Mommy pening

Sy nak tanya for those yang gdm on diet control.. hampa makan sesuka hati ke kalau bukan hari bsp? Kalau hari bsp memang la kena control kan.. kalau hari tak check bsp, hampa makan macam mana? Control or tak?

14 Các câu trả lời

sya ni jarang nk makan sedap2.walaupun spanjang mengandung ni kerja partime.tp kami jarak jauh.nk pergi klinik ja kena cari tempat nk sewa hotel murah lah apa.kdg2 tontong duit sbb suami baru dpt kerja.hanya kerana kerap beli air soya air manis terbabas jugak.padahal bukan waktu bsp ja kawal gula.waktu2 biasa pun air mineral ja bnyak sikit dri manis.air manis ni minum kurang manis ja

boleh je nak sesuka hati tp takut tak terkawal. sbb tu dinasihatkan kawal terus. boleh je nak cheat day 1-2 hari. cuma portion, kandungan gula tu semua kena tgk juga sbb gdm d/c ni mmg sgt kena jaga2. silap satu bacaan je dah boleh kena makan ubat/insulin.

2y trước

bacaan yg paling tepat.. bila hba1c diambil...time tu bru kiter tay sbnrnye gula kiter tinggi atau x...sbb bila buat hba1c.. xyah puasa.. sbb tu...ramai yg kantoi hba1c wlpn bsp cntik

sy control,sbb xnak berat badan naik mendadak..tu pun baby sy agk besar la jgk,3.52kg n lahir cukup 40mgu..bg sy agk sakit bersalin bila baby besar,compare dgn previous baby..so kalau xcontrol sgt,ade risiko baby besar..even berat bdn sy xnaik byk pun..

sye mkn mmng berpntg sbb mmng dh ade kencing manis sebelum preggy lg.. so dh terbiasa sngt.. bukan stakt bsp...kdng.. bsp cntik.. skli kantoi kt HBA1C.. dri situ doc boleh tau sbnarnye kiter betul2 jge mkn atau jgr mkn sekdr nk amek bsp

2y trước

HBA1C tu ape ye sis?

Mcm saya ape pn control juga pengambilan tu. Sbb risau klu jadi ape2 pd baby. Ade juga la 1-2 hari cheat day. Sbb xley nk tahan sgt, lagi2 dessert 😂. Alhamdulillah, bila smpai hari nk buat bsp bacaan masih ok ☺️

control waktu bsp je .. hehehe .. waktu lain semua bedal je . waktu skrg nk mkn apa je . nnti pntang tak boleh dh .. alhamdulillah takde apa² .. still bwh 6 bacaan .

2y trước

dalam pantang awak boleh je nak makan apa2 makanan selagi xde alergik dgn makanan tersebut. boleh follow page fb doctor imelda balchin. pakar o&g. dan awak akn dpt bnyk info yg bermanfaat. pantang awak pon jadi tak stress

Saya kadang2 je control. Berat saya naik 5 kg je sepanjang pregnant. Tapi berat baby tu mashaallahh 3.6kg sekali keluar 🥲

Seminggu ada sekali saja cheat day. Normally i choose sunday. Monday until saturday, saya control makan. 😊

prevention is better, gittew. saya jaga. tapi kadang kadang ada je cheat day.

sy control hari2 smpai bersalin, tp sekali dlm sminggu kdg ter cheat day jugak😂😂