Pantang orang tua ketika hamil

Untuk zaman sekarang ni perlu lagi ke kita ikut pantang mcm orang zaman dulu . Contoh kalau isteri hamil so suami takbole memancing apa semua . If tak ikut memang akan datang benda buruk kaa atau pun ni semua sekadar mitos ? Plis perlukan penerangan #1stimemom #pregnancy #advicepls #bantusharing #ingintahu

17 Các câu trả lời

bkn mitos sbnarnya.. anggap ja sbagai nasihat org tua².. org tua² larang tu ada sbb mksud nya mcm kita scara tk sengaja cth mcm mancing ikn tu hidup lg kn kita cabut mata kail tu smpai trluka mulut ikn tu sementara ikn tu nk mati dia trseksa dngn sakit dkt mulut dia tu atau trpukul kucing dn sebagai nya mcm seksa lh binatang tu sakit.. binatang pn bole brdoa tau😊.. pnah jdi dkt mak saudara saya.. laki dia p pukul kucing sbb kucing tu mntk mkn ja.. dn laki mk saudara saya pn bkn jenis suka kucing so dia baling ap ntah dkt kucing tu smpai kaki trseliuh.. kucing tu plak tok bela tok lh yg urut smpai elok.. dn bila nk brank baby mk saudara saya tk ckup sifat.. dn arwah baby pn meninggal lps umur dia 5 taun kot.. saya pn tk ingt sbb msa tu saya kecik lg.. so mksud nasihat org tua² tu jaga mulut jaga kaki tangan tu.. suami dn isteri ☺.. maaf cita pnjng sikit

saya pun tak tahu nak percaya atau tak tapi kerap sangat orang pesan kat saya berjaga jaga sbb tengah pregnant 3 bulan sekarang ni. nak jadikan cerita, cousin saya kaki pancing and dia memancing time wife dia pregnant no2. bila baby tu lahir ada masalah usus and tak boleh berak cara normal. at first, kitorang takde pun kaitkan dgn hobby mancing dia tu but end up kawan dia sendiri lepak dgn family saya bagitahu actually masa wife dia pregnant, cousin saya ada mancing ikan tapi perut ikan tu terburai bila dia tarik ke darat. mungkin perut terkena mata kail masa tarik ikan tu. 🥺 Alhamdulillah anak sedara saya dah operate and boleh berak macam biasa and sekarang dah 1 tahun.

2y trước

Xda kena mengena sis,,penyakit atau sakit apa pun smua Allah yg turun kan,

Saya sekadar nak share apa yg pernah opah saudara saya bagitahu pada saya, dan beliau adalah seorang nurse. Jika takut anak sumbing, elakkan utk cium minyak cap kapak, sbb minyak cap kapak tu tajam, boleh menyebabkan anak sumbing. Dan beliau pernah merawat seorang ibu yg anaknya semua sumbing gara2 si ibu itu suka hidu minyak cap kapak. Lepas tu opah saudara sy ni nasihatkan si ibu supaya jangan hidu minyak cap kapak ketika kehamilannya yg ketika itu. Alhamdulillah anak nya yg bongsu tidak sumbing. Wallahualam betul ataupun tidak, semuanya ketentuan Allah swt. Mana yg kita boleh elak, kita cuba elak, selebihnya kita berserah dan tawakkal pada Allah 🤲🏻😇

masa mengandung dulu husb suka baling mercun kat monyet..sbb berkeliaran dekat atas bumbung rumah..mak cakap x elok nnti anak hyper..x leh dduk diam..yup dah bersalin memang anak tersangat hyper..n dia suka betul tngok monyet..mak kata kenan..mujur x kenan kat muka..ntah betul ke x..budak lain ada masa buas ada masa baik..anak saya 24jam buas..baby boy..tidur pon pasang telinga..bunyi org berjalan pon dia boleh bangun..😅😅

2y trước

Kalau sis percaya maka terkenan lah tu sis,,jgn terlalu fikir lain kali,kalau percaya maka betul la tu

Ada ja yg memancing tp dpt juga ank sumbing sis,,sbb sy pernah dgar dlu kn bnyk ibu2 yg degil xmau mkn folic acid atau vitamin2 yg klinik bg,sbb tu perkembangan bayi tdk sempurna,palis2 jauh2.mengarut ja smua tu,,kena jaga adab sahaja,jgn suka2 jgn yg bukan2,jaga mulut jgn celupar,jaga kesihatan sdah lah,,

mitos ja bagi saya, sebenarnya yg betoi niat.. mcm mana pulak nelayan kalau ad bini mengandung kan ? 😅😅😅 mancing ni cari rezeki jugakk .. sebetulnya niat laa .. ☺️☺️ insyaallahh takdak apa apa, nak jadi sekalipun takdir allah..

3y trước

Sy terfikir benda yg sama. Mcm mn kalau memancing nie sumber rezeki untuk sesetengah org... X kn la bini 9 bulan mengandung 9 bulan x perlu cari rezeki... Abis tu nk bg anak bini makan apa pula... Apa2 pun bergantung pada niat sebenar nye...

mancing tak salah sis..niat kene betul..walaupun kite tak mengadung..jangan lah kite buat seksa ikan tu..ade je kes..dia panggil lekat badi..pantang larang org dulu bukan merapu pun..niat kite betul😊xde yang dulu xde lah yg skg kan

betul laa tu . takde mengena mitos ke pitos ke kalau dah nasib kena juga berjaga jaga . so hati2 laa . kalau nk jgk ikut laa . better elakkan dulu buat apa2 . bunuh binatang pun jgn laa

3y trước

sory nak tanya. kalau kte mandulkan kucing time kte pregnant mcm mna? sbb dah ada 7ekor, 1je jantan lai betina. takut beranak pinak, sy mmg xmampu dh.. risau gk kenan2 ni kn. bkn la xpercaya ni semua ketentuan Allah, tp yela.. takut mmg slah, dosa.. tu nk thu..

Sy dari sbelum pregnant smpai dah bersalin suami tiap minggu pegi mncing.. Xde msalah pun klu cari rezeki, yg xboleh tu kalau seksa haiwan😊

Sy masih guna lg pantang larang waktu hamil, supaya kita bleh berjaga kemudian hari, klau sis x nak ikut terpulang la