Baby bunyi ada hingus tapi tidak keluar apa2 masa sedut

Hello, umur baby seminggu lg 2 bulan. Hidung baby dgr mcm ada hingus tp bila bersihkn guna cotton bud & try sedut xda keluar apa pn. Bersih ja & xda lendir. Dh pergi klinik, Dctr just bagi wap ja. Sy expect akn kena bersihkn hidung baby d klinik atau kena bagi nasal spray, tp x, adakah sbb x dperlukn? Dctr ckp nti try sedut lg, dh blik dri klinik & try sedut masih xda kluar apa tp masih bunyi mcm ada hingus tu. masa tdur ok juga x bunyi tp bila mau bangun tu kdg2 pandai ada bunyi. Agak rsau juga kdg bunyi mcm tersumbat bila baby tarik hembus nafas. Apa patut sy buat? #bantujawab #ingintahu #bantusharing

5 Các câu trả lời

Ada guna sterimar tak sebelum sedut tu?Kalau dah try, mmg normal ada bunyi2 kroh tu mcm berkahak kt baby sometimes. Maybe dia area dlm. Mcm saya hari2 sapu lotion tropika herbs kt dada & belakang baby, nanti keluar lendir kt jeluak anak & poop. Banyak juga minyak baby herbs lain yg berfungsi mcm ni, ikut kesesuaian. Not sure kebetulan or apa but if saya dgr bunyi krooh tu then sapu mmg perasan mesti ada keluar lendir

2mo trước

Ok, TQ for sharing sis

cm nak sy dulu..sy bg ubat titik tu kat hidung untuk cairkan. ni pun hosp yg bagi. alat sedut utk hidung baby, sy mmg da ada. cuma x kerap buat sedut tu. just bg ubat titik je. sy buat dlm 2 kali sehari, dlm seminggu da elok.

2mo trước

kalau ubat titis xperlu sedut. untk yg perlu prescribe doc since still nb kan. kalau sterimar kne sedut..

Tu normal sis .. anak saya dari nb sampai 3bulan hidung dia ada bunyi macam kahak tapi sebenarnya takde pun . Dokter bagitahu saluran baby tu sempit lagi dia nak bernafas sebab tu ada bunyi dekat hidung

Xda pengalaman lg, mungkin yg lain blh kongsi.

Dah buat tepukan percussion? Anak minum susu apa?

2mo trước

Ada try tp mcm x berapa jln juga. Masih bunyi. Fully breastfeed