Gdm on diet control

Assalammualaikum Saya keliru juga tentang gdm on diet. Sampai saya pun jaga permakanan masa nak buat bsp sahaja adakah saya harus jaga permakanan saya bila hendak buat bsp sahaja....atau sepanjang tempoh kehamilan saya perlu jaga permakanan seperti waktu hendak buat bsp. Saya 2 kali sudah gdm on diet tapi saya control smua manis dan permakanan masa nak buat bsp sahaja ..kesokan nya saya makan macam bisa lagi. Adakah betul cara saya control permakanan untuk ibu yang gdm on diet

1 Trả lời

Bila kita dh ade gdm ni sis, bermakna kita dh ad kencing manis waktu mengandung, memang kena jaga pemakanan sebaiknya setiap masa.. bacaan darah tu, klu dia cucuk jari jek boleh tipu lagi tau klu kita xjaga makan, tapi bacaan darah yg dia amek kt lengan tu haaa kita xleh tipu, bacaan tu 2mggu punye pemakanan sbelum kita kena amek darah kat lengan tu..hehe.. so jalan trbaik ialah jaga pemakanan smpai leps brsalin nnti..lepas brsalin kita akan kena minum air gula lagi sekali utk cek samada kita betul kncing mnis time mengndung je atau kekal smpai leps brsalin.. kena brkorban sikitlah utk bby, mmg penat, sy dh rasa taun lepas, alhmdullh xde kncing mnis lepas brsalin, bby pun dh 6 bulan.. chaiyokkk sis!!