Pregnant ke niii

Upt dip n tell pernah menipu takkk??? Aduhhh anak sulung baru 4 bulan 😭😭😭😭 apa patut saya buat

Pregnant ke niii
56 Các câu trả lời

Nasihat sy, teruskn kandungan. Kalau plan tknk anak dlm waktu tdekat/ tknk anak ramai disebabkn faktor kewangan/ mental health, lepas lahir ja baby no 2, tlg pakai perancanh. itu lebih baik. tahap kesuburan setiap org tk sama. memg setiap anak ada rezekinya tp jgn sampai parents mengeluh & rasa terbeban dgn kelahiran anak tu nnt. anak tu tkbersalah. suami juga perlu ambil tahu benda2 mcmni. kena bekerjasama. jgn pula terkejut kalau mengandung jarak dekat jika tidak ambil sebarang perancang kehamilan.

Ntah la sis x tau nk kata apa... Nak buat mcmmana lagi dah tlanjur prgnnt... hehehe.... nak taknak kena terima la.. takkan nk ikut komen org yg suruh gugur kn tu pulak... Ank sndiri takkan la tgamak nk dibunuh kan... tadah jela tinga kalau nurse bebel... Takpe , ank tu rezeki.. Insyaallah anggap la bby tu mmg nk besar sama2 dgn yg sulung tu... lps beranak yg ke 2 ni dah period je kena cpt2 la amik perncng...

5d trước

actually slps 44hari habis nifas, kiter dh start subur blik dan boleh preggy..sis mcm sepupu sye...

sama macam kawan saya. lps pantang, terus mengandung. haha. sabar jelah. nanti pasang iucd ye. kawan saya tu lps pasang iucd, 4 tahun terus jaraknya. boleh jumpa Dr la untuk consult. pergi private kalau rasa mental tak ok. minta pandangan Dr sama ada boleh teruskan atau tak. kalau Dr kata tak, sedia la 1.5-2.5k untuk abort. PRIVATE SAHAJA ye, kerajaan memang tak akan bagi kecuali ada surat sakit mental.

nak buat apa teruskan laa benda dh lekat semua atas awak , awak yg merancang awak yg tentukan xboleh nak ikut org sebab tu kalau dh bersalin kalau rasa kita xpandai nk rancang sendiri dgr laa nasihat doktor ambik perancang atau depo klau nk rancang sendiri apa jadi kena hadap laa dan kalau merancang sendiri bila bersama jgn tahu sama2 sedap je kena fikir risiko akan datang kalau merancang main2

Takut kenapa? Faham penat & tak ready. Sy sblm ni pn pnh mgndung jarak rapat & belum ready, dalam hati mengeluh, tak sampai sebulan keguguran. Rasa menyesal sbb ada fikiran mcm tu, Allah boleh bagi dia juga boleh ambil semula. yang tjadi dlm rahim kita tu pun anak kita. Ada nyawa yg menanti utk keluar dunia, ada hati & perasaan. Apa perasaan anak tu lahir nanti kalau mak tak nak pun kt dia😔

Consult dgn doktor. Klau ada masalah kesihatan ke apa boleh je gugurkan. Klau sihat walafiat mmg tak dpt buat apa. Igt ya, badan baru je nk recover dah pregnant lg. Bahaya senanya. Utk mental dan fizikal. Posibility utk postpartum depression pun ada. Consult la doktor ya puan. Tgk condition puan sblm ni beranak normal or czer. Dlm islam nyawa sndiri diutamakan.

Sama sis, sulung baru 4 bulan last year ni baru lepas bersalin bongsu. Awal2 ofc takut risau. Tp alhamdulillah allah mudahkan belaka. Makpak mentua semua supportive. Suami main role penting, dia cuti jaga anak sulung masa turn checkup kk. Skrg yg sulung laki blh handle sendiri. Kita fokus bongsu ni je. Best jugak la, dedua girls boleh matchy2 outfit org ckp kembar. Hiks ❤️

Saya faham perasaan tu sbb saya dulu pun dekat jugak dgn anak kedua. Mmg nangis, tpi Alhamdulillah, allah permudah semua masa mengandungkan anak kedua, alahan xteruk sgt, lpas bersalin pun dia ok je, xde nak nangis2 malam2. Mmg good girl. Ada hikmah semuanya. Hadap je dengan redha. Lpas ni boleh merancang tunggu anak besar dulu baru plan utk anak seterusnya.

Sama perasaan saya last year. Terrpregnant lg masa yang sulung 4months. Alhamdulillah skrg sorang setahun 4 bulan, sorang 4 bulan. Hehe.. Takleh uturn dah, doa yang baik baik. Allah beri sebab awak mampu. Bagitau nurse kk masa checkup baby sulung tu. Nnt boleh terus booking appointment bukak buku pink. Moga dipermudahkan semuanyaa..

saya pernah jugak mcm ni dulu..tapi masa tu anak sulung BF..nak jadi cerita bukan rezeki dpat anak ke-2...gugur masa masuk 5-6w.. lepas gugur tuh nak lekat balik amik masa sikit...7bulan lepas gugur baru lekat..Just enjoy nurse tak bebel pun..Dr pun ok jew...Tak perlu gugurkan pun.. Inshallah ada rezeki utk keluarga..