Hi mommies. boleh share x cara BS jaga anak mommies mcm mana..anak sy dari pg smpai ptg dlm buai je

1st day sy anta my baby boy umur 2bulan lebih pd BS, sy da rasa risau..ni ank 1st sy so x ada experience sgt dgn BS. hari ni sy start anta kul 730 pagi. smpai di rumah BS sy baringkan ats tilam. then BS pegang baby utk bg susu yg sy dah prepare dari rumah which is 60ml (~2oz). then masa tgh nyusu ank sy merengek kecil sbb dia ngantuk & mmg wktu dia tidur. lpas dgr sy ckp mcm tu dia terus kenyangkan ank sy (sendawakan). tp ank sy baru minum 1oz..sy pun ckp pd BS ank sy blum kyg kak sbb baru minum separuh (~30ml) mcm tu.. then dia letak baby sy ats tilam & pegi ke dpur sekejap. so sy smbung bg susu pd ank sy.. blum sempat baby abiskan susu, dia angkat masuk kan dlm buai. sy tgok keadaan spring buai tu mcm da lama & dah ada yg bengkok 2 pcs. 1 pc blah ujung da rosak. BS sndri crta pd sy yg spring tu guna dari ank dia yg no.2 which is skrg da berumur 20an..then dia angkat baby masuk dlm buai tnpa pegang blkg kpla..lpas tu sy tgok posisi bdn baby dlm buai jd senget benget mybe sbb 1pc spring yg rosak tu buat kan besi yg kita sangkut kain buai jd x balance. thats why jd senget & nmpk ank sy x slesa. dia lgsung x betulkan & henjut baby agk kuat. bila tgok tindakan dia mcm tu sy trus minta dia betulkan posisi baby supaya slesa. baru dia betulkan.. lpas tu sy tinggalkan baby sy dgn BS & pulang. Dalam pukul 10 pagi sy dtg rumah dia skali lg sbb nk bg spring buai yg baru.. sy park kereta sy setentang dgn depan rumah jiran sebelah & bila nk kua dari kereta sy dgr suara ank sy ngis agk kuat. then sy cpt2 buka gate rumah dia & tgok kat tingkap utk tahu ape yg jd..sy nmpk BS tgh siapkan baby baru lpas mnd. dia lgsung x pujuk ank sy utk diam. dlm 1 minit sy berdiri diluar rumah akhirnya ank sy benti mngis sndri..lpas tu baru BS bercakap dgn baby..masa tgh dia pkai baju baby dia tarik ank sy ke bawah utk rapatkan kpd dia utk pkai kan baju. sy terkejut tgok sbb agk kasar dia tarik tu. sy perhati je dari luar tingkap. then sy nmpk dia ke dpur, x lama lpas tu tiba2 dia buka pintu rumah. sy pun trus ckp nk bg spring buai yg baru & da bg salam tp mybe akak x dgr.. sy pun masuk rumah dia buat mcm biasa. sy tukarkan spring buai smbil tnya ank sy ngis ke mnd. dia trus jwb aah ngis. sy pelik knp mcm tu sbb sepanjang sy mnd kan, ank sy x penah mngis. sbb sy mndikan guna air suam. bila BS ckp baby ngis time mnd,sy trus tnya akak guna air suam kan. dia jwb ye..tp tu la ank sy mngis kuat masa sy smpai td. sy x sure da brpa lama ank sy menangis sbb biasanya ank sy ngis slow je klau dia ngantuk lapar or sbgainya.. klau kuat mksdnya da lama dia menangis tnpa ada org tenangkan dia.. so sy syak BS mnd kan ank sy guna air paip biasa je.. sbb masa mula2 kami jmpa dia ckp baby dia mndkan kat sinki je guna air coway.. ank sy mmg x biasa mnd air paip biasa. sy penah try mndkan guna air biasa dia trus ngis kuat..then sy tnya baby bgun kul brpa lpas tidur pkul 740 td, dia jwb 9 lebih..bg susu & mndi kan. siap2 ape smua, pkul 1015 pagi mcm tu dia trus masuk kan baby dlm buai lg.. lpas dtg kali kedua tu & nmpk keadaan mcm tu buat sy lg x sedap hati..tp sy balik rumah smula.. dlm pkul 2 ptg sy dtg amik baby sbb rsau tp x infom pd BS. kali ni sy park kereta betul2 dpn umah dia. bg salam ketuk pintu mcm lmbt juga nk bukak pintu. tgok kat tingkap x nmpk sbb dia offkan lampu so gelap. tp sy x dgr baby mngis ke ape. lpas dia bukak pintu sy trus infom nk ambil ank awal sikit sbb 1st day.. sy trus masuk rumah nmpk ank still dlm buai. sy tnya BS baby tidur ke BS jwb ape ntah x clear sbb BS mcm ada masalah pertuturan. so byk yg dia ckp sy x clear. tp sy nmpk ank sy x tidur pun & x lama tu dia ngis. dari pagi sy anta smpai kul 2ptg, baby sy dlm buai je.. BS cuma agkat utk mndikan je sbb sy tnya ank sy tidur dari jam brpa ke brpa pd dia..BS jwb dari 1030 td..tp yg sy tahu ank sy x tidur lama pun wktu siang..so sy rasa even baby x tidur pun dia still dlm buai je.. kesian sy tgok dari pagi dlm buai je. then BS trus angkat baby dari buai & bg pd sy. sy sempat tnya BS ank sy da brpa kali mnyusu? dia ckp da 3 kali which is kul 730am yg sy prepare 2oz, then kul 9 lebih 2oz, then 0.5oz sbb sy nmpk baki susu ats meja lebih kurang 1.5oz cm tu.. so mcm ank sy x ckup minum la sbb dari kul 730 smpai kul 2ptg baru dlm 4.5 oz baby minum. biasa nya sy jaga, klau da pkul 2ptg, dlm 8oz da baby minum. sy juga ada bgthu BS yg ank sy akn minta susu 1jam setengah skali. Then, sy bawa baby balik rumah letak dlm carseat & balance susu 1.5oz yg BS prepare td pun sy bawa balik. x lama tu baby ngis, sy pun bg baby minum balance susu tu, dia mnum mcm lapar je. abis dia mnum. dlm 10mins mcm tu smpai rumah. baby still ngis..sy pun prepare lg 3oz susu. dia mnum 2oz.. baru dia diam & ceria.. lg 1 pkra yg buat sy rsau, sy nmpk BS guna botol susu yg sama je dari pagi sy anta tu sbb sy bekalkan 2 botol. tp time ambil sy nmpk 1 botol lg still dlm beg susu..x sure dia basuh or x yg botol dia guna tu.. hmm skrg sy rasa dilema nk teruskan anta baby pd BS tu or tak..😭 boleh x mommies bg pndpt? terima kasih..

2 Các câu trả lời

nak cr y betul2 jujur ngn ikhlas jg ank org ni payah..kebanyakkan xde pengalaman n ambil ank tu sbb nk duit.tp ade je y baik tp jarang.mak sedara sy pn jg ank org..berbelas tahun..kdg2 smpai 6 org.so bt masa skarang sis pantau dlu..kena bgtau terus terang kalau blh bg jgk ank duk kt bawah..bg susu biar habis n ikut time..mndi air suam.kdg2 ibu kena tegas tp bkn bermakna marah sbb kite y bayar.cerita ape y benar ckp ank blk x ckup susu..kalau blh botol basuh dlu sblm guna takut ank sakit perut nnt.sis bt mcm biasa tgk camne die lyn ank 2 3 arini..klau ttp same better cr y lain

2y trước

ye sis bertuah sgt klau dpt BS yg jaga anak kita mcm anak sndri kan..anak sy ni klau betul cara jaga nya, x banyak ragam pun. sy x stress pun jaga dia..cuma ada masa dia nk kita dukung, pegang & main dgn dia. klau seharian dlm buai mmg la dia meragam..

f