Degupan jantung baby

Td pergi checkup Kk 3 bulan dan doktor cari degupan jantung baby tak jumpa , dekat 15 minit cari tetap takde . Sblm nie scan elok je ade . Doktor pn takde ckp pape cuma suruh dtg lagi sebulan untuk checkup . Ade tak yg pernah alami ? Risau nya

9 Các câu trả lời

Ikut pd pengalaman sy yg lepas, baik sis ke klinik swasta terus, utk pastikan keadaan baby.. sy masa 9w check up kt kk, doctor x nmpk heartbeat baby, kemain lama dia try cari, at last dia kata ada nmpk, tp x clear. Dia suruh dtg lps sebulan je.. then sy assume, baby sy ok.. bila ngam 12w, sy bleeding. Bila check, baby dh x de hearbeat dan size baby 8w. X membesar. Kalau la sy tau nak jd mcm tu, lps balik KK haritu, sy akan ke klinik swasta utk pastikan keadaan baby sy.. so nasihat sy, better dapatkan pendapat doktor yg ke2, jgn jd mcm sy..

4y trước

Iye. Bukan nak cakap apa, tapi kadang2 rasa dr kk macam kisah tak kisah je. Better g swasta dapatkan 2nd opinion. Takde la rasa tertanya2.

Mommy, i think better mommy pergi check dkat klinik swasta. Sy pun pernah alami, tapi heartbeat baby slow dalam paras minimum. Sy mmg buat check up dkat klinik swasta, setiap kali check je mesti doc akn suruh scan. So sy amek scan sonogram untuk tengok sendiri jantung baby and heartbeats baby. Mahal sikit, tapi takpe kita keluar duit sikit untuk baby kan.

Better sis pegi cek dkat klinik swasta sis. Sye aritu kat kk nurse crik heartbeat pkai fetal doppler tu mula2 x jumpa jugak. Risau sngat2. Tpi dia ngaku yg dia x brape pndai carik. Bila nurse lain yg carik, skali scan je trus dgr heartbeat baby da..trus x risau da klau tak mmg dok pkir je kan

Klau kerajaan punya ,sememangnya 3bln x boleh dengar lagi.sya cek kat kerajaan dah 20minggu baru boleh dngar degupan jantung baby..kalu pegi cek Kat swasta dari ukuran janin 9minggu pun dh boleh dengar.

better jmpa doktor tu balik .. tnya utk kepastian .. nak tunggu next appointment tu lama tu 😅 nanti tiap hari tertanya2 , risau tkut nanti menggangu emosi ..

Kenapa lah doc tu x explain betul2. Buat kita ni terfikir2 saja. Kalau ada duit lebih sis pergi klinik swasta utk cek. Moga baik2 saja.

Scan bole dgr melalui ultra sounds kalu cek guna yg KK yg biasa tuh MMG xkan dgr lg. Biasa nya masa 18w keatas baru bole dgr..

Tak puasnya hati kalau mcm tu...cuba pegi klinik sis untuk konfemkan knp kk macam ni ea mcm2 mslh 😂

Maksudnya masa scan tak jumpa degupan jantung baby ? Tapi ada kantung dan janin tak ?

4y trước

Tapi pelik doc tu ye tak cakap pape. At least bgthu laa tahu, takde la kita risau. Nak tggu sebulan tu lama jugak 😅