jangan dilayan sangat alahan tu .

someone cakap dekat saya yg alahan ni tak payah dilayan . cuma nak mengada2 jeee . saya pun tak tau mcm mana yeee . supaya tak “layan alahan “ ni ..

32 Các câu trả lời

jangan layan sangat mulut2 tu sis. Dia orang tak rasa apa yang kita rasa. Saya da hampir setahun tak tegur kawan baik saya sendiri sebab masa saya first pregnant dulu dia ketawakan saya kena minum air gula dan ada alahan. Saya sangat2 kecil hati sampai saya pregnant kali kedua saya tak bagitahu dia. Masih terasa lagi hinaan dia tu😂. And now sebab mulut dia saya tak boleh nak go on da dengan dia. Salah satu contoh manusia tak pernah rasa alahan waktu mengandung tapi hina orang yang ada alahan. Kan manusia tak guna tu namanya🤣

2y trước

Sama lah lg ii bila tahu kita alah bg dia dah beranak kira pro lah. Mula lah kata alah sikit je tu.. Jgn layan sgt..jd mls nk bg tahu kan bila due.. Sbb tu islam sruh rhsiakan.. Msa mengandung heboh bila lahir je.. Tp bila tak bg tahu mngata pulak

Saya pn awal2 prgnant alahan ada jgk org asyik pesan "kena kuat sikit" katanya.. tahh la.. sskli tkpe,bila kerap sgt ckp mcm tu rsa mcm lahhh nk kuat cmna lg bknnya sj buat teruk dh mmg sakit kn💆🏼‍♀️ so sis xyah lyan org ckp cm tu, mgkin diorg dlu xda alahan ataupn alahan xtruk sgt so diorg xrsa apa kita rsa, ingt kita nk ke teruk2 ni.. buat xtahu je, yg pnting jaga diri jgn paksa kuat sgt smpai mmudaratkn diri balik, doc pn pesan awal2 ni alahan bykkn rest.. take care kehh 🥰

Awak pun x yh layan org2 yg ckp mcm tu.. Mereka bukan faham pun badan kita. Semua org boleh ckp itu ckp ini tp badan awak sendiri yg tgh alami alahan tu. So, sis biarkan saja. Kalau sis x larat badan nk buat kerja rumah ke sbb alahan tu, biarkan dulu buat mana yg mampu. Alahan nie bukan saja2 kita buat. Ada yg teruk alahan sampai boleh admit hospital tau.

Yg ckp mcm tu tu die pernah rasa ke alahan tu mcm mana.?? Die ingt kte mntk ke nk kena alahan ni?? Kalai diberi pilihan sy memilih xnk kena alahan ni taw.. nt dh kena kt batang hidung sendri baru taw mcm mana rasenya.. buat yg termanpu saje sis.. sy dulu preggy 7 bulan alahan smpai berat drop terok kena amik darah tyroid lg.. now kena lg untuk anak yg ke2.. cume harap2 alahan xlama la.. huhuhu

saya dulu mula2 ibu saya sendiri yang asyik kata "ibu xmacam tu pun,jangan dilayan sgt badan" entahlah..rasa pedih sgt ayat tu walaupun dari mulut ibu sendiri.. it's okay..apa yg awak Kene kuat ialah,kuat menepis kata2 orang hehe..jgn simpan dalam hati.. memang kita mudah sensitif waktu begini. terima keadaan ni,maafkan mereka..kalau xlarat , jgn buat .tu je, baru betul enjoy the moment 🤗

ahh bukan badan dorg. badan kita . yg tahan kita yg xtahan pon kita jugak. nk kata mindset pon xboleh. kalau dah cuba tahan, air liur dok meleleh tanda nk muntah tu, xboleh nk tahan da. xyh denga apa org ckp. sy pon ada je org ckp mcm tu, kadang doa jugak dlm hati bagi dia rasa apa yg sy rasa . mual muntah ni smua. tengok org yg ckp tu boleh pergi ke xley pergi.

dulu penah ckp dgn diri sendiri nk lawan alahan tu. tp bila sampai masa , rasa nk menangis sbb x mampu lawan 😅 paling x sangka , dulu mmg suka duduk dlm rumah.. skrg alahan die dtg , ptg lps asar je mesti mabuk duduk dlm rumah.. nk menangis rse 😅 bila duduk dpn rumah keluar amik angin , terus hilang mabuk tu.. ya allah 😂

2y trước

sma la sis heheh ksh hilng mabuk jalan2 seja smpi rumh dtg balik😅

jgn dilayan org ckp mcm tu sbb die tak rasa apa kite rasa.. nk lawan apanye kite pon kalau boleh tak nk kene.. mak mentua pon ckp mcm tu mcm saya mengada2 pastu siap ckp jgn jd malas.. saya dok ngn mak sendiri pon die xckp mcm tu. sbb mak sendiri dulu2 masa mengandung die pon kene alahan teruk jd die paham..

sy pun pernah mc tu juga last² sy menangis d bilik. mudah terasa sgt kalau tgha mgdung ni. orng tu cakap "jgn la layan sgt alahan tu makin d layan makin menjadi-jadi tu. dulu pun aku begitu juga nda juga aku layan. sabar je la lain badan lain rasa alahan dia. jgn dengar al abaikan je sis.

Tak perlu fikir apa orang cakap. Mula saya ada gak la terasa bila orang kata, “Takkan tu pun takleh makan” “Tu mindset je semua” Tapi memang bukan kita minta jadi camni. Dah cuba paksa pun mmg takleh tahan alahan. So biar je. Dia takde kat tempat kita