Nurse Suruh Minum Air Gula ?

Hi All , sy nk tau if mommies kt sini Tau x knp nurse suruh minum air gula , sy br prgnt 8weeks .. mingu dpn 23 check up.. dpa ckp abk puasa start mlm 22 ..pkl 10 stop mkn smpai pg kk .. First pregnant?.. sorry all

28 Các câu trả lời

Sy 22/4 ni bru nk mnum air gula..smlm tmbg berat bdn trun plak sjak2 pkp ni..secord check up 30/3( naik 60kg)..skrg (56.09)..hrap xmuntah la mnum air gula tu..misi pn pesan pas ambl drah prtma tu awk kena tgu kt klinik xprlu blik rsau awk pengsan ke pe nti..pas drh ke dua ambl nti bru leh kmu mkn..agak berjam dri pg kul 8 tu smua nk siap yea..sy pn first time gak ni😫

4y trước

Tunggu lam kete , bkk aircond , baringgkan kerusi .. xpayah tunggu kat dalam . xlarat nanti

Puasa betul2 tau. Start dr jam 10 jgn mkn minum walopun air kosong. Sampai lah jam 8 pagi ambik darah pertama n minum air gula. Kne tgu 2 jam utk ambik drah kedua. Jgn minum wlopon air kosong. Dh ambik darah kedua. Bru bleh minum mkn. Nnt result tak cantik jd sangkut.. skrg ni klau pregnant umo 25 ke ats mmg wajib minum air gula 😊

4y trước

knp air kosong xleh minum plk ?? ad gula ke😅 misi saya bg je minum , jgn mkn sudah

Ade mak ayah menghidap kencing manis X.. Kalau sy dr anak first sy akn mnum air kelapa muda sblm pegi klinik n lps minum air gula nak elak muntah...Alhamdulillah results OK jew..skunk tgh pregnant ank ke-3 still amal petua nie... 2 kali minum dah result ok xde sangkut ...

saya plak klinik dekat sini smua umo tak kesah laa bawah umo pun ttap kne minum .. padahl tade pulak keturunan ke ap ke umo pn belom smpai 25 lg p kena gak minum hihi .. nk ta nak bertabah jelaa sib baik dua kali prcubaan minum dua2 lepas 😁 skg mnunggu hari je 😍

sama ada hb kurang, ada keturunan kencing manis atau Berat badan naik, sbb tuh Nurse suruh amik air gula nak check air gula dan darah dlm badan.. samada okay atau tidak, sbb sye pun 23hb nie kne minum air gula kali ke2 sbb berat badan naik, anak first jgk

Sya 23 weeks da.. Msuk 24 weeks +++ kna sruh minum air gula.. Bila tnya doktr, skng wajib minum even ada sjarah kluarga atau xd... 1st minum nnt brdebar2 plak... Anak 1st dlu xda plak minum... Ni kali kna minum sbb wajib & umur up 25 da...

Sebab faktor umur, berat badan atau keturunan yg ada kencing manis. Saya pun masa baru buka buku merah on 12 weeks, the following week terus kena minum air gula. Mcam saya, mak ada kencing manis. Tu yg kena test awal air gula

Saya kena minum mula2 buat buku. Sbb mak abah da kencing manis. Tapi Alhamdulillah. Dahh 20 week xsangkut lgi. Kali kedua pnya xtau kena bila sbb nurse kata kalo xsangkut kena minum air gula 3 kali ja. 🤭

Macam saya pun kena jugak sebab faktor keturunan.. keluaq result sangkut.. tapi bila kena cek BSP alhamdulillah gula dalam darah tak tinggi..cuma biasa la doktor dengan nurse pesan jaga pemakanan..

1. Sebab ada history diabetes, family biasanya. 2. Kalau umur dah capai 25 tahun wajib minum. 3. Berat badan naik mendadak. 4. Berat badan tak naik langsung.