mcm mna nk kluarkan susu dri puting ibu?

sya bru 3 hri slepas brsalin normal tpi air susu x kluar2 jgak. skrg anak sya kat nursery hospital kna pantau kat sna, mcm mna nk bt untk susu kluar ye? sya kesian anak sya x dpat nk merasai susu ibunya sndiri 😭 any tips? #firstmom#pleasehelp

20 Các câu trả lời

Sy pon ada mengalami mcm sis. Baby dkt hospital. Itu normal.. Susu akan keluar ikut kapasiti baby.. Yg penting sis jgn stress. Ikut jek flow. Byk kan urut dan buat mermet. Stay pam 2 jam sekali.nanti baby dh keluar boleh try direct bf. Dulu sy nk ajar anak amik masa 3 minggu utk direct bf. Baby ada ada jugak minum susu formula. Tp bila dh masuk sebulan dh fully bf. Yg penting jgn stress. Jgn dgr org push². Just tenang jek

if baby xde dengan awak. awak kena bagi rangsangan dekat breast awak. dgn cara awak pam. pam 2-3jam gap setiap sesi. susu diawal kelahiran bayi awak mmg xbanyak. tapi sangat mencukupi utk size perut baby awak yg baru sebesar buat cherry. 5ml-7ml selalu nya kita dpt.

sorry to hear that. sebenarnya we all ada susu cuma susu tu ikut keperluan perut bayi yg sebesar biji guli sahaja. mmglah tak banyak. perkara pertama puan boleh marmet dulu, search shj cara marmet di youtube.

puan boleh cuba mengurut.lg² bahagian belakang badan.berdasarkan pengalaman berurut lg dapat membantu.kalau puan perah sendiri dgn emosi terganggu mungkin susah jugak susu nak keluar.

Kena berurut sis. Lepas dah urut baru boleh pam apa semua . Jangan pam dulu kalau belum berurut tau. Ni tukang urut la pesan dkt saya. Saya sampai nangis awal2 bersalin dulu sbb susu tknak keluar 😩

sama macam sy..alhamdulillah kakak sy cuba urut 3 hari berturut..semua lubang susu terbuka..kena positif xleh stress2 pun main peranan..minum air masak dgn cukup..jgn skip makan jgk..

2y trước

Urut breast. Dulu lepas bersalin mak panggil tukang urut. Memang diab urut badan sekali dengan breast. Lepas urut tu baru susu keluar. Kalau tak, memang tak keluar mcm2 cara da buat

Mmg baru bsalin susu kurg sbb saiz perut baby pun besar cherry je. Sy hari ke 5-7 mcm tu baru byk susu keluar. Kna bsabar , berurut mcm tu. Normal rasa susu sikit awal2 bsalin

banyakkan minum air masak dn cuba urut dgn sikat rambut bahagian dada, tp urut kebawah last di puting susu,utk betulkn keadaan urat susu tkut ade tersimpul. slmat mencuba.🙂

ada sebahagian ibu lewat pengeluaran susu. Rangsang payudara dgn urut, senaman dada, minum air kosong secukupnya dan elakkan stress

belajar marmet puan . cari video atau tiktok tentang marmet . breast perlu kan rangsangan. rangsangan utk create demand. bila ada demand baru dapat supply susu