Menyusu Badan Perlu Menggunakan Kedua-Dua Belah, Betul Ke?

Untuk ibu-ibu yang menyusu badan, apa pandangan anda mengenai kenyataan ini? Jom kongsikan di ruangan komen bersama ibu-ibu lain!

Menyusu Badan Perlu Menggunakan Kedua-Dua Belah, Betul Ke?
17 Các câu trả lời

takde istilah belah kanan makanan, belah kiri minuman. masa pantang mak mertua setiap kali menyusu la dia dok cakap benda ni. malas nak ikut sebab stress level max. pastu berat anak tak naik sangat, dia cakap anak kita kecik sebab tak dengar cakap dia, susu tak berkualiti la cair la. padahal aku ni stress. ingat tak malu ke datang kk kita nangis2 citer dekat nurse dan doktor. nasib baik diorang memahami. setiap hari kita ni berdoa supaya diberikan kesabaran yg tinggi. dah habis pantang duduk rumah sendiri, ya Allah lega. berat anak naik dengan jayanya. penting seimbangkan dua dua belah CUMA jangan terlalu cepat nak tukar2. lamakan satu side untuk menyusu, supaya dapat dua dua, foremilk dan hindmilk.

perlu kedua2 belah supaya seimbang xde la breast sblh lg penuh sampai bengkak. itu je. sblh mknn sblh minuman tu karut sgt. Mcm bodoh pula statement sblh mknn sblh lg air. Pdhl kalau dikaji, kandungan susu matang ibu ni 90% air dan selebihnya terdiri drpd carb, fat, dan protein. kedua belah sama je. klu x masakan kita pam susu campur je kedua belah.

ayat first tu betul dah. ayat second tu yang salah. tu cara orang2 tua dulu ajar supaya mak2 seimbangkan bagi anak menyusu, pastikan lepas dah sudah yg kiri, tukar yg kanan pula. atau gilirkan etc. orang dulu2 kan banyak berkias. masalahnya bila ada generasi mak2 kita yg take it too literally.

sbnrnya dua2 susu yg sm kan..tp tula org zmn dlu2 dia kata mcmtu..maybe org dulu2 nk anak dia brsmgt susukan anak mereka dgn susu bdn..jd bila kata mcmtu mereka percy dan sush hti jika tidak susu kan anak kedua2 belah anak akan lapar dan dahaga.

bg sy org2 tua ckp kdg2 maksud disebaliknya dia bagitahu begitu sbb xnk susu sebelah je yg kosong, biar dua2 seimbang dan tak bengkak. 🥰 mcm kita pam. mesti pam dua2 baru seimbang.

Mitos je tu yg penting menyusu setiap belah tu lebih 10 minit baru dpt hindmilk kenyangla baby. Org dulu srh susukan dua2 belah supaya xdela nanti breast besar sebelah

mitos la mknn la minumn la, kosongkan sebelah bg habis dulu..klau bby nak lg baru sua lagi sebelah..jgn kejap tukar2 xpasal bby minum foremilk je, xnaik la berat bby

Apa makanan sebelah, sebelah minuman?? 😅 Susu ni minuman dan makanan juga untuk bayi. 6bulan baru boleh bg makanan solid.

Wah first time pulak ni dengar sebelah makanan dan sebelah lg minuman haha.. ingatkan bg dedua belah untuk balance

sy menyesal bf anak sebelah kanan shj. smpai sekarang breast dh xsama size 😭😭 belah kanan besar belah kiri kecikk

4mo trước

sama. macammana nak samakan size semula ye