Bile boleh bersama suami ?

Start dari saye tahu saye pregnant saye dah tak bersama suami sampai sekarang (lebih kurang dlm 2 bulan) sebab saye pernah ade sejarah keguguran. Saye ade keluar spotting seminggu tapi lepas on ubat duphaston yang doktor bagi spotting dah takde. Sekarang saye 9 week, jadi dah boleh bersama suami atau kene tunggu lagi ye ?

18 Các câu trả lời

Sy pun ad sjarah keguguran,tpi msuk kali ke 3 mengndung sy tetap bersma wlaupun msih awl mngndung,jnji tk trlalu lasak bila bersma,bersma hnya utk lpskn suami je,sy sdri akn ckp dkt suami buat perlahan n jgn lasak,suami fhm n dia pun ok,alhamdulillah bby kuat rahim pun kuat,tpi smua bergntung pda bdan msing2,ad org tk bolh bersma lngsung ad org bolh,sy skrng dh 8 buln pun msih bersma n kdang lasak tpi alhamdulillah bby ok,klau suami ok tk bersama ok lh tpi klau dia nk juga kena lh guna cra lain lh,tu pndgan sy lh,jgn kecam😬

sis . sis stop duphaston tu lepas spoting stop ke ? atau kena makan sampai ubat habis? sbb sy tgh mkn duphaston skrg . sbb ritu ada lendir drh keluar . tapi shri je . doc bg duphaston . alhamdulillah tkde dah drh kluar . kene continue mkn atau tayah dah ?

1y trước

oh ok paham , asid folik sis mkn waktu bila . sbb sy mkn duphaston pg dan mlm . bole ke asid folik mkn tghri ? tp mmg mkn duphaston ni pening mlampau ke ?

Saya IUI pregnancy. Doktor sendiri suruh tunggu 2nd trimester baru boleh bersama sebab berisiko takut rahim tak kuat masa tu. Pada 1st trimester, saya on Duphaston. Lebih afdhal tanya doktor terus sebab ada sejarah keguguran. Lebih yakin.

Xpayah la dulu siss kalau ada sejarah sy pun ada sejarah keguguran kandungan 4 bulan , skg dah 23 week sechond pregant langsung x pikir nak bsama , jaga mkn btl2 masa 2/3 bln sy makan dupston jga

start sy dpt 2 line , terus xpena bsama suami. skg dah 16mggu. msh x brani nak ambik risiko bsama. sbb sy pun balik2 bleeding n ambik duphaston. sy tnggu smpi 7bln bru bsama. suami pun faham.

1st trimester better ellakkn sb servik lembut sng luke.. tggu late trimester 2.. > ni atas nasihat dr.. sb sy pernah tanye wktu bile yg sesuai.

msa sy 12 weeks ari tu ada bleeding, sbb ada brsama suami sblum tu..lps tu g emergncy, doc suh stop dlu brsama...smpai 16 weeks cm tu..dia kta bg kuat dlu.

Kalau ada history better tggu 2nd trimester lah baru bersama . Slowtalk ngan husband . Mesti lah dia faham . Kalau takde sejarah gugur ke apa boleh je nak bersama .

dapatkan nasihat doktor sebaiknya. Hr tu doktor bgtw tgu at least masuk 3rd trimester sb kandungan sa dlm kategori berisiko (sticker kuning)