working wife or successful house wife

Hi, what do you prefer after giving birth? as we know nowadays even nursery scarying us. but yet, our cost of living is high. ?

24 Các câu trả lời

i would prefer to stay at home and take care of the kids till they are old enough. after that i would work. but my partner wants me to work asap. so we both came to an agreement that i take care of our baby till 1 year old before sending to his country for his mum to take care so we both can work and provide for our child. im still having doubts and heavy heart to leave my child with his mother.😅

5y trước

ahhaaaa.... I see

tgk kemampuan la puan.. wife sy mula2 krja... alhmdllh.. dpt baby sitter plk tlebih kasih syg dgn baby... smua ckup jaga.. yg wife sy stress bila baby sitter update status wassap.. baby dh bleh tiarap,dh pndai guling2, dh pndai sebut mamama...bababababa.. smua baby sitter yg rasa dlu 🤣🤣🤣... jealous dgn baby sitter.. last2 resign jgk.. skrg jd fulltime housewife buat part time jual kek...

5y trước

Betul.. tu pun jadi salah satu sebab utk sy bhnti kerja lpas lahirkn ank kedua..sebab terasa betapa ruginya sya ibu yg lahirkan anak sndri tapi xdapat jd org ptama yg dpt tgk moment2 bila dia mula meniarap, merangkak, duduk bole panggil mamamamama..yayayaya..ngn bila dia mulakan langkah pertamanya..sbb pgi2 da htr anak ptg baru jmput patu malam anak tdo awal..skjp sangat masa dgn dia..smpai tmbul rsa bersalah kat anak sbb xdpt luangkn byk msa dgn dia..

macam saya husben prefer duk rumah jd full time housewife..😅alasan husben suh jg ank n didik ank sndri nk sm mcm zmn mak2 dlu jg n didik ank.. ... kalau nk juge bkje..husben kata kne kje dr rumah.. jd kne cri alternatif option klu rs nk bkje dr umh..amik upah menjhit ke... baked sumthng kmdian jual ke by online buat delivery or kelas ikut apa yg kita mahir nk ajar ...

big question for a woman. Pada pendapat saya.. kalau awak risaukan anak yg masih kecil.. better kita jaga dahulu sehingga besar sikit dlm 1-2 tahun. then , baru kerja. tak pa la kita hadkan kemahuan kita utk beberapa ketika demi anak. Kalau betul tak cukup sarahidup dan mahu bkerja.. cuba cari org yg terbaik utk jaga ank kita ,doa dan tawakal pd Allah swt. 😊

It depends on you, really. Bcoz only u know yourself better. 😊 For me, I can't be stay at home mum (even its the best for your baby) as I want to also focus on my career. Even my husband can support me. I will have severe depression. So as long as you try your best to manage everything, i think it should be fine. It depends on every person.

Masa lps bersalin anak pertama saya masih bekerja tapi amik keputusan utk bhenti lps dapat ank kedua sebab kos utk hantar anak ke nurseri (daycare) sorg rm550..kalau dua org dah rm1100..separuh gaji habis di situ je..jadi saya bisnes bakery sikit2 di rumah sambil jaga anak2..sambil pastikan kelengkapan dan rumah pun terurus..

5y trước

ataupun ada sbb2 lain..boleh share.. sy pun dilema

depend on yrself. sebab kemampuan sesebuah pasangan tak sama. ada yg husb keje, dah boleh tanggung keluarga. ada yg kurang berkemampuan, perlu wife bekerja. tapi setiap ibu mahukan yg terbaik untuk anak2. tak semestinya ibu bekerja tu tak pentingkan anak2. situasi masing2 berbeza.

dilema kan? i pon sama. currently working tp klau nk jd surirumah kene cari gak income sikit2. fikir abis baik dan nekad dgn keputusan. sb kite xmampu nk dpt semua nya. sy doakan awk dpt pilih option blh buat awk lg happy 😊

I do both. On the day, I'm a working wife while at night & holiday, I'm become a successful housewife. Though I'm a new mom, these circumstances teach me how to be a better person, an employee, a wife & a mom.