TOLONG SY!! BABY RASH/RUAM LAMPIN

tolong sy, anak sy dah seminggu naik ruam lampin sgt teruk..kulit dah merah n melecet..dah 2 klinik pergi still xok..pls suggest any cream..or anything ape perlu sy buat..help me..kesian anak sy 😭😭😭😭😭#firstmom #seriusnanya #pleasehelp #firstbaby #bantusharing

TOLONG SY!! BABY RASH/RUAM LAMPIN
77 Các câu trả lời

Aduh. Sakitnyaaaa. Try tukar pmpers yg mahal sikit macam offspring atau applecrumby. Both pmpers ni beza kelembutan dan kualiti dari commercial pmpers yg jual dekat lotus apa semua tu. Stop guna wipes. Beli antibacterial cotton brand suzuran. Wipes pkai tu je, celup air suam. Kalau dah basuh guna air biasa wipe kering dengan cotton tu. Diapers cream so far sy pernah guna 2 jenis. Brand buds dan offspring. Brand medela pun ok. Jgn pakai sudocream. It can make it worst. Jgn letak bedak. Kalau nak letak pun baik letak tepung kanji yg beli kat kedai tu. Kerapkan tukar pmpers. Nak pkaikan seluar/onesies boleh tapi make sure yg berkualiti dan lembut sikit buat masa sekarang.

10mo trước

anak saya x ngam sudocream sbb ada eczema. saya tukar gi vaseline. plain punya. alhamdulillah.. okey..

Tukar size diapers big size. Sbb baby awak jenis tembam jangan biarkan pampers tu penuh baru nak tukar. For the time being kena rajin tukar setiap kali dah basah. And sapukan cream dropolene. Mcm baby saya kalau naik rashes je saya sapu dropolane tu banyak2 and sapu sampai kering. And yes kena sapu everytime tukar pampers. Nak cepat kena sapu kerap. And makesure sapu sampai kering baru pakaikan pampers. And for ruam I recommend pakai cream snowhite mmg menjadi saya mmg pakai since baby nb lagi. And haritu baby tiba2 naik ruam banyak gila kat perut then i consistent sapu cream snowhite tu tak sampai seminggu ruam tu tak menjadi terus hilang alhamdulillah.

10mo trước

fahamm sis..sy hari ni mlm ni bru try drapolene, hope anak sy sesuai..sy akan cuba change diapers die sekerap mgkin..

Anak saya jenis kulit kering dan gatal . Satu badan kering gatal . Termasuk lah bahagian private part . Memang pantang tangan takde mitten dia mesti garu macam ni . Saya try macam2 lotion . Lotion viral snow apa tu , tepung ubi , bedak , minyak , tapi tak jalan juga . Last ada akak tu share try pakai sudocream . Alhamdulillah dengan izin Allah , semakin baik dan sembuh . Pampers anak dulu pakai genki tapi saya tukar pakai drypers yang warna coklat gold tu . Alhamdulillah semuanya dengan izin Allah . Allah Maha Menyembuhkan . Kita iktihar sahaja . Akak try sudocream yang bekas kecil dulu . Beli dekat farmasi .

First bila kena nappy rash, 1. Cebok anak pakai air mengalir sahaja. Lap kering baru pakai diaper. 2. Elakkan gunakan tisu basah pada ruam anak. 3. Elakkan guna sabun sementara waktu. 4. Pakaikan diaper sedikit longgar. 5. Cuba tukar diaper jenama lain. Kadang jadi ruam sebab anak tak serasi dengan diaper tersebut. 6. Rajin tukar diaper anak tiap 2 jam. Jangan tunggu penuh baru nak tukar. 7. Boleh cuba nappy rash cream Jenama Sudocream, Pureen Nappy Rash cream, Bepanthen atau boleh juga sapu Calamine khas baby. 8. Pastikan saiz diaper sesuai dengan baby.

terima kasih semua yg dah jwb pertanyaan sy, for now sy tukar pampers baby dr molfix kepada huggies airsoft..bru masuk hari ke2 cuba sapu drapolene cream..nampak ade kesan yg baik..sudocream sy dah cuba dr awal..baby sy xsesuai...dari baby mmg sy pakai sudocream..tapi kali ni tak jalan..n skrg siang sy xpakaikan pampers..mlm saje pakai tapi kerap tukar 1-2jm skali..terima kasih byk dah bg mcm2 suggestion..all cream yg korang cakap sy dah beli..but for now sy cuba drapolene dulu..smoga anak sy cpat sembuh..🥰🥰🥰

Kerap tukar diapers 2 jam sekali walaupun tak penuh. Setiap kali tukar if possible jgn guna wet tissue sebab mungkin kurang bersih so cara saya pakai spray pancut slow2 and cuci betul2 bumbum & area tu. Pastu setiap kali itulah sapu sudocream /or nappy rash cream mana yg sesuai. Saya sapu tebal sikit drpd biasa and saya elak letak bedak. Sebab risau bedak jadi penyebab kuman berkumpul. Bersihkan dgn air, sapu cream tebal sikit and pakai diapers yg longgar (kalau pakai tape tu jgn ketat sgt) semoga dipermudahkan sis.

Anak saya pun penah kena macam ni. Melecet sampai terkoyak kulit. Kerapkan tukar pampers walaupun tak penuh. Bakteria lebih suka kulit baby yang halus tu. Better basuh je direct air jangan guna wet wipes. So far kalau naik rashes, saya pakaikan drapolene okay dengan kulit dia. Sudocream tak sesuai dengan dia. Size pampers pun main peranan. Kalau dah nampak sendat dekat baby, terus tukar size besar sikit. Balance tu boleh preloved or sedekah dekat ibu2 lain. Kongsi rezeki 💜 Semoga bermanfaat!

baby sy pun beruam sebab badan berisi. ruam penuh dekat celah peha,leher dan ketiak. masa tu cuaca panas sgt,seminggu tak hujan. sy sapu calamine lotion,anginkan kejap supaya kering. tukar pampers setiap 3jam,walau tak penuh sy tukar yg baru. sapu calamine lotion di kawasan yg ada ruam setiap kali tukar pampers. malam pun kena rajin² tukar pampers baby. biasanya 3-4 hari ruam dah kurang atau kering. try krim bepanthen,manatahu ngam dgn baby

10mo trước

tula..die berisi sikit..celah peha tu mmg dalam betul brfore this xpnah ade..suddenly naik trus truk mcm ni..sy try buat ape yg awk ckp tu

Anak saya pernah jadi. Lagi teruk sis🥲 Apa yang saya buat, saya akan tukar pampers dengan kerap. Maximum 2 jam je. Penuh ke tak penuh ke saya akan tukar before 2 jam pakai. Saya pakaikan sebamed diaper cream dan masa naik ruam tu, saya tak pakaikan seluar langsung. Sebab bila berpeluh akan triggered lagi ruam tu. Anyways, last option kemungkinan size dan brand pampers yang baby awak guna sekarang tak sesuai.

10mo trước

I see. InshaAllah awak cuba la dulu. Semoga baby cepat sembuh 🌹

Bahagian kemaluan anak kena selalu kering. Means kena selalu tukar pampers atau jika awk rajin, boleh selalu off-pampers bg ada pengudaraan keluar masuk di bawah tu. Nanti anak akan lega dan rashes hilang sikit2. Krim2 untuk rashes pun semuanya jenis yg kalis air. Tujuan krim tu untuk elakkan kawasan bawah tu lembab. Jd kalau nak guna kaedah tanpa krim, boleh pantau tahap kelembapan bahagian situ.. kena selalu kering