32 week

Tadi Doc cek keputihan dari bawah vagina , Sakit doh dia masukkan benda tu dekat dalam , Tahan je , korang pernah tak ?

16 Các câu trả lời

Sangat la pernah. 2 kali pregnant 2 kali juga kena ambik sample. Sbb sy ada history gbs. Papsmear pn buat mcmtu juga. Sma procedure. Tak pernah buat papsmear ka sis? Ambik sample tu tak sakit pun. Sakit lg kena cucuk cek buasir😂 Just jangan kemut masa nurse masuk muncung itik tu. Kalau kemut memang la sakit, u kemut u buat lubang vagina makin sempit. Just relaxkan muscle vagina. Tarik nafas & jgn fikir orang nak masuk muncung itik tu utk elak kemut.

5y trước

Tq sis bg tips.. saya keguguran weeks 18, baby sempurna sgt masa lahir, tapi sayangnya baby terlalu kecil n x dapat survive..doctor x detect saya gbs, saya pun keputihan x teruk sgt ade sikit2 je...lps gugur doc ambil sample br tahu, rupanya sebab keguguran adalah gbs 😢doktor pun xde bagitau langkah utk prevent..risau pulak saya utk next pregnancy .. tq doakan saya.. in sha Allah, ada rezeki nnt akan ikut tips sis tu..

Erm, pernah sebab ada kes spotting lama sangat. So doc buat swab test. Walaupun pernah buat paps smear tapi, mse yg tu lagi sakit. Doktor rushing kut. Balik rumah bleeding sikit mse urine maybe luka sikit kat dalam. Pedih sangat sampai nangis2 tahan sakit tapi kenangkan demi kebaikan kita and baby, sabar jela. Alhamdulillah lepas 2minggu dapat result semua normal and xde gbs. Lega tau, and syukur sangat.

Zaidah Zaidah, gbs tu kuman jahat yg ada di vagina yg mungkin boleh mendatangkan kemudaratan kepada bayi. Cth premature, air ketuban leaking sebelum waktunya. Ada yg kes smpai baby meninggal. Sbb tu penting pantau keputihan masa mengandung. Jgn malu bgtau nurse.

Masa kena masuk 'mulut itik' tu jgn tahan @ kemut bahasa paling mudah. Tarik nafas dlu lepas tu relax, setengah doc dia akan pesan dlu,suruh selawat apa semua, ada setengah terus buat ja..

Baru smlm buat ushh sakit tpi nak x nak kene tahan sbb demi anak ..5/6 kene ambik darah and scan 15/6 kene minum air gula and keputusan keputihan ya Allah takut nya 😭😭

Semalam baru kena muncung itik..keputihan..pregnant masuk 28 minggu..sakit sikit la..tp demi baby..tp klo bsalin lg sakit dri tu kot..so positif je...harap result ok..aminn

Sorry tanya tapi kenapa kena buat? And semua orang kena buat ke? Doc and nurse takde cakap apa2 pasal ni pun kat saya, sekarang dah 36 weeks

4y trước

Ohh terima kasih info

pernah, doktor ckp rilekskn kaki ikut kata dktr xla sakit sgt..ambil sample skjp ja

maaf tanya...cek keputihan tu bila ada jer ke?? ke yang tak ada pun kena cek juga?? 😅

4y trước

Bila ada simptomnya je sis. Sbb saya pernah laluinya

Trauma rase. Doc yg buat tu pulak x reti nk buat slow2. Nk tendang je rase 😭