10 Weeks Anak Pertama

Sya dah 4 minggu tak makan nasi tngok makanan pon nak termuntah baby dalam perut sihat tak? Tips Untuk lalu makan ada tak?

27 Các câu trả lời

Saya dari 7w pregnant Smpai Skrang dah 13weeks mmg x lalu mkn nasi. Dlm seminggu sekali je saya try mkn tu pun 2 3 sudu. Lastly smalam mak saya try buat soup ayam letak kaki ayam skali saya try mkn dgn bihun soup Alhamdulillah x muntah and energy tu ada skit lepas mkn soup tu. Harap2 cepat la hilang alahan ni perit rasa lg2 Ibu2 yg bekerja.

Saya pon sama juga . Pandang , bau makanan terus loya . Bau goreng2 jangan cakaplaa , terus muntah , bau busuk sungguh . Tapi saya paksa juga makan nasi tp kuantiti yg sedikit . Saya lebihkan sayur dgn buah . Alhamdulillah , tekak boleh terima even lepastu loya2 . Standby minyak angin je . 😊

Sy pon cmni msa pregnent nak msok 5bulan...lngsong xleh nk mkn nasi..slera ada .tp bila mkn je muntah....muntah plak blh dikata kn setiap msa..last2 cuba mkn bbur nasi .makesure pnas2 alhamdulillah...blh..dri 5 bln smpai msok 7 bulan.tu je yg sy dpt mkn...alahan terukk sngt😁

makan je apa yg sis boleh. Yg penting makan. Mcm saya dulu masa first trimester mmg tak lalu telan nasi2 lauk2 biasa. Saya makan buaaahhh je manjang. Pastu susu, oat. Klau boleh makan salad, buat salad. Yg penting makan. 😁

sy kena macam tu jugak sebelum ni..sy gantikan dengan buah, pastu sy makan kuih,makan bihun yang selain dari nasi ..pastu air pulak sy minum sunquick..Alhamdulillah fasa taknak makan nasi tu tak sampai sebulan .. pastu dah okay ..

5y trước

Bleh sy tau awk bli kt mna ye..buah2 kering tuu..mmg elok ye mkn, buat jajan la ye? Sbb sy lapar tp xtau mkn ape yg ok.. Oh anggur, tembikai knapa ye sis x elok ke? Maaf sy first baby..

Sy dah 17 weeks . Perut lapar tp takde selera nak makan . Cuba minum air buah atau mkn buah buahan . Sy lalu makan tu je . Pastu makan bubur . Tak selera lgsung nak mkan benda lain . Tp berat maintain .

Saya pon . Xmkn carbohydrate langsung . Saya mkn kopok lekor n buah . Tu je Yang bole makan stakat ni . Saya dah Google makanan penambah selera waktu Hamil . Satu tak jalan gak . Huh 🙄

Sy 9 week sama la tp 3 ari lps ad yg post blh mkn gaviscon sy try mkn pek yg kecil tu beli kt farmasi Insyaallah blh mkn da 2 hari nie dpt mkn nasi da xmuntah kentut da sedawa byk kali.

sama la 😢 kadang nak usaha makan tu smpai dah tak tahu nak cari makanan apa.. byk yg meloya kan.. sy baru 8mggu.. loya tapi setiap saat lapar. semoga dipermudah kan ye sis

5y trước

Kita sama sis..saya pon dah 8 minggu..kadang2 saya nangis lapar,tapi x boleh nak makan..loya jadinya..dapat 5 suap pastu dah nak muntah

Saya 3 bulan pertama pun gitu. Saya ambil pendekatan minum jus-jus dan makan buah-buahan. Gantikan nasi tadi pada makanan yang berkhasiat yang boleh di telan. ✌☺️

5y trước

☺️😘