Mcm lambat perkembangan

Sy ada anak 1st baby girl da genap setahun usia.. tp mcm skg ni masih blm boleh bjln bbanding baby yg seusia nya da boleh berlari.. gigi pn baru 4 btg, 2 atas 2 bwh, yg lain tu sy tgk siap 8 12 btg gigi lg.. normal ka utk tu walau pn dia da setahun? Risau.. ada tips x utk kes mcm ni #firstmom #bantusharing #ingintahu #pleasehelp #firstbaby

15 Các câu trả lời

kalau kite bandingkan ank kite ngn org lain blh bawak sakit kepala..satu je perkembangan bdk2 mmg x same tau..setaun tu x brjlan blm terlambat.ank sy no 3 setaun 6 bln baru berjalan tp positif pk die blh je berjalan klau d pegang..hari2 train tnp bg tekanan pd dia..alhamdulillah smpai tahap die mahu sndri n terus berjalan.ank sy y no 6 ni plak dh setaun 3..gg baru 4 btg..ank y no 2 lg la dlu x merangkak..x mengengsot..x meniarap..hnye bergerak dgn ensot punggung..masuk setaun 3 bagun sndri berjalan..mcm2 org kte nnt perkembangan belajar jd slow la..tp alhamdullilah dgn izin Allah cpt je dia belajar d skolah.kdg kite jgn terlampau risau..dia ade tahap2.cume kite bantu dia step2 tu.

anak saya yang 1st 1 tahun 6 bulan baru mula bertatih tapi dia bercakap mula pada masa umur 9 bulan lagi.. kalau pada saya..cuma fokus pada anak awak dan motor skill dia..kalau boleh jangan bandingkan anak awak dengan anak lain sebab setiap anak lain tahap kemahiran dia dan kemampuan dia..just teruskan bagi sokongan dan galakan pada anak. ..kalau awak tengok anak orang, takot awak akan stress..

Normal awak. Jgn risau. Setiap budak2 nie lain perkembangannye. Jgn compare anak kita dgn budak2 lain. End up, kita yg stress n overthinking. Enjoy saja perkembangan anak awak. Mgkn die ada lebih expert / perkembangan cepat drpd anak org lain, tp awak yg x sedar.

sis refer perkembangan anak dalam buku imunisasi tu. Kat situ ada chart perkembangan anak, tengok perkembangan tu selagi sama takde masalah. Setahun anak ada yg masih bertatih lagi. Tapi kalau sis rasa risau sangat, sis boleh refer doctor waktu appointment imunisasi nanti

Inshallah normal.. jgn bandingkan anak kita dgn anak org lain.. kalau sis bandingkan, anak tu turut terasa, kesian dia.. yg penting kita as parent kena alert dgn perkembangan anak.. baru umur setahun sis.. ada ja umur setahun lebih belum tumbuh gigi, normal ja

jgn risau sis. setiap perkembangan anak tu lain2 ☺️ anak perempuan sye pun umur setahun baru berjalan, tumbuh gigi, bercakap semua dia buat sekali harung. kajian cakap baby yg merangkak lama ni bijak, sebab lebih banyak aktiviti sensory.

Maybe boleh bawak anak jalan2 dekat luar rumah. Saya guna push walker ajak anak berjalan dekat luar. Alhamdulillah sebulan je anak dah laju. Anak saya setahun baru 2 batang gigi je. Now dah 2 tahun dah almost full.

as simple as ..jgn bandingkan prkmbgn ank kita dgn org lain..as long qs dlm health chart dia smua ok ,be happy... sedangkan kita pun xsama dgn org lain,ini kan pula ank2 kita.. xperlu stress2 ye mommy 😊

norml puan..ank sy mula berjln semsa umur 1 thun 2 buln sb dia tumbuh ggi dlu.. skrg umur ank sy dh 1 thun 6 buln dh bole berlari dan ggi hmpir penuh.. alhamdulillah..

lambat tumbuh gigi, lambatlah dia gugur.. time ank2 nk bljr bangun or jln kurang gigi pun xpe.. jatuh x cederakn mulut.. kdg gigi lain tumbuh dgn serentak pun ada..