kerap minum manis

Sy jarang minum manis2, tp sejak pregnant ni saya kerap sgt minum manis. Dalam sehari sirap rose tu sy boleh minum satu jug 1L dan kdg2 lebih. Air kotak coklet dutch lady pun sy boleh habiskan 2 kotak besar dlm sehari. Tp sy takpenah kena gdm.. Soalan sy, ada tak ibu2 yg okay je babynya bila lahir walaupun byk minum manis? #seriusnanya #firstbaby #ingintahu

19 Các câu trả lời

sya dulu pn suka benda manis², tp sbb sya xbleh minum air kosong so gantikan dgn Sunquick or oren sbb ada vitamin C .. tp dlu sya mmg xde GDM, baby kecik je, perut je besar n air ketuban byk .. baby 1.55kg 32 weeks, dia nak kluar sendiri .. xde induce ke apa .. tp air ketuban BYK sbb baby sya ada problem usus dia takde lubang (duodenal atresia) .. dan baby sya down syndrome, so sbb tu air ketuban byk .. baby xbleh nak mkn minum dgn kuantiti sptutnya .. Tak salah mkn benda manis sbb ngidam, sya pn dlu sblm pregnant mmt jrg nak minum manis .. order kedai pn air kosong .. tp since pregnant, tiap bulan kna ada coklat 🍫 tu pn coklat xsmpai seminggu dah habis 😂 air pulak minum mcm² .. doctor pelik knpa air ketuban byk .. n perut besar dari minggu yg sptutnya (msa tu bru 31 weeks tp perut dah mkn 36 weeks) .. bg minum air gula check darah smua okay .. cuma doctor risau baby terlilit tali pusat sbb baby kecik tp air byk .. msa pregnant pn mmg ssh nak rsa baby gerak sbb dia swimming 😂

Ok je minum manis, sye pun bukan jenis suka minum manis seblm pregnant. Tiba2 pregnant suke minum manis dan sejuk pula. Tapi kena minum byk2 air juga ya sis. Lebihkan air. Terlalu byk gula dlm darah boleh menyebabkan keputihan atau uti. Sya masuk 7 month sangkut gdm utk anak kedua ni. Skrg on diet dan boleh control. Demi kesihatan sya korbankan minuman manis sehingga branak nanti 🤣

saya.. 😆 alahan dr 20w-24w tk minum manis. tk makan nasi. start 25w dapat makan nasi. hari2 air manis 1jug. manis berais plak tu. tp saya kuat jugak air masak. 2ltr shari. tiap 2mggu naik 1@2kg. total dr w25 sampai bsalin 20kg penambahan berat badan. Alhamdulillah baby girl 3kg. keluar tanpa komplikasi. tanpa jaudice. sihat sempurna sifat. masuk labour room 10.30-10.55 bsalin.

Samalahh. Anak kedua ni girl suka sgt manis semua benda manis manis sokmo. makan roti or lempeng cicah susu pekat. Smpaikan air kencing jdi xcantik. So paksa diri sulam2 air masak jugak . Tpi air masak wajib sejuk. Xsejuk xleh telan 😝😝 alhamdulillah xde sgkut gdm and air kencing pon ok dh skrg.. kena paksaaaa tau minum air masak walaupun seharian dah bermanisan 😝😝

Sy pun mcm tu. Lepas tu terus mendadak naik berat badan n misi suruh minum air gula lagi sikit sbb risau gdm. 2 hari sekali kena g kk utk cek kencing ngn berat selama 2 mggu. Terus berhati2 nak ambik benda manis lepas tu sebab x rajin nak ulang alik kk. Baby pun keluar kategori berat jugak haritu😂 so nak makan manis boleh, tapi kawal kalau x badan sendiri yg penat☺️

Dah berapa week? Nanti week 28 kena minum air gula lagi. Jangan sangkut pula…minum manis boleh je, tapi berpada-pada..hormon hamil ni x stabil, takut nnt sangkut kencing manis sampai ke sudah. Dan drpd takde keputihan boleh mengundang keputihan yg teruk pula. Actually, gula la racun paling merbahaya dalam kehidupan 😅

sama sis . masa sy preg sy pernah minum 2 botol besar minuman bergas sy minum sehari je ,pastu makan kek lagi hari hari lain pun selalu minum air manis . pastu masa berklinik tu kena suruh minum air gula , tp result okay je . takda kencing manis pun 😅

Sy pun suka mnum manis , pdahal dulu sblm preggy , sy anti manis 😂 xsuka manis2 . Skg pregnant ya Allah hari2 mnum manis , dlm msa 2mnggu sy blh naik brat 2kg lebih. N sy suka mkn nasi, tiap kali mkn nasi kuantiti yg bnyk, nurse suru krgkan nasi 😂

sy pun tak gemar manis sebelum ni paling2 mkn coklat je, minum manis tak selalu.. bila pregnant suka makan pedas, lepas mkn nak minum air manis pulak 🥴 hari2 bancuh air manis , Tapi dlm masa yg sama sy bnyak sulam minum air putih juga..

dah minum air gula ke sis? kalau belum kena jaga2 ya. minum air manis byk sgt even tak kena gdm pun boleh jadi faktor baby besar. sebenarnya makan/minum manis ni tak bagus utk badan kita jangka masa panjang walaupun waktu biasa tak pregnant.

2y trước

minum air masak banyak jeee biasa mgdng mest nk air mnis tpi jgn sampai banyak mnum