muntah dan loya

Hi..sy dah 10 minggu pregnant..hari2 muntah dan pening kepala...kdg2 smpi x larat nk muntah..selalunya smpi bila simptom ini? Ada tips x nk kurangkan muntah2 dan loya ni...

31 Các câu trả lời

Saya dulu masa pregnant 4week teruk smgt alahan. Nk masuk 11 week dh okay. Dah ade selera makan. Tp still ade alahan cuma jrg2 dtg. Lau naik kreta lama2 muntah. Lau lambat makan muntah. So skrg sy dh tau nk kwal alahan n nk elakkan muntah mcm mna. Alhamdulillah okay sikkt walaupon x sepenuhnya. Dlu hari2 doa suapaya alahan cepat2 hilang x sanggup nk melarat sampai 4bulan 5bulan . Nk masuk je bulan ke 3 alahan dh kurg sikit. Cuma jgn missed waktu makan je sehari nasi 4kli. Kalau x akan skit kepala muntah. Heheh

5y trước

And hari3 makan buah jgn tinggal. Bg cukup semua vitamin . Baru alahan kurang. Heheh

Sy pun sama... Kepala pening Smpai skrg... Klu muntah2 sy terpaksa layan la... Xle nk mkn tp paksa jek... Lps tu muntah balik... Dktr bg ubat tahan muntah tp tetap muntah jugak... Cuma dlm hati & berfikir... Mungkin awl pregnant... Walaupun sbnrnye ni anak yg ke4... Lg 3 xde lagi terok cm ni sgt... Sama2 la kte tabah dan bertahan kan... 🙂🤕🤢🤮

Saya alami benda ni 3 bulan 1st trimester. Memang tak boleh buat ape. Hanya muntah dan muntah. Melepek macam kain buruk rasa. Takde tips. Sbb lain org lain cara nk hilangkan loya/muntah. Certain org mkn/mnum masam2, mcm saya pulak benda yg manis2. So kena cari sendiri ape yg boleh buat kita kurang rasa loya/muntah tu

Try pagi2 minum air halia + lemon. Sy selalu buat macam tu, kurang sket rasa loya. Dan pastikan perut jgn kosong. Perut kosong tu yg buat muntah jg lg teruk. Good luck. Sy dah 16 weeks, makin kurg dah muntah2 tu. Tp masa 8-14 weeks mmg seksa sgt2 haritu. Sehari berkali2 muntah, campur takde selera.

Sy alahan teruk start 6week hingga week. Masuk 15 week tu selera makan dah okey. Alhamdulillah berat pun naik dekat 2kg..Now 16week ++.. time gosok gigi pagi still lg muntah. But selera makan normal makin membuak2 lapar ada la. Bertabah ye sis. Xbyk minggu dh tu nk hbis first trimester 😊

Hai.. Sama mcm saya.. Saya amal minum air ribena tanpa gula.. Rasa masam tu bantu hilangkan loya sikit.. Mandi wajib basahkan kepala.. Terpaksa tahan je.. Alhamdulillah masa nak masuk 4 bulan loya dah kurang.. Skarang dah 26 weeks ada loya sikit2 tapi tak teruk macam dulu

Sy start drp 5 weeks smpai skrg 12 weeks still xnmpak tnda nk hilang alahan.. Mcm makin teruk je. Mkn je muntah balik.. Smpai gigil2 badan. Tp sy duk amalkan mkn kurma & jus delima... Risau jgak kalau asyk muntah je bdan xde zat. Berat pun dh turun mendadak.

Saya amalkan makan sebelum perut kosong masa pregnant untuk elakkan loya dan pening. Pastu saya ada baca petua orang lama, dia suh rendam kerak nasi dan minum airnya.. selawat lah dan amalkan sampai hilang rasa mual.. sehari boleh minum banyak2 kali.

Sya pn skrg alami mcm ni...smua kerja rasa mlas nak buat terutama bila mengemas di dapur pantang terhidu bau2 d dapur mesti rasa lemas..perut lapar tpi x selera nak mkn tekak mcm nak muntah je tpi x blh mntah...skrg bru 7week...

Sy suka mkn buahan, elak/kurangkan makanan yg boleh buat kita mual.. Sy dlu muntah bila minuman berkafein/susu.. So sy minum jus oren, pisang, delima, roti n pisang.. Nsi mkn skit2, bila lbih had dia tkluar balik,, 😂