Sakit Sengugut VS Kontraksi Bersalin

Calling all mommies yang dah ada pengalaman bersalin, apa pendapat anda dengan kenyataan di bawah? Betul ke tahap rasa sakit kedua-dua ini hampir sama?

Sakit Sengugut VS Kontraksi Bersalin
90 Các câu trả lời

Sebab saya jarang kena sengugut semasa haid, saya fikir rasa sakit contraction sebab kena induce dan nak bersalin macam super heavy period pain. Saya kena emergency czer. So kesimpulannya , saya tak rasa sakit bersalin. Boleh tak macam tu? Rasa rengat pun lagi sakit drpd sakit kena induction. Tapi induction tu sakit sementara je. Sakit kat LR pun tahap bawah 5 je.

4h trước

Tak pedih, tapi sakit. Lepas tau tu sakit rengat, saya steady je tahan.. Sebab rengat bagus kecutkan rahim. Cepat ramping 😅

alamak jauh beza contraction dgn sengugut.. contraction sakit sangat lg2 bila kena induce drip .. betapa sakitnyaa tulang punggung mcm nak remuk rasa .. kalau sengugut bole tahan sakit tu lg .. klau mnum air suam lega jgk sengugut .. contraction mmg tak boleh tahan lg2 yg 5 minit tu dtang sakit 🥺 teringat bru je bersalin anak first kena induce drip .. 3.6.24 bbygirl ❤

skit bersalin xlh smakn dgn sakit yg lain ...rsa mcm nk hilang nyawa ..spa yg prnah brsalin ja fham mcm mna skitnya brsalin...sbb tu la syurga ada di ibu...sbb ibu snggup sakit dn bermatian demi melahirkn ank...syg lah ibu kita ..untuk suami pula..hrgai la isteri sbb isteri snggup bermatian mlahirkn zuriat...

aaaa sakit contraction mcm 10+++ kali ganda sakit sengugut. Pengalaman yang tak dapat dilupakan, dah la kena layan contraction dekat PAC. Nurse pula suruh duduk dekat coridor tu dengan ramai orang nya, kita pula nk dduk dlm bilik sbb nk jerit sakit sangat and tak nak ganggu orang hahaha tk pasal2 kena marah sbb duduk dlm bilik 🤣

2d trước

betul tu mcm sy masa ank 1st nurse xbg pg tandas je...dh tu asyik nk buang air ..hahaha...padahal sakit contraction....sbb mmg xtaw kn..pglman pertama.....skt yg amat...

btul la mcm segugut tapi dia pnya sakit tu lebih lg dr segugut sakit dia smpai sesaat pn tak nk bagi can utk ko nk rasa hilang sakit tu kejap. dia ulang2 dr sakit , sakit sgt, sakit teruk smpai rasa sakit mcm xboleh nk bandingkn lg mcm mn sakit tu hngga la rasa sakit kena gunting pn kalah.

Sakit lagi contraction . . Tp rasa sehari ja contraction tu sbb masuk belon . . Kerap2 sakit smpai laa belon tu kluaq sndri 11.45 pm mcm tu, allah sakit tu tak trkata sbb mai ja rasa sakit tu rasa nk teran jaa . . Msuk labour room 11.50 pm mcm tu . . 12.03 am kluaq seketui amanah allah

Sy blh kta ya pn blh jadi. Sy mmg sgugut yg hardcore. Bila dpt thu bersalin czer. Time nak serah diri. 2mlm sblm serah diri mmg ada skit tp igtkan skit sbb mkn sambal. Skli bila serah diri doc ckp dh 3cm bukak. Doc tnya xkn xrasa. Ckp kt doc mmg xrsa skit pn igt skit prut biasa 😅

ya lebih kurang, sebijik mcm tu tpi kena tmbh berganda-ii lagi sakit sebijik lagi sakit haa mcm tu. pinggang kau ni rsa org ramai p tarikh kuat bagi cabut haa, pinggang blkng kau trsa mcm kna hiris biar bagi putus🥹 masya Allah org kata tu la nikmatnya bersalin dan sakitnya kontraktion.

Sengugut boleh tahan lagi, kdng sengugut ni kawan buat lawak pun still boleh ketawa, tapi kontrasi ni xboleh bawa main, sakit nya ya ampun tak terkata, hanya tuhan saja yg tahu betapa sakitnya kontrasi melahirkan itu... Terus nak resign dri mengandung.. Taubat seketika

sakit contraction betul2 xdpt dgambarkn...kena merasa dlu br taw..hehe...sakit 2 hari 3cm..smpai mnta doctor czer..haha...masa ank 1st....masuk hari ke 3 doktor buka jln....last2 vacum...org kta sakit kena gunting...pdahal contraction tu pling sakit.....