TOLONG SY!! BABY RASH/RUAM LAMPIN

tolong sy, anak sy dah seminggu naik ruam lampin sgt teruk..kulit dah merah n melecet..dah 2 klinik pergi still xok..pls suggest any cream..or anything ape perlu sy buat..help me..kesian anak sy 😭😭😭😭😭#firstmom #seriusnanya #pleasehelp #firstbaby #bantusharing

TOLONG SY!! BABY RASH/RUAM LAMPIN
77 Các câu trả lời

kalau saya , saya tak pakaikan pampers saya letak kain je tapi mata kena tahan sikit la 😅 pantau setiap kali kencing atau berak terus tukar lampin tu pun tkyah tutup biar terdedah kena angin . lepas 1 hari lebih terus elok , saya cuci bontot baby pkai air letak dlm bottle kecik spray spray je dgn tissue kering alhamdulillah sejak tu tkde ruam dh

pampers ambil saiz besar dri skrg. yg melecet celah2 Tu sapu sudocrem. kerap tukar pampers 2 jam skali. kalau berak Trus tukar. umur baby? bsuh guna air . jgn wet tissue buat masa skrg ni. yg paling2 penting berdasarkan apa yg sy tengok adalah saiz pampers. upgrade saiz.. jumpa klinik pakar kulit sis..

1y trước

bolehh sis . tengok peha bby tembam. ank sy dulu pun Penh kena.. yg celah2 Tu sapu sudocrem. yg nmpk mcm rash Tu kne ubat klinik. mcm sy dulu bawa ank pergi klinik pakar knak2.. saiz pampers xyh ikut plastik pampers.. kalau bila tukar pampers nmpk dah kesan getah /pampers Tu, boleh upgrade dah. wet tissue pun ye .. mungkin dulu ok. skrg dah xok .. ank sy start kena dulu ,bila bsuh berak kencing mmg bawak g bilik air je.. sy tukar pampers dia 2 jam skali. berak Trus tukar.. bngun tidur Trus tukar pmpers bsuh kmluan dia..walaupun bru 1 jam pampersnya bru tukar.. bila sy buat mcm ni alhamdulillah dah takde naik rash ke apa ke . moga bby cpt sembuh ya..

Pakai baby wipes yg fragrance free sis. Nk bagus cuci air bersih je. Sabun guna gug gentle utk baby skin, elak ada bhan pewangi. Pakai diapers yg cotton size besar sikit biar longgar. Mamypoko/huggies/drypers cotton/apple crumby smpai kulit anak baik. Anak sy dulu pakai drapolene cream. Boleh try n error sesuai tk dgn baby?

tiap Kali after mandi lap keringkan Dan sapu minyak vco. sebab saya masa di NICU sister tu ajar urutan bayi. Dan kata dia cream ni tak boleh apply utk baby sbb dia lambat serap Kulit Dan hanya lama pada surface Kulit saja.lembapan permukaan tu buat Kulit meradang . tiap Kali cuci mesti kena keringkan Kulit.

pkai sudocream sapu tebal..di hospital patient yg pkai pampers if ada luka ulcer kt bontot pon depa sapu sudocream tebal tebal..then tukar pampers every 2hour..anak saya kne dlu mlm saya bukak pampers dia x tapekan, tido atas bdan saya sbb nak bg ada angin xnak berkuap always pkai pampers..

ya Allah pedih nyee tengok sis cube pakai Pampers besar dan mahal @ sesuai untuk kulit baby sensitif.. soal cream ni susah nak bg pendapat sbb atas kesesuaian baby guna.. anak lelaki Sy dulu mcm ni jugak sampai setiap kali kencing menangis gigil 😭 dah lah baby baru 2 bulan lebih

selalu kene check baby kencing n berak. alert dgn dua perkara ni. bertukarlah lampin ikut saiz berat anak. kalau pki new born turn ke saiz S bila nampak lampin x sesuai tukar pd saiz M pula. sy guna herbal blands shaklee. Alhamdulilla anak x de lg merengek sakit merah2 ruam ni.

1y trước

thanks sis..sy dah upsize n tukar brand..now tga monitor..skrg sy cuba tukar pampers die lebih kerap la..

baby sy pun kena mcm ni. dr saiz M trus sy tukar ke saiz L,kmdian kerap tukarkn pampers ,jgn tgu penuh bru tukar..selang 3 jam sy trus tuka lain,cuci dgn air je jgn guna ape2 sabun pun..masa tukar pampers sy sapu ubat sudocrem tu..alhamdulillah dlm masa 2 hari je da ok...

Klau dah mcm ni, better sis jgn lap pakai tissu wet wipes tu. Sis try kapas yg direndam air suam simpan sebungkus dlm balang .. pakai cream apa pun boleh yg ptg untuk diapers cream dn kerap tukar pmpers anak klau boleh jgn tnggu pmpers penuh nnti tmbh melecet..

Jgn kc pkai pampes dlu sis sementara. Pkai kn lampin klau truk mcm ni. Sbb ksian bby tmbh kesakitan. Beli krim d pharmacy then sis letak bedak klau kencing sikit sis trus tukar then letak blik krim dan bedak. Nnti plhn2 ok bru kc pkai pampes blik