LUPA TARIKH AKHIR PERIOD

Salam moms sy nk tanya , ada x yg lupa tarikh terakhir period ?sbb seingat sy tarikh akhir period sy awl bulan 10/2022 , disebabkan sy was2 dgn tarikh tu,sy minta doc ukur size baby,skrg kalau ikut scan doc dkt hospital kandungan sy baru 13 minggu 2 hari , tapi kalau ikutkan tarikh period sy awl bulan 10/22 , 15 minggu 2 hari , dh masuk trimester kedua dh..jaraknya x jauh sgt,bkn apa sy takut lari sikit dari tarikh due , kan xpasal2 😅 mesti ada kan moms yg ada pengalaman mcm sy ..blh share x ,sy nk thu bila kita akn dpt tarikh betul utk due,ke kena tunggu kandungan masuk 6 @ 7 bulan bru blh dpt tarikh due yg betul? #bantusharing #firstmom

11 Các câu trả lời

kalau kira beza edd 2w tu jauhhh sis. saya beza edd period dgn scan 3 hari je. doc scan masa 13w jugak. so doc kata ambil edd ikut tarikh period. sbb tu kena take noted tarikh period bila dah kawin. takpe. nanti akan ada scan lg seterusnya masa 20w. kalau tak pasti tarikh period biasanya doc akan ikut edd scan.

2y trước

puan @nana. xsemestinya juga. ada baby yg keluar awal dr tarikh edd tu. ada baby keluar overdue. ada baby keluar prem awak

saya last period 12/2021 dpt tau pregnant ujung bulan 3/2022..n scan saiz janin baru 5w..so dktr akan amik due date dr saiz janin/baby..melainkan last period awak beza 2w dr saiz janin mgkn bole prtimbangkn..tp klu da beza smpi bulan2 mmg refer saiz baby..sllu nya mcm ni klu period tak teatur..

Xpa puan, nt doc akan scan semula utk re edd.. edd ni bukan apa, sbg panduan dan persediaan kita utk bersalin, kalau ingt tu lebih baik la.. cuma nt akan ada jgk yg bersalin xikut tarikh. Plus minus date lbh kurang 2w tu ok lg.. kalau smp sebulan mmg jauh sgt la

hai mom..sama mcm saya...doc scan dh msuk 4 minggu🥰...law x da apa2 masalah...doc akan scan 2 minggu sekali utk tgok keadaan baby...jdi nt mom akn tahu..brp minggu dh kandungan mom...selalunya jarak dri tarikh period mom yg lupa tu x jauh beza sgt🤗

dr akan scan dan bagi re edd. biasa kalau beza lebih 2w dr akan bagi tarikh baru. saya mcm sis jgk. period baru sekali je, hujung bulan 9.. kalau ikut, dah 16w lebih.. tapi scan aritu baru 13w.. ni dr bagi tarikh lain utk confirm edd

sy priod x teratur.. tp sy ingat last date period tu.. mmg lari jauh la edd sy hmpir sebulan 😅 ikut priod 8/5 ikut scan 3/6 😁 bila scan kt kk almost ok je ikut due scan tu.. hope ok la semua nya.. ☺️

sy sbulan beza.. masa Tau pregnant scan dah nk msk 12w doc scan.. pastu stiap mngu doc scan sbb check up kat hosp n kk skali.. kk plak 2 mngu skali . so doc ikut date ukuran baby

Anak sy yg first dgn yg kedua ikut edd tarikh scan sbb x ingat bila last period.. Alhamdulillah yg first tu awal sehari dari due, yg kedua tu masa 38w2d...

kalau beza 2mggu should be okay. nanti dh 28minggu dctor akan scan lagu utk re edd. dia akan ekot size baby latest.

Sama dengan saya..yg ni cmfius ni