Bsp (gula Dalam Darah)

Sy skrg 25week... Sy ada kencing manis semasa mengandung(sebelum tidak ada or familys history pun tak ada) ..... Setiap kali check gula time prebreakfast je tinggi walaupun control diet.... Skrg doktor sarankan sy utk ambil ubat kencing manis... Ada tip atau pendapat untuk turunkan gula?

Bsp (gula Dalam Darah)
38 Các câu trả lời

Saya Masa mgandung hari tu pun ada GDM on diet, sangkut Masa minggu ke 26 ..pada bacaan pagi 5.2 lps minum air gula bacaan 6. Mmg jenuh kena buat bsp start dari minggu ke27 seminggu sekali sehari 4 kali(bygkn).Nasib baik bacaan elok sepanjang buat bsp.Lps beranak minum air gula lagi .. syukur Tak sangkut, sbb sblm mengandung dulu mmg Tak ada masalah kencing manis...yg Masa mengandung tu mungkin disebabkan hormon Tak berapa betul nak proses gula dlm darah🤭🤭🤭.Tapi yg ada GDM Masa mgandung ...paling penting kena jaga makan.

4y trước

oh depend kk juga ye...huhu...tetiba nti semua selaras makin turun range... makin ramailah buat bsp🤭🤪

Sy pon gdm jugak...xde family history dm...tp biasa la ..ibu2 mengandung ney hormon xbetul...so yg xde alhamdulillah...yy ada kena jaga la...macam sy...sy amek supplement lain mcm jus mamariam... alhamdulillah...setakat ney okey je bacaan... doktor pon ckp okey..skg dah 38w...selain 2 kena kawal pemakanan juga...n jgn minum susu ibu mengandung...just amek susu tepung biasa...sebab susu ibu mengandung tinggi kandungan gula... Lebihkan air masak sis...

Sis kena jaga mkn time bsp.. mlm tu sis kena mkn awal sikit last mkn nsi jam 6ptg mcm tu,ptu sis mkn mkanan ringgan2 utk alas perot last mkn jam 10mlm..mcm sy, sy mkn jea nsi jam 12mlm pun sbb result pagi sy tu mdh rendah, lps ambil darah kt jari jam8 sy hanya mkn sebuku roti shj..Jam10pagi ambil drh tu sy mkn roti 2buku .. lps ambil drh jam2ptg tu bru sy mkn nasi, alhmdillah sy buat bsp dr 12 skrg 37w xpernah merah..👇

Sy pon on ubat wktu sama mcm sis..bacaan sy border bbrapa kli..skrg dh 31w..still x nak turun..sy dah on insulin start 28w..dah cuba control mkn..still x turun jgk gula..berat plak yg turun..jd doktor risau berat turun je..dia ckp dgn sy mkn je mcm biasa..mungkin hormon mengandung sy..mnyebabkn insulin body sy kurg..sbb tu x boleh control gula..wlpn sy control mkn..bertabah la demi baby..sbb klo gula tinggi bahaya pd baby..

Sy msa preggy hrtu pun gdm tp on insulin. Tiap2 hri kena cucuk pgi n mlm smpai pnh admit doc nk pantau. Sepanjang preggy tu xde pulak sy control mkn ke ape just pndai2 dri sndri la. Risau juga lps bersalin ade kencing manis hehehe pastu lepas 6mggu bersalin g minum air gula semula. Debar2 hati tggu nurse call, tp xde pun. Kiranya lps bersalin clean drpd kencing manis..

Cuba buat air daun ceri (ceri malaysia) yang tumbuh melata tepi jalan..amik dlm 15helai daun muda...masak dgn 3cawan air..jadikan satu cawan..minum dia 1cm je sehari..jgn lebih2..takut hilang gula pulak nanti..selamat mencuba...saya cuba,alhamdulillah..paras gula terkawal buat masa ni..n ada sejarah kencing manis jugak pregnant sebelum ni..

Sy amalkn minum air limau kasturi tnpa gula. .lps tu time bsp mkn roti atau bihun goreng. .kne tahan laa sikit time bsp sbb nk bacaan cntikk. . sy nasi mmg xblh mkn. .mmg naik cepat gula nya. . nmpk kesan tu minum air limau tu. . cubaa la mne thu ok. . sy cuba syukur bacaan pagi dh cntikk. .

4y trước

Betol.. Sy pn hari nk buat bsp, setiap kali pas mkn trus mnm air limau tnpa gula. Bacaan mmg cun 🤭

Sme la tp shari or 2ari nk amik bsp sy xmnum xmkn mnis lgsg. Bykkn mnum air kosong. history fmly mmg xde. Alhamdulillah bacaan cntek tp doc ckp klo 6.8 pn da kira border ja. Ikot kn xleh cheat kne kawal mkn mnum gk spnjg hamil ny tp nk wt cmne tkak ny nk gk mnum mnis2 bila xdpt rse moddy ja.

4y trước

Tulh kak fikir baby je... Diorang ingat kita ni xda kje agaknya....

Saya ada ambil bsp jugak , dan tiada keturunan yg kencing manis . Saya saran kan akk banyak kan minum air masak , tahan sikit lapar dan dahaga tu masa nak check senang , tahan untuk sehari kemudian nak makan nak minum apa terpulang kemudian sambung diet control

Malam kurangkan makan makanan manis.. Lepas tu minum air masak je.. Kalau boleh lepas pukul 8 jangan makan ape2 lagi.. Kalau lapar makan biskut je.. Memang tak akan bacaan bsp. Saya dulu selalu macam ni. Dan bila dah makan memang minum air banyak supaya bsp tak tinggi.