hamil luar nikah.

sy hamil luar nikah.dn bf nk brtnggungjwab.skrg dh 32 weeks.hri tu prgi scan dktr ckp due mgkin bulan 3 ni.sy xthu mcm mna nk bg tahu dua2 belah fmly psl ni.apa yg prlu sy buat.kawin dlu atau lahirkn bby ni dulu.kalau lahitkn bby dlu,bleh ke bin/binti kn si ayh nya?tolong sy?

16 Các câu trả lời

Tak boleh sis... Mana2 persenyawaan yang berlaku sebelum pernikahan anak tak boleh di bin atau binti kan nama ayah nya. Kenapa tak boleh ye sbb utk mengelakkan drpd kekeliruan cth kalau anak prempuan nak nikah, tak blh ayah nya yg wali kan. Kalau anak lelaki, bila dia ada adik prempuan dia tk blh wali kan adik nya. Sebaiknya sis bgtau family dulu sbb sng nanti anak lahir blh bwk balik trus baby if ada family/wali.

Kalau nikah selepas bersalin , anak hanya boleh di bin atay binti kan 99 nama allah atau abdullah . Tetapi bergantung kepada pihak jpn. Ada setengah jpn tak bagi option utk pilih 99 nama allah dan letak abdullah . Jika ada pihak jpn yg bagi pilih 99 nama allah pilih la , jika nama bapa anak trsebut nama 99 nama allah bersyukur dpt tutup aib situ.

Dan saya nak inform la. Selepas bersalin akan ditemu ramah oleh ustazah dan pihak kebajikan. Dkt situ takde apa nk risau pun. Mereka cuma bagi pencerahan saja dan sedikit tazkirah la. Takde mengarut kena denda ke anak kena amek dsri pihak kebajikan ke tkde pun. Selesai ustazah dan pihak kebajikan temu ramah dah boleh discharge.

Maaf ye , better kawin lepas bersalin. Akad nikah semasa bersalin tak sah . Dan kalau awak nikah, lepas bayi lahir awak still kema nikah sekali lagi. Dan tetap tak dapat berbin/ binti kan si ayahnya. Lagipun perut dah besar tu. Selamat bersalin. Semoga kuat hadapi ujiannya :)

5y trước

Sah je kwen tgh preggy, xprlu akad skali lg

setahu saya tak boleh berbin kan bf awak even dia mmng bapa kandung pd anak tersebut. kalau ikutkan mmng status ALN tu. apa2 pun awak kena rujuk pada ustaz untuk lebih lanjut. nnti main langgar je tp jawapan tak pasti dah jadi satu dosa.

Khwin jerr sis utk halal kn hbungan kmu.. Dn psal ank tu.. Dia xble ber bin/binti kn bpa nya... Tp dlm srat branak still msih ada mklumt bapa jgk.. Cma bin/binti sja xgunakn c bpa.. Auto Abdullah..

Bila kandungan dah lebih 4 bulan keatas baby dh tk bole bin/binti kan ayah nye. Klau nak nikah pun krajaan tkkan bagi. Tnggu baby keluar baru bole nikah

5y trước

Tktau lah krajaan skrng mcm mne. Kalau dulu krajaan bagi je. Sbb dalam agama islam pun dibenarkan kawin bila usia kandungan tak melebihi 4 bulan

Tapi bgi saya baik sis bersalin dulu klau nk khwen dulu tapi dh mengadung kene denda rm5000 ..saya pon sama mcm sis better bersalin dulu..

Anak luar nikah tak blh berbin/berbintikan ayah dia wlupun ayah kandung sendiri. Segera la berkahwin.

klu kaeen skang ke nnt ke, setahu sy xbleh bin kan ngan name bakal suami tu walaupun tu mmg ank die..