bertanya

Yang macam ini ruam apa sekalian ? Macam mana mahu mengatasi ini ? Saya sudah beli krim ez di farmasi tetapi tidak menjadi , dan nampak seperti teruk .

bertanya
46 Các câu trả lời

Sis, kawasan tu shj ke jadi macam tu? Kalau cuma kawasan muka semata-mata kemungkinan besar bayi terkena kurap susu. Kurap susu boleh kena sebab susu yg tak dibersihkan selepas bayi minum susu atau bayi menggosok2 lebihan susu di mulutnya dgn tgn ke kawasan lain di muka. Ia gatal dan miang, menyebabkan boleh merebak jika dibiarkan. If eczema, bukan hanya kawasan tu shj.. biasanya akan ada beberapa kawasan lain sprt kaki, tgn, badan, kepala akan terjadi macam tu. Anak kak ipar saya pernah kena semasa dalam pantang penuh di bahagian kedua2 belah mata. Memang gatal dan baby kerap menangis. Bila rujuk ke klinik, doc suggest ezzera cream yg ada gambar bear tu tapi memang lambat sembuh sis.. ambil masa yg agak lama juga. Jd kena kerap bersihkan kawasan muka dari sisa susu yg bayi minum ya. Terutamanya bila waktu tgh malam. Kerap tukarkan mittens if sis ada pakaikan mittens.

Asslamualaikum sis anak saya pernah ada masalah ruam dekat muka sebab salah pakai bedak..mak saya hanya letak kan minyak kelapa dara Alhamdulillah kulit beransur pulih dan lebih cerah muka anak... cuba sis tray minyak kepala dara..pakai kan cream yang soft2 je dekat muka brand himalaya pun boleh jika tak suka pada bau minyak kelapa dara...

klit ni ad bnyk mslah klit... kte xlh gna ske2 ubat yg ad..klau xbnsb bik mkim truk la jdnye... klau yg fungal akn bfgsi ubt jnis dy je... xjd mne2 ubat... btter g jmpa dr pkar klit dri mlrat truk... sian bby sbb kat mke... mcm sy ezcema so ad ubat dy je...

Boleh try tasneem balm skeenz. Sy ada jual, insyaAllah baik sbb 100% bhn smulajadi. Ank sy ruam hari tu, sy gunakn balm ni sbb dh 2 tahun guna. Alhamdulillah baik. Ramai jg yg gunakn jika ada kena ruam susu. Blh try kalau nk. Wassap sy klau nk ya 0197355726

pergi hospital terus sis , anak kakak ipar saya baru keluar hospital ,mcm ni lah mula2 jadi ,pergi klinik doc bagi ubat makan & injection je .. lepas 2,3 hari makin teruk ,bawa pi hspital doctor ckp mcm allergic ,,masuk wad 1 hari utk doc pantau ...

5y trước

Yela... Sma cm ank sy... Doc kata alergi.. Dn tk bole pns

Pernah jd kt baby,try tips tepung lah,bedak sejuk lah,krim itu ini lah tetap xhilang,last² g klinik juga,and doctor sahkan baby eczema... lmbt sikit nk recovery sbb dh guna brg tah pape tu..batter g hospital terus ye.. kesian baby

Jangan guna tisu basah bila nak lap muka baby. Just pkai kapas muka sja bkin lap n pkai air suam sja bila nak lap. Baby sya mcm tu jgak tpi sya cuma pkai kapas muka n air suam bkin lap muka baby.

Cubaa laa teraii ksihh mnum susu kambing ar Ryan.. Bguss tuu.. Ank sya no 2 punn mtcm neii jugaa.. Sya beli susu kambing ar Ryan yq asli punyaa..

klu guna susu formula... cuba try tukar susu. ank memula mcm tu gak, minum susu, trus naik merah.. pastu try tukar, alhamdulillah. ok.

Puan pergi hospital atau klinik kesihatan I Dan anak, mintalah pandangan doktor . lebih selamat mendapatkan konsultasi doktor bg pendapat saya.