Mcmmna utk jadi kuat ???

Skrg sya tgh mengandung 21 minggu , Dan rumah tangga sya dlm masalah ...ada tak ibu2 yg pernah lalui keadaan yg sama mcm sya 😔

12 Các câu trả lời

Setiap insan yg berada di dunia ini pasti ada masalah dan pasti ada kekurangan. Walaupun kaya maupun miskin pasti ada masalah. Kita ni dtg didunia ini diuji sehingga akhir hayat itu peranan sebenar. Kdg kita pikir masalah kita yg paling sukar tp kita sering lupa bahawa ada org yg mempunyai masalah lbh dari kita, apabila kita ketahui masalah yg lbh dahsyat, kita akan sedar utk bershukur. Sis, walauapa pun masalah, perlu kesabaran dan perlu be positive utk mengharungi ujian. There is time for every solution till that mmg perlu lalui. Byk berdoa yg pastinye org yg melalui cabaran sudah tentu utk kebaikkannye..Allah maha merancang atas segalanye. It will be as how Allahs best plan..jgn putus harapan. Jika dah bina rumahtangga pasti ada masalah pelbagai kerana itulah hidup sentiasa ada berliku liku.. susah senang. Perumpuan adalah tulang riba dr lelaki, sentiasa bengkok, jika si suami cuba luruskannye, maka patah tulang itu..begitu sensitive, dan perlu dijaga dan sukar dipahami bagi kaum lelaki. Sbb dua spesis yg berlainan nafsu dan nature. Tapi setiap pasangan ni dicipta utk bersama to complete each other walaupun mmg secara semulajadi tak perfect. Segala hubungan ni adalah sekadar pinjaman Allah sementara di hidup ni, jglah dgn kasih dan bershukur selagi masih bersama diberkati walaupun dlm ujian yg payah.

setiap rumah tangga ada mslh masing2. beza dia antara kita handle pakai rasional atau emosi. bila ada masalah amalkan berbincang. tenang kan diri dlu, bagi dua2 selesa dlu. kalau lapar mkn dlu, kalau panas mandi dlu. bila bdn dah relax, boleh masuk bilik utk bincang, sbb otak kita dah boleh berfikir secara rasional masa tu. kalau boleh settle kn terus, ape yg x puas hati, ape yg buat terasa, ape yg buat sedih, bagitau masa tu. jgn simpan. bila husband tgh bercakap, jgn menyampuk dlu, dgr sampai habis dulu. bila husband dah habis, baru awak pulak ckp ape yg awk nak cakap. kdg² kite ni suke menyampuk bile husband tgh ckp 😅 tu yg husband jdi mls nk bincang, die ckp sikit kite lantun smpai 3 perenggan 😂 walaupun kdg ape yg die ckp x betul, dgr dulu, lps tu bru awk point out kn benda yg x betul tu. tpi ingat, jgn pendam ape awak rse, kalau awk rse awk x suke die x basuh pinggan, ckp terus. jgn pendam tau. sye jenis yg last skli bincang akan mintak maaf, walaupun bukan salah sye, sbb kdg² ayt yg kite keluar kan masa bincang tu ade yg tersakitkan hati husband. jadi, sye akan mintak maaf. kalau semua x jalan, awak nagis jee dpn husband 😂

sabar. Adukan semuanya pada Allah. mintak Allah bantu. setiap yg berlaku dalam hidup kita bukan saja², semuanya ada hikmah yg tersembunyi. mungkin sebagai teguran buat kita di atas dosa² kita yg lalu atau juga mungkin Allah turunkan ujian tu pada kita untuk menguji tahap iman kita. muhasabah diri, sentiasa dekatkan diri pada Allah. jaga solat. serahkan segalanya untuk Allah aturkan. kerana Allah adalah sebaik² perancang hidup kita 🤲🏻❤️

Allahu, apa pun masalah sis igt Allah sentiasa dgn sis tau. Mengadu dgn dia ya. Menangis dgn dia. Kalau nak rasa ada someone Puan boleh buka FB Page Diyana Tahir ya. Dia pakar dlm rumahtangga byk buat kelas utk pasangan2 yg bermasalah. Tengok dulu video2 dia ya. Moga sis ada semangat baru lepas tu. In shaa Allah ada jalan keluar utk semua masalah.

Ya, ada. Kalau tak ada bahu utk menangis, sejadah kan ada utk bersujud. Tuhan adalah sumber kekuatan. Jgn ikutkan perasaan, stay cool. Nnt bila awk sedih, hormon tak baik keluar dlm badan boleh mempengaruhi tumbesaran anak awk tau. Kesian baby. Kita kan nak baby membesar sihat.

sabar je sis..saya mengandung anak first suami buat x ambil peduli pasal saya..hb dah low..masa puasa dipaksa saya puasa..smpai pengsan berapa kali..pegi check up sorang2..apa2 teringin pendam je..smpai la anak dah setahun macam tu juga..ada tapi macam x ada

ucaplah La hawla wa la quwwata illa biLlah = Tiada kekuatan kecuali dengan Allah

sy doakkan sis tabah dgn dugaan ..semoga yg baik2 hendaknya amin 🥰

2y trước

aamiin terima kasih

Ada puan.... Anggap saja ujian untuk kita 😊😊

berdoa pada Allah..supaya berbaik suami isteri