleh luka.

3mo trước

I see.. okk TQ ya