Bsp (gula Dalam Darah)

Sy skrg 25week... Sy ada kencing manis semasa mengandung(sebelum tidak ada or familys history pun tak ada) ..... Setiap kali check gula time prebreakfast je tinggi walaupun control diet.... Skrg doktor sarankan sy utk ambil ubat kencing manis... Ada tip atau pendapat untuk turunkan gula?

Bsp (gula Dalam Darah)
38 Các câu trả lời

Sy pon kene bsp test. Xde sejarah kencing manis pon dlm family. Alhamdulillah bacaan ok setakat ni xde lebih dari skala doc. Tips sy sehari sblm bsp test jgn makan manis langsung. Makan yg low sugar and minum air kosong shj. Sblm tdo minum air lemon panas tanpa gula.

Saya pun doktor saran kan untum ambik ubat tapi saya tak nak..saya mintak lanjutkan ke tempoh lain... Sya nak try diet makanan... Bukan menolak ubat.... Cuma kadang2 bila kita makan main bedal je... Dari makan ubat nak merosakkan buah pinggang... Baik on diet dahulu

4y trước

Sebb ayah saya dah kena cuci buah pinggang kes makan ubat kencing manis ..bukan naik tinggi pun setakat 6.7 ke 7.0 bukan tinggi biasa je... Tapi doktor ni kalam kabut.... Normal apa paras tu

sy baru start minum air gula hari ni.. pagi ni sebelum minum air gula bacaan normal 4.8 sekali da minum air gula check 2nd time jam10pagi bacaan gula 10.8 dia naik terussssss... harap2 boleh kawal lagi sebelum makan ubat atau insulin. 😥

Awk lg tggi dr bacaan sy. Tp sy skg dh kena ambik ubat. Shari 4biji,kandungan br 12mggu.doktor ckp, klu msh sama bacaan skg sy kena ambik insulin. Bacaan pg sy plg tggi 5.4..bacaan lps mkn plg tggi 6.0..Sy dh start dgn ubat. 😭😭

eehh..6 tu dh okay lh lps mnum air gula...sbb sblm mnum air gula awk just 5.7 so normal lps mnum air gula 2jam 6..klau tnggi biase 7-8 gitu...klau 6 nie kite x diagnos pun ibu mngandung tu kncing mnis...brt bdn sis naik mndadak ker ape???

4y trước

eh...mgtt masa mggu 21 kot...tahun 2016 masa tu...igt² lupa...x tgk buku masa taip🤭

Klau da sngkut gdm ni...mkn kne jga bkn waktu nk buat bsp je..kne hri2 jga pemakanan..lagi2 jnis bdn yg cpt proses gula mcm awk ni..klau xjga bcaan akn jd mcm ni la..tkot klau bcaan trus cmni nti kne on insulin plak..😣

Sama la dgn saya.. tapi sekarang dah ok sikit.. GDM ni kadang2 tda makan langsung pn pandai naik jga.. saya dpt kawal GDM lepas saya buat senaman.. diet sambil bersenam, senaman ringan sja, yg boleh buat kita bepeluh..

Sy pun gdm jugak sis , dh 2 kali sangkut bacaan pagi tnggi , salah 1 punca sbb makan lewat dkt pkul 9cmtu bru mkn mlm, pastu skrg bacaan dh cntik sbb sy amal kn minum lemon suam sblom puasa ☺️ byk drop bacaan gula

Mmg kena try n error but malam sebelum kena puasa tu, before pukul 10 malam sy mkn roti gardenia wholemeal n mnum air kosong..then esok pg check alhamdulillah tak tinggi lg dah..then breakfast pun mkn roti tu jgk..

Sama mcm sy sis....stat preggy sngkut msa minum air gula ptme kli,trs kne insulin smpy skrg ni dh 36minggu dh...so sbb kn kncing mnis,37mgu sy dh kne brsalin dh...insulin mmg doc xkn tgu smpy 40mgu