Perubahan Tarikh Due Date Bersalin ?

Sy Bingung.. Due Date Sy Kalau ikut kitaran Haid Yg Betul Ialah 25 Oktober 2020 Tp Bila Sy Buat Scan , Dr Bg tarikh 15 Okt 2020 Sebab Doc Ikut Ukuran Pembesaran Baby Dr Kepala Hingga Ke Tulang Punggung.. Sy Risau La. Sb X Pernah Terjadi pd Anak2 Yg Sebelum Ini.. Sy Risau Tak Kena Dgn. tarikh yg Doc Bg.. ? Sb Haid Sy Teratur Dan Sy Memang Akan Tanda Hari Pertama Haid Sy..biasa kalau tarikh berubah pun tak byk mcm ni.. Sbb byk.. Jd doc tak bg sy amik tarikh yg sy bagi tu.. Takut baby besar. Ada Tak Pengalaman Puan2 Mcm Sy?

11 Các câu trả lời

Kawan saya pernah alami mcm sis. Kalau ikut scan doc edd lebih 2 minggu dr tarikh yg nurse kira. Tp bila dia bersalin memang ikut tarikh edd yg nurse buat. Jgn risau sis. Selagi baby sihat dlm kandungan tak ada yg perlu dirisaukan. Anak pertama saya dulu doc scan 36 weeks berat 2.5 kg. Risau juga la sbb ikut scan kan. Bila lahir 39 weeks berat 2.4 kg. Doc pun scan dan buat anggaran je. Tak tepat 100 peratus. Tp bukan bermakna tak perlu ikut nasihat doc tau. Yg penting baby sihat dlk kandungan. Anak kedua saya pun awal lahir 2 minggu dr due date

Sy dulu biasa scan due dlm 9 - 11hb, then ada skli saya scan, sy punya due date blh tkr smpai 28hb.. jaoh gak la beza dia, tp tu cuma anggaran je.. as long bby ok, sis ikut je tarikh yg biasa masa scan.. masa scan mmg sntiasa berubah2 tarikh dia.. tp last2 bby kluar pun x ikut due dia😅

Sy pn mcm sis jgk...klu ikut tarikh period 31.8.2020...skali tgk bby kecik...jmpe pkar...dia ubh tarikh 18.9.2020...last² bersalin 18.7.2020...emergency caeser....ank kedua...ank pertama aritu..btl ikut date period 28.10.2015...period sy pn teratur jgk...xdek pe² masalah..

sy pn jangka 13/9 ni tp baby besaq doc ckp so 26/8 mgkn klua hahaha hambekk gler jauh jarak.. tp tk ksh sgt janji baby sht. dedua slmt.. tu je hendakNya.. aamiin

Saya pn mcm tu sis. Kalau ikut lmp edd saya 6/7 tp selepas scan edd saya 28/6 and Alhamdulillah saya selamat bersalin pd 27/6 sehari due date yg doc bg tu...

mcm saya sis... sy dah 23w Tpi dok ckp bru 19w.. tpi bila baby makin besar baru dorg ubah juga tarikh tu sis.. jngn risau ya

Klo jarak dlm seminggu dua tu ok insha allah lagi ....tpi klo kiraan smpai jarak sebulan tu yg perlu sis risaukan☺️

Saya dulu pon macam tu.. tarikh scan lagi awal dari tarikh melalui kiraan haid sebab baby besar.. beza 10 hari

Sy pun sama sis tarik due 26 September tp Dr cakap 28 September.. kita tak boleh nak buat apa ikut je ckp dr

Percayalah...doc lebih arif.